Füldugóteszt a nyugodt éjszakákért

2018. április 10. 07:34 - Pellegrino

Milyen füldugót válasszunk éjszakára?

 A nyugodt alvás nagyon fontos, mert ilyenkor regenerálódik a szervezetünk. Otthon is gond, ha az ember párja horkol, de a Camino alatt viszont folyamatos lehet ez a probléma, főleg, hogy itt a megnövekedett fizikai terhelés miatt még nagyobb szükségünk van a pihenésre. Főleg akkor lehet gond, ha zarándokszállásokon alszunk, ahol szinte mindig van minimum 1 (de inkább több) hangosan horkoló zarándok. Ám füldugóból is rengeteg féle kapható, összeszedtem tehát a leggyakoribb fajtákat és azok jellemzőit, hogy megkönnyítsem a választást.

fuldugok_teszt_horkolas_ellen_el_camino.jpg

 A füldugók próbája előtt tisztázzunk pár alapfogalmat: a Decibelt (jele dB), a hang erősségének mérésére használják.

A bel (jele: B) az egyik leggyakrabban használt egység a telekommunikációban, az elektronikában és az akusztikában. A Bell Telephone Laboratory mérnökei vezették be a „szabványos” telefonkábel 1 mérföld (1,6 km) hosszúságú szakaszán bekövetkező hangerősség-csökkenés mértékének meghatározásához. Eredetileg transmission unit vagy TU (átviteli egység, illetve ÁE) volt a neve, de 1923-ban vagy 1924-ben, a laboratórium alapítójának tiszteletére (Alexander Graham Bell) átnevezték a ma ismert névre.

Mindennapi használatra a bel mint egység túl nagynak bizonyult, ezért helyette a decibel (dB) – ami 0,1 bel (B) – terjedt el. Forrás: Wikipedia

decibeltablazat_fuldugo.png

 A 10 decibel alatti zajokat az ember már nem hallja, 30-40 decibel pedig egy csendes szoba zajszintjének felel meg (ideális esetben ezt a szintet kellene elérnünk a füldugóval). A 140 decibel feletti zaj már fizikailag fájdalmas és maradandó károsodást is okozhat, olyan mintha a fülünkbe dudálnának vagy közvetlenül a fülünknél lőnének egy puskával.

Az SNR jelentése: Jel-zaj viszony, (Egyszerűsített Zajszint Csökkenés) angol kifejezéssel Signal-to-noise ratio (rövidítésekben SNR vagy S/N) a hasznos és a zavaró jel (zaj) aránya dB-ben kifejezve. Néhány füldugónál ezt az arányszámot adják meg a csillapítás helyett.

 A horkolás 40-80 decibel közötti zajszinten van nagyjából a horkoló ember hangerejétől, a fülkagylónkhoz képesti irányától és távolságától függően. A legtöbb füldugó 20-35 decibel közötti csillapítást ígér, így akár el is lehet érni a "csendes szoba" zajszintet, aminél már zavartalan lenne az alvás.

 A füldugókat először az Odüsszeiában említik, amikor a szirének éneke ellen Odüsszeusz és csapata méhviaszból formázott dugókkal védekeztek. A modern kori viasz füldugókat a német Ohropax cég kezdte el gyártani 1907-ben, azóta is a piacon vannak. Később pedig megjelentek a szilikon és a memóriahab anyagú dugók.

img_20180403_115906.jpg

 A füldugóknál (főleg az alvásra használtaknál) fontos, hogy pontosan illeszkedjenek a hallójáratba, hogy mellettük ne jusson be zaj a fülbe, illetve hogy a végük ne lógjon nagyon ki a fülekből, és emiatt ne nyomjanak, ha oldalt fekszünk. 

a_ful_reszei_fulkagylo_fuldugok_2.jpg

A fül részei

 A helyzet az, hogy az emberi fülek különbözőek. Van, akinek szűk a hallójárata, és van, akinek nem túl egyenes. Ezek miatt lehet, hogy valakinek a fülbe dugható füldugók a jegjobbak, de van olyan is, akinek pedig a fenti okokból kifolyólag kényelmetlen az ilyenek viselése. Ekkor használhatunk fül előtti füldugókat, amik nem mennek be a hallójáratba, hanem csak lezárják annak bejáratát.

fulbe_dughato_es_fulon_kivuli_fuldugok.jpg

A fülbe dugható (1.) és a fül előtti (2.) füldugók közti különbség

 A fülbe dugható füldugók (1.) kúp alakúak, ezeket a hallójártunkba kell bedugni. Ha nagyon kilógnak, le lehet vágni őket rövidebbre egy egyszerű olló segítségével. 

A Fül előtti füldugók (2.) pedig puha, gyurmaszerűen formázható anyagból vannak, mint a szilikon vagy  valamilyen viasz. Ezekből golyót kell gyúrni, majd a golyót a fülkagylónkba kissé bele kell nyomni, így zárhatjuk el a hanghullámok útját anélkül, hogy a hallójáratba dugnánk bármit.

A fülbe dugható füldugók behelyezése

 a_fuldugo_behelyezese_a_fulkagyloba.jpg

A fülbe dugható füldugók behelyezésénél az egyik kezünkkel a fülünket felfelé kell húzni - így jobban kinyílik a hallójárat - majd a másik kézzel bedugni a dugót. A lamellásaknál összesen ennyi a dolgunk, de a szivacsos fajtáknál először vékonyra össze kell sodorni a füldugót, majd miután a fülkagylónkban van, a mutatóujjunkkal tartani, amíg vissza nem nyeri alakját és el nem zárja a hallójáratot. 

fuldugo_passzol_jol.jpg

(Én speciel nem tudtam ezt a módszert, ezért gyakran kiesett a dugó a fülemből éjjel, és nem is szigetelt megfelelően)


a_fuldugo_helyes_hasznalata.jpg

FONTOS, hogy a fertőzések elkerülése miatt csak tiszta kézzel tegyük be a fülünkbe a dugót, és kizárólag tiszta füldugót használjunk!

Ha nagyon nyom, vagy könnyen kiesik a fülünkből, akkor sajnos valószínűleg nem lesz jó ez a fülbe dugható fajta, hanem valószínűleg valamelyik fül előtti lesz a barátunk. 

A leggyakoribb füldugófajták

 Füldugókat már nagyon régóta gyártanak különféle anyagokból a különféle felhasználási területekre. Az építkezéseken például a sima szivacsos habból készült dugókat alkalmazzák, amik nagyon olcsók és egyszer használatosak. Másféle kell a zenészeknek, a munkásoknak, a motorosoknak, a sportolóknak és más jó a pihenéshez. Füldugót nem feltétlenül csak a zaj miatt használnak, vannak, akik a por, a szél és a víz fülbe jutása ellen (is) védekeznek vele.

 A legrégebbi fajták viaszból készültek, de manapság a szilikonosok is nagyon kedveltek, ilyeneket használ például a legtöbb vízisportoló. Alvásnál vagy például motorozásnál a sisak alá nagyon fontos a kényelem és a viszonylag nagy csillapítás, de nem árt, ha mondjuk az ébresztőórát azért meghalljuk.

Viasz füldugó

viasz_fuldugok.jpg

A legrégebbi füldugófajta. Meglehetősen gusztustalan szerintem, ragacsos és fura állagú. Ára nem vészes, egy pár nagyjából 300 forint körüli összegért szerezhető be egy pár. Ez egy fül előtti fajta, nem kell a hallójáratba dugni. Mivel tisztításuk nem megoldható, ezért csak egyszer használatosak. Hirtelen nem szabad ezt a fajtát kirántani a fülből, mert az így keletkező vákum károsíthatja a dobhártyát.

Szivacs füldugók

szivacs_fuldugo_feher.jpg

Többféle szivacsos füldugó létezik más-más csillapítással. Én egy ilyen alap munkavédelmi darabbal indultam el a Francia Úton 2017-ben, mert fogalmam sem volt róla, hogy még milyenek vannak. Minden esetre ajtókitámasztónak is bevált, meg alvásnál is kényelmes volt, de nem mindig aludtam vele jól, de ez főképp az én hibám volt, mert nem tudtam hogyan kell behelyezni a hallójáratba, ezért nem is mindig sikerült megfelelően.  

Lamellás füldugók

lamellas_fuldugok.jpg

 A lamellás füldugó is alap fajta, puha műanyagból készül, nevét a kiálló 2-3-4 lamelláról kapta. Ezek a dugók elég jól zárnak és kényelmesek is. Létezik belőle szűrős is.

Szűrős füldugók

szuros_fuldugok.jpg

 Ezek a spéci füldugók bizonyos hangokat kiszűrnek, de van, amiket meg beengednek a kiálló műanyag csövön keresztül. Ilyen például a zenészeknek és a színpadi dolgozóknak való füldugók, amik a hangos zenét elnyomják, de a beszédhangot például beengedik. 

Szilikon füldugók

szilikon_fuldugok.jpg

Főképp (vízi)sportolóknak ajánlott ez a fajta füldugó, mert elég jól ki tudja zárni a vizet a hallójáratból. Ez is fül előtti, de mivel lehet tisztítani, a viasszal ellentétben többször is használható.

Aktív füldugó

aktiv_smart_fuldugo.jpg

 Vannak király aktív füldugók, amik elektromosak. Ezek úgy működnek, hogy a fülünkbe áramló hanghullámokat kioltják egy ugyanolyan erősségű, de ellentétes hullámú hanggal. Van olyan is, ami igény esetén megnyugtató zenét játszik nekünk. Ezt nem próbáltam, mert nem hiszem, hogy 30-40.000 forintot költenék füldugóra, plusz egy elektromos kütyüre, amit töltögetni kell és vigyázni rá. 

Egyedileg formára gyártott füldugók

egyedileg_gyartott_fuldugo.jpg

Ezeket a füldugókat speciálisan egyénre szabva gyártják le. Ehhez először mintát vesznek a fülkagylónkról, majd öntőformát készítenek az így kapott mintából. Ezzel aztán (nagyjából egy hét és kb 9000Ft alatt) elkészítik a személyre szabott füldugónkat, ami tökéletesen illeszkedik a fülünkbe. A hallókészülékeket is hasonló módszerrel gyártják.

Tárolás és tisztítás

Sok (főképp munkavédelmi) füldugó egyszer használatos, de bőven akadnak olyanok, amiket többször is lehet használni. Ezeket nem árt használat után letisztítani, hogy elkerüljük a fertőzések és gyulladások kialakulását. A többször használatos darabokhoz a gyártó általában kis műanyag tárolót is ad. A tisztítást meleg szappanos vízzel érdemes elvégezni, ami leoldja az esetlegesen lerakódott zsírt.

A teszt

 Mivel júniusban indulok az Északi Útra, ezért elhatároztam, hogy idén biztosra megyek, és a lehető legtutibb füldugót választom ki horkolás ellen. Volt ugyanis pár alkalom anno, amikor a hangos horkolástól alig tudtam aludni, ez pedig rettenetesen rossz hatással volt a másnapi teljesítményemre. Ezért beszereztem néhányat az itthon leggyakrabban előforduló füldugókból, hogy leteszteljem őket. Szempont volt a csillapításon túl a kényelem, az ár és a használhatóság, ezek alapján pontoztam az egyes dugókat. 1-5 pontig értékeltem, ahol 1 a leggyengébb 5 pedig a legjobb értékelés.

 A teszthez ezt a király 10 órás horkolós videót használtam egy fejhallgatóval, közben mérve azt, hogy mennyire kell felhangosítanom a videó hangját, hogy már zavaróan halljam:

1, Alpine Sleep Soft füldugó

fuldugo_el_camino_horkolas_ellen_ajanlott_teszt_blog_alpine_sleep_soft_14.jpg

 Ezt a spéci lamellás szűrős füldugót kifejezetten a nyugodt alváshoz ajánlják. Nagyon kíváncsi voltam rá, mert ez a teszteltek közül a legdrágább darab.  Az ára a többihez képest borsos,  4000Ft körül van egy pár. Cserébe kapunk hozzá egy tényleg frankó tárolódobozt és tisztítóeszközt, mert ez a füles többször használható. (Ennyi pénzért ez természetes). Jól illeszkedik, van hozzá egy applikátor, amivel a kis mérete miatt könnyebb a behelyezés. Tényleg nagyon picike, de szükség esetén a kilógó szűrője levágható, ha nagyon kilógna és zavarna oldalt fekvésnél, nekem ez nem volt gond. 

Gyárilag ígért csillapítás: 23-31 Db között

A videó hangereje, ami felett már zavaró volt: 38

Ár: 4000-4500Ft/pár

Kényelem: 4

Használhatóság: 3

Összesítés: Szerintem ahhoz képest nagyon drága, hogy nem elég a csillapítása a zavartalan (horkolásmentes) alváshoz. Minden hangot ugyanis nem zár ki, például az ébresztőórát és a gyereksírást beengedi sajnos, ezért a horkolás ellen nekem nem ez volt a legtutibb választás. Egyébként igényes kivitel, hosszú távra kifejezetten jó, utazáshoz, délutáni szundihoz vagy tanuláshoz jó lehet.

2, 3M 1271 szinóros lamellás munkavédelmi füldugó


fuldugo_el_camino_horkolas_ellen_ajanlott_teszt_blog_3m_lamellas_zsinoros_fuldugo_6.jpg

 Ez a füles egy munkavédelmi darab. Többször használható, övre akasztható műanyag tárolódoboz és összekötő madzag is jár hozzá, ami munka közben jól jön, mert az ember a nyakába teheti ha épp nem használja. Nekem régebbóta megvan, flexelésnél és koncertfotózásnál is hasznos volt. De lássuk, hogy alvásnál mi a helyzet.

Csillapítás 25dB

A videó hangereje, ami felett már zavaró volt: 42

Ár 1000Ft

Kényelem: 3

Használhatóság: 5

Összesítés: Sokszor használható praktikus darab, de alváshoz nekem nem vált be. Munkához viszont kiváló!

3, Klasszikus viasz füldugók

fuldugo_el_camino_horkolas_ellen_ajanlott_teszt_blog_viasz_fuldugok_klasszikus_3.jpg

 Alap klasszikus füldugók, fül előtti fajták. Az első fajta méhviaszos, ragacsos és fura érzést kelt, formázható de olyan érzés, mintha szét akarna esni. A második parafinviaszos pamutvatta, kisebb és keményebb anyagú könnyebben formázható, a színe miatt pedig alig látszik, ha a fülkagylónkban van. Olcsó megoldás, egyszer-egyszer megteszi, de folyamatos használatra nem az igazi szerintem, nehézkes kivenni a fülből. Egyébként kényelmes, mert mivel nincs a hallójáratban, egyáltalán nem nyom oldalt fekve sem.

Csillapítás 21-29Db között

A videó hangereje, ami felett már zavaró volt: 30

Kényelem 4

Használhatóság 2

Ár: kb. 300Ft 

Összesítés: Nem szerettem meg, de ha fülön kívüli kell nem vizes helyre, akkor a Classic jól szigetel és főképp nagyon diszkrét megoldás!

4, Szilikon füldugók

fuldugo_el_camino_horkolas_ellen_ajanlott_teszt_blog_11.jpg

A szilikon füldugók is fül előtti fajták. Kifejezetten szeretik a vízi sportolók, mert ez nem csak a hangokat, de a vizet is kint tartja a fülön kívül. Kénelmes, nem nyom, de keményebb anyag, mint a viaszos fajták, cserébe könnyebb kiszedni és többször használható. Meg kell kicsit melegíteni a kezünkkel, hogy megpuhuljon és jobban illeszkedjen.

Csillapítás 18-26 Db között

A videó hangereje, ami felett már zavaró volt: 34

Kényelem 3

Használhatóság 4

 Ár: 1800Ft 6 pár, azaz 300Ft/pár

Összesítés: Közepesen zajos helyekre jó, de erős horkoláshoz nem ez lett a legjobb. Ára és kényelme megfelelő, a tartódoboza is jópofa és kicsi.

5, Egyszer használatos munkavédelmi szivacs füldugó

fuldugo_el_camino_horkolas_ellen_ajanlott_teszt_blog_8.jpg

 Extra olcsó, páranként kis zacskóba csomagolt. Elvileg egyszer használatos, de valójában simán lehet többször is használni, mert ez is mosható. Pár perc alatt felveszi a fül alakját, elég puha, nem nyom oldalt fekve.

Csillapítás kb 25-32 Db

A videó hangereje, ami felett már zavaró volt: 38

Kényelem 4

Használhatóság 3

Ár: kb 40Ft/pár - a legolcsóbb füldugó!

Összesítés: Nagyon olcsó, kényelmes holmi.Jó ha van otthon egy marékkal!

6, Soft szivacs füldugó

fuldugo_el_camino_horkolas_ellen_ajanlott_teszt_blog_13.jpg

Kényelmes, hamar felveszi a fül alakját, jól szigetel, a munkavédelminél jobbak a tulajdonságai. 

Csillapítás 28-32Db között

A videó hangereje, ami felett már zavaró volt: 40

Kényelem 5

Használhatóság 4

Ár: 360Ft/pár

Összesítés: Nekem ez lett a nyerő a szivacsos füldugók közül. Mivel nagyon lágy, könnyen és gyorsan felvette a fülem formáját és jól tömítette a hallójáratot.

7, Többször használatos szivacs füldugó (Color)

fuldugo_el_camino_horkolas_ellen_ajanlott_teszt_blog_16.jpg

 Az egyik legerősebb csillapítást ígérő darab praktikus műanyag tárolódobozzal, amiben 4 pár különböző színű dugó van. Keményebb, mint a soft verzió, ezért lassabban veszi fel a fül alakját, de utána ez is kényelmes, nem nyom oldalra fekve sem.

Csillapítás 31-35Db között

A videó hangereje, ami felett már zavaró volt: 40

Kényelem 3

Használhatóság 4

Ár:  1038Ft / 4pár, azaz kb. 260Ft /pár

Összesítés: Jó füldugó, elvileg 5 alkalommal tisztítható, azaz nagyon sokáig elég egy ilyen csomag. Nekem nem zárt olyan pontosan, mint a soft változat, de ez a hallójáratom alakja miatt lehet.

Remélem segítettem egy kicsit, nekem legalábbis ezek az információk voltak hasznosak a füldugóm kiválasztásánál!

testbox_ohropax_fuldugo_probacsomag.jpg

 Felhívom a figylemedet, hogy ez a teszt az én igényeimnek legmegfelelőbb eszközt mutatja be, lehet, hogy neked más lesz a nyerő! Érdemes lehet egy próbacsomagot beszerezni, amiben 3 féle dugó található: Egy pár klasszikus, egy szivacsos és egy szilikon. Nem biztos, hogy ezek közül az egyik lesz a tuti, de a fajta kiválasztásánál nagyon sokan segíthet!

Köszönöm a megosztást!

Ez is érdekelhet:

A túrabotok fajtái

A hálózsákokról

Evőeszköz kisokos

A túrazoknik anatómiája

A túrabakancs kiálasztása

A hátizsák

Camino-s felszerelések

Útinaplók

A Camino del Norte 0. napja

A Francia út 0. napja

Portugál Út útinapló Lisszabontól

Angol Út Ferroltól

Camino Finisterra

Norte felkészülés

Caminós Tippek, trükkök

A blog legeleje

Ha szereted, amit csinálok és támogatnád az utamat, vagy meghívnál egy szállásra, szendvicsre, üdítőre, sörre vagy egy kávéra virtuálisan, mostantól megteheted ide-, vagy az alábbi képre kattintva:

Csatlakozz hozzám Facebook-on, Instagramon és a Youtube-on is!

become-a-patron-button-1_1.png

 Ha tetszett, nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr9213726364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása