Evőeszköz kisokos - Spork, kanálvilla, kanálgép

2018. május 05. 15:11 - Pellegrino

Milyenek vannak és miben különböznek egymástól?

Enni kell, ez pedig igaz túrázás közben is, de nem mindegy mit cipelünk magunkkal a zsákunkban. Jó, ha az evőeszközünk könnyű, praktikus, de mégis jól használható és nem is kerül egy vagyonba. Sokféle van a piacon több anyagból és változatos formákban.
spork_kanalvilla_tura_evoeszkoz_fajtak_titanium_fa_muanyag_bambusz_osszecsukhato_kanalgep.jpg

Egy kis történelem

a_spork_reszei.jpg

A "Spork" név a kanalat és villát egyesítő holmival azonos (=SPOon azaz kanál, foRK azaz villa angolul) 

A ma (túrázók által) legjobban ismert Spork-ot 2003-ban tervezte egy Joachim Nordwall nevű ember a svéd 'Light My Fire' cégnek, akik azóta több tízmilliót adtak el belőle világszerte. Ez a Spork eredetileg egy méretben készült műanyagból, de már kapható a kisméretű - gyerekeknek való -, a jobb- és balkezes, a nagyméretű - főzéshez és tálaláshoz való -, illetve az erősebb titánium változata is.

'Light My Fire' Spork fajták - galéria

Tervezője eredetileg azért készítette, mert akkoriban a legtöbb cégnek fémből voltak a túrás evőeszközei. Ezek többnyire egy normál kanalat, egy villát és gyakran egy kést (néha konzervnyitót) tartalmaztak (mint a seregekben rendszeresített szettek), amik relatíve nehezek voltak és a tárolásuk is több helyet igényelt. Nem volt azonban tudatában annak, hogy nincs új a nap alatt, ugyanis már az 1800-as években is létezett a kanál és villa kombinációja, bár messze nem volt ilyen sikeres, mint az általa megálmodott eszköz.

 A 843,953. számú szabadalom 1907-ből George Laramy-től

Az első spork-ot még 1874-ben találta fel egy bizonyos Samuel W. Francis nevű kreatív figura - akinek nevéhez több érdekes és fura találmány is fűződik, az első szabadalomat azonban csak 1907-ben jegyezték be. Igazából az 1960-as évektől kezdett el jobban terjedni, leginkább gyorséttermek evőeszközeként, de használják repülőkön, iskolákban, börtönökben és a túrázóknak is hasznos eszköze. Terjedését elősegítette, hogy jóval olcsóbb egy eszközt adni az embereknek ezeken a helyeken, mint külön-külön mindegyikből egyet.

Többen is kifejlesztettek többfélét egymástól függetlenül más-más néven (Splayd, Spife, Knork stb.) de végül mindegyik lényege ugyanaz: összevonni az evőeszközöket egyetlen praktikus darabbá.

a_spork_kialakulasa_tortenelme.png

Sokféle hasonló eszközt használtak tehát napjainkig egészen az 1800-as évektől (akkoriban természetesen ezek még fémből készültek). Volt, amit teknősleves evéséhez fejlesztettek ki (a "Terrapin" elnevezésűt), a "Sucket" nevűt pedig édességek felszúrásához és szózok vagy öntetek kanalazásához használták. Van sok olyan is, ami poharas jégkrémek evéséhez praktikus.

Variációk szerszámos kanálra

Az egyszerűbbek mellett megjelentek a szerszámokkal is ötvözött darabok, amik véleményem szerint nem túl praktikusak, bár ki tudja. Én inkább viszek mellé egy svájci bicskát.

Fajták és teszt

Kanálgép

Talán a legismertebb ezek közül a "kanálgép", amit a hadseregben is rendszeresítettek. Ez valójában fém evőeszközöket jelent, amiket össze lehet rakni egybe. Jól használható, de elég nehéz. Hasonló cuccot kb. minden túra vagy military boltban be tudsz szerezni.

Kanálgép galéria

Ez egy nagyon jól használható teljes értékű holmi, viszont elég súlyos darab. Sokfelé kapható, az enyém a Sports Direct-ből való, ahol mindössze 1000 Ft az ára. Enni nagyon jól lehet vele, a kés nem túl éles, de a célnak megfelel.

Teszt galéria

A súlya a többihez képest tetemes, 67 gramm. Kocsiba vagy kirándulgatni szerintem megfelelő, túrázáshoz azonban inkább egy könnyebbet vinnék magammal.

Túrázós evőeszközkészletek

A Decathlonnál viszont lehet műanyagból lévő egymásba akasztható készletet venni, amit egy karabínerrel össze is tudunk csatolni. Ennek a súlya már jóval barátibb, de a műanyagot nem kedvelem, jobban szeretek természetesebb anyagokat használni.

Műanyag szett teszt galéria

Ára potom 690 Ft, súlya pedig csak 21 gramm, ráadásul többféle színben elérhető. Enni jól lehet vele, bár tartok tőle, hogy a villa fogai fogják először feladni a harcot, akkor pedig újabb le nem bomló műanyag szemetet termelünk vele.

repulo_aluminium_etkeszlet.jpg

Ilyesféle készletekből lehet még spéci repülőgép alumíniumból vagy titániumból készületek is kapni, amik nagyon jók, mert tartósak és könnyűek, viszont SOKKAL többe kerülnek.

A SPORK

1495825453378.jpg

Több Sporkkal találkoztam már, tavaly a Francia Úton is egy ilyen szép narancssárga volt hű társam a joghurt-, rántotta- és a tésztaevésben, egészen korai haláláig, amikor lehajoltam és eltörtem az övtáskámba tett darabot.

1495999587992.jpg

Rest In Pieces

Sebaj, annyira nem vágott földhöz a dolog, mert kb. mindenhol lehet kapni (túraboltokban) és csak nagyjából 600 Ft az ára. Remekül használható, könnyű, sokféle színben kapható és súlya is csak 10 gramm.

Amit érdemes tudni erről, hogy nem árt vagy egy plusz bicska hozzá (én így megyek) vagy még egy Spork, ha késsel villával ennénk, mert ugye egyben van a kés a villával, így egyszerre nem tudjuk használni.

Műanyag és titánium Spork teszt galéria

Tanulva a múltkoriból beszereztem egy remek titánium darabot (nem az eredetit, mert ~6000 Ft-ot nem szántam rá, de egy kis ügyességgel külföldről a töredékéért hozzá lehet jutni hasonlóhoz) ami bár nehezebb (16 gramm) de cserébe nem kell belőle kettőt vinni, mert ez remélhetőleg nem fog eltörni. Plusz ugye nem műanyagból van, ami megint csak értékes szempont.

Fa és bambusz Spork

bambusz_spork_tura_evoeszkoz_eredet_fajtai.jpg

Létezik még belőle nagyon király bambusz is, ezt sajnos (még) nem sikerült beszerezni, bár gyanítom tartósságban úgysem vetekszik a titániummal.

Fa spork teszt galéria

A Gödöllői Királyi Kastély adventi vásárában ráakadtam erre a remek fából készült kisméretű darabra, de egy kedves olvasómnak (Köszi Drag!) lett igaza, mert nem valami jól használható ez a cucc. Sajnos a villa hegye is tompa, plusz kis mérete miatt nem túl ergonómikus. A súlya 18 gramm, szóval bár felvillanyozott, hogy masszív felépítésű (így várhatóan tartós), természetes anyagból van és nem is túl drága (azt hiszem nagyjából 1000-1500 Ft volt az ára), mégsem lett a kedvencem.

Összecsukható spork

Primus spork teszt galéria

Szupermini, szuperkönnyű (10 gramm) és olcsó is a Primus cég összecsukható cucca. Elég kényelmes, bár szerintem kicsit túl rugalmas, és mivel műanyag, ez sem lehet örök életű. Aki ultralight-ban utazik, annak jó lehet, ötletes a rögzítőpatentja. Úgy vettem észre, hogy nagyobb nyomásnál előbb pattan szét a közepén (mintha összecsuknám) mint hogy eltörjön, ez viszont pozitív tulajdonság.

Összecsukható kanálvilla

Teszt galéria

Nagy reményekkel futottam neki ennek a holminak, mert tetszett, hogy ilyen kicsi, olcsó (nagyjából 1000 Ft a Mountexnél) ráadásul fémből van. Ez a darab azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert nem tudtam vele egy káposztasalátát rendesen megenni. A villa fokai túl szélesek, ezért nem lehet vele kisebb dolgokat felszúrni. Mondjuk ennyit megér, de jóformán csak kanálnak használható.
esbit_titan_kanalvilla.jpg

Esbit titán kanálvilla Japánból, kb. 10.000Ft

Létezik belőle többféle gyártmány, van titánium is 20 gramm alatti súllyal, aminek a villa része is jobban kitalált, szóval szerintem ez egy nagyon jó - de elég drága - ötlet. Aki sokat használja annak viszont jó befektetés lehet.

A befutók

1587887675441.jpg

Az elmúlt két évben a titánium Spork-ot használtam, de szembe jött egy Optimus titánium kanál a Facebook apróhirdetési oldalán nagyon jó áron. Eredetileg kábé 4.000Ft, de a feléért sikerült hozzájutnom ehhez a 18grammos kanálhoz. Nem is bántam meg, masszív, kellően nagy a feje és kényelmes vele az evés, munkában ez van nálam minden nap a kajás táskámban és utazni is ezt viszem magammal egy bicska társaságában, az úgyis mindig kell.

1587887997580.jpg

Túrára szinte csak ezt a fenti hosszúnyelűt használom. Könnyű (20 gramm), erős és a zacskós kajákba is beleér, bár az előzővel jobban szeretek enni normál körülmények közt, a túrafőzőknél például kevergetni is praktikusabb ez a kanálfajta. Ezt is több gyártó készíti, de olcsón külföldről is rendelhető. A polírozott fejűekkel kicsit jobb élmény enni, de nincs jelentős különbség egyébként. Létezik sima kanál- és ez a villás végű változat is belőle.

1587892447075.jpg

Köszi a megosztást!

Közkívánatra elkészült Facebook oldalam, kövess ott is, ha nem szeretnél lemaradni a friss posztokról!

Ez is érdekelhet:

Füldugóteszt a nyugodt éjszakákért

A túrabotok fajtái

A hálózsákokról

A túrazoknik anatómiája

A túrabakancs kiválasztása

A hátizsák

Camino-s felszerelések

Praktikus Camino tippek és trükkök

become-a-patron-button-1_1.png

 

 

Ha tetszett, nyomd meg a gombot!

 

arrow_outline_yellow_down.png

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr4413880910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drag 2018.05.06. 15:35:53

Jól látom, nem egyedül szenvedek az evőeszközökkel.
Amiket leirtál,majdnem mindet próbáltam, több mint kevesebb sikerrel.
A primusnál nekem a rögzítő szem adta meg magát, anélkül kellemetlen a használata.

Nekem kettő vált be, egyik a sima spork(műanyag), és egy hosszú nyelű esbit titán kanál. Szerintem az étkezés komfortja igen fontos egy hosszabb úton, ezért pár grammon nem érdemes spórolni..
(bár az afgán sivatagot megjárt ismerős szerint, ha kanállal nem tudsz megenni valamit, nem vagy még éhes eléggé...)

A kedvenc evőeszközöm:
www.mall.hu/kemping-evoeszkoz/esbit-ltitan-kanal

Pellegrino 2018.05.06. 15:41:37

@Drag: Nekem a titán Spork lett a nyerő egy svájci bicskával. :)

Drag 2018.05.06. 20:31:44

@Pellegrino: Amit ezzel a párossal nem tudsz elfogyasztani, azt mással sem...
;)
Egyenlőre megfelel az, ami van, remélem, jó sokáig használatban maradnak...

zsurzsenka 2018.05.07. 08:12:29

Műanyag sporkom van, a te narancssárgád zöldben. Szeretem, könnyű, kicsi. Egy a szépséghibája: balkezesként még a nyaszatolás sem megy, révén, hogy felfelé áll a recés oldala, és nem áll kézre a kanalas vége, ha megfordítom. De ahogy az előttem szólók említették: nem vagy elég éhes, ha ezek a dolgok problémát okoznak.

lyken 2019.01.30. 10:14:48

Nem spork, nem is annak való aki trendi cuccokat preferál, de fémből van és örökélet plusz egy nap: www.mountex.hu/termek/10703-003-0/kanalgep_4_reszes_evoeszkoz_keszlet/co%3Af%C3%A9msz%C3%ADn%C5%B1%7Csi%3Aegy+m%C3%A9ret
2500 ft, a jó öreg honvédségi kanálgép.

Pellegrino 2019.01.30. 10:16:42

@lyken: Igaz! :) Nekem csak a súlya miatt nem jön be.
süti beállítások módosítása