Camino arcok 4. rész - Cástor és a szlovák Camino (videó)

2020. október 11. 16:15 - Pellegrino

A Camino Húngaro végén átsétáltunk Viktorral Pozsonyba, ahol Cástor várt ránk. Ő egy érdekes figura, aki született kolumbiaiként alkotta meg a szlovákiai Camino útvonalat. Vele beszélgettünk.

castor_es_a_szlovak_camino_utvonal_yt_cover_3.png

Elmesélte, hogy hogyan került Dél-Amerikából Szlovákiába, hogyan ismerkedett meg a Caminóval és hogyan lett éppen ő a szlovák Camino Egyesület elnöke.

Íme a videó:

Csapatmunka volt: A kamerát Viktor kezelte, Cástor beszélt, én kérdezgettem

Ha megtetszett a dolog, itt van még pár hasznos információ az útvonalról:

Jelzésekcamino_szlovakia_jelzesek.png

A szlovák Camino jelzése a kék téglalap alapon sárga kagyló, de pár másik is előfordul. Ilyenek a túra- és kerékpáros útvonalakon található útjelző nyilak és a városokon belül a járdákon előforduló fém- vagy kő kagylók.

Sajnos a videóban is hallható bürokratikus okok miatt még nincs a teljes útvonal kijelölve, de innen letölthető a GPS track és vannak útleírások is minden szakaszhoz, amiknek segítségével gond nélkül végig lehet menni a szlovákiai Caminón.

Zarándokútlevél

credencial-1-1080x1080.png

A Camino szlovákiai útvonala Kassától indul, (pontosabban a kassai Szent Erzsébet katedrálistól) és Pozsonyig tart, nagyjából összesen 623 kilométer hosszan. Kassán több helyen is beszerezhető a credencial  (zarándokútlevél), ára 3,50 euro, ezek a következők:

MIC Kosice információs iroda, a Szent Erzsébet katedrálissal szemben, Hlavná 32., 040 01 Staré Mesto, Kassa, Szlovákia

Regionális információs pont, Kassa, Hlavná 48. www.kosiceregion.com

Ezen kívük még Nyitrán, Lőcsén, Besztercebányán és Pozsonyban is kapható útlevél, a címeket itt találod.

A kassai katedrálisban csak pecsét kérhető.

Zarándokútlevelet online is meg lehet rendelni, de a hazai is teljesen jó ott.

Pecsétek

Pecsételés általában a szállásokon, vagy templomokban lehetséges. Ezeknek a pontos helyeit az egyes szakaszok leírása tartalmazza.

Szállások és költségek

A szlovák Camino útvonalán nincsen még túl sok szállás. Ezeknek a listáját is a szakaszeleírások tartalmazzák. Bejelentkezni is szükséges legalább 1-2 nappal érkezés előtt a limitált ágyszám miatt. 

A szállások költsége valamivel magasabb, mint a spanyol szakaszokon, itt 12-15 euro/fő/éjjel érdemes számolni. Az étel hasonló árakon van, mint a spanyolonál vagy itthon, nagyjából 10-15 euróval érdemes számolni, ha az ember nem tervez nagy költekezést. Zarándokmenük nem nagyon vannak, de lehet találni olcsó(bb) helyeket. Tehát nagyjából az itthoni utakéhoz hasonló a helyzet.

Veszélyekmedved-riziko.jpg

Alapvetően biztonságos a szlovák Camino, de nem árt pár alapvető dolgot betartani. Az úttesten haladva pár helyen nagyobb odafigyelés szükséges, mert főképp a hegyi utak elég szűkek és kanyargósak (ehhez itt adok pár egyszerű tippet)

Medvék is elkőfordulhatnak a hegyekben, de szerencsére igen ritkák és alapvetően nem támadnak emberre. De jobb a békesség, emiatt nem tanácsos sötétedés után vagy napfelkelte előtt elindulni. A medve nem keresi az ember társaságát, de véletlenül is bele lehet botlani, ezért sűrű növényzet esetén csapjunk zajt például beszélgetéssel, énekléssel vagy tapsolással, hogy tudja, hogy jövünk és kitérhessen az utunkból. Ételmaradékot (például almacsutkát, banánhéjat) aműgy sem szabad eldobálni, mert a nem őshonos növények magjainak elszórásával is árthatsz, itt pedig a medvéket is az ösvényekhez csalogatod vele.

A szlovák egyesület oldalát itt találod: www.CaminoDeSantiago.sk már magyarul és angolul is elérhető!

Nekem beindult a fantáziám, a jövőben biztosan végigmegyek ezen az útvonalon is!

Ha tetszett az útinaplóm és más Camino útvonalak is érdekelnek, itt van még néhány:

Camino Frances

Camino del Norte

Caminho Portugues

Camino Inglés

A Camino Húngaro első napja

Ha nem akarsz lemaradni a hasonló tartalmakról, csatlakozz hozzám Facebook-on, iratkozz fel Youtube csatornámra vagy nézegesd a blog Instagram oldalát.

Ha szereted amit csinálok és belefér, hogy támogatnád a következő utamat, állnád egy szállásomat vagy meghívnál egy szendvicsre, üdítőre, sörre vagy egy kávéra virtuálisan, mostantól megteheted ide-, vagy az alábbi képre kattintva:

blog_tamogatas_paypal_300_250_2.jpg

Hasonló témák:

Túrázás fájdalommentesen - egyszerű nyújtási technikák út közben

Mindent a hálózsákokról

A réteges öltözködésről

Mire jó a csősál?

A túrazoknik anatómiája

Mindent a derékaljakról

Bakancs, vagy túracipő?

Füldugóteszt a nyugodt éjszakákért

Mindent az ágyi poloskákról

Ha tetszett, nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr1516235176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása