Tájékozódás a Camino-n

2017. június 21. 18:34 - Pellegrino

Jelzések, útikönyvek, térképek

A Camino-n szerencsére nagyon könnyű tájékozódni, mert egészen jól ki van jelölve a Francia út. Rengeteg oszlop, útjelző kő és a mindenfelé felfestett sárga nyilak mutatják az irányt a zarándokoknak, ezért térképre igazából nincs is feltétlenül szükség.

camino_jelek.jpg

Én vittem magammal egy Rother féle túrakalauzt, ami nagyon hasznos lehet annak, aki szeret olvasgatni, viszont én ki sem nyitottam az út alatt.

el_camino_francia_turakonyv_turakalauz_rother_gps_track.jpg

Ellenben már kint vásároltam magamnak 7 Euróért egy Michelin El Camino térképet, ami minden hasznos infót tartalmazott: a távolságokat, a szintkülönbségeket és az adott szakaszok térképrészleteit. Enélkül sem tévedtem volna el a rengeteg útjelzés miatt, azonban a napi etapok tervezésekor nagyon jól jött.

A Michelin cég El Camino térképe - Galéria

Ezen felül pedig településenként néhány albergue elérhetősége is benne van, volt, hogy ebből hívtam fel a szállásomat és foglaltam le azt estére. Mindez egy igen kicsi és elég könnyű kiadásban, ami éppen nagyobb volt, mint a zarándokigazolványom, így egy zsebemben tudtam vele tartani. Szóval én a magam részéről a praktikussága miatt ezt a térképet javaslom az útra, kint meg lehet vásárolni szinte mindenhol.

Sárga nyilak mindenfelé - Galéria

Egyébként mint írtam, enélkül is simán végig lehet menni, mert az út nagyon jól ki van jelölve. A sárga nyilak mindenhová fel vannak festve út közben, legyen az a földön egy kő, vagy egy ház sarka, vagy akár egy kresztábla oszlopa. 

Jelzések a földön - Galéria

Természetesen útjelző kövek is sűrűn vannak a települések között, a városokban pedig a földre teszik a jelzéseket, amik lehetnek menő fém kagylók, vagy csatornafedél méretű márványlapok is.

Kerülőutak, alternatív útvonalak - Galéria

Előfordulnak megtévesztő jelek és kerülőutak is, ezeket jellemzően élelmes vállalkozók teszik ki, hogy az éttermük vagy boltjuk irányába tereljék a zarándokok hadát. Emiatt érdemes megnézni, hogy a hivatalosabbnak tűnő kövek melyik irányba mutatnak, és arra haladni.

Útjelző kövek, jelek, oszlopok - Galéria

Útjelző táblák - Galéria

Az útvonal egyébként nincs kőbe vésve, mi is hagytunk ki a nagy forróságban 1-1 kicsi falucskát, mert szívesebben értünk volna mihamarabb a célunkhoz, minthogy 1,5-2 kilométert gyalogoljunk egy kevéssé érdekes kis településen át.

Furcsa jelzések - Galéria

Néha egészen érdekes helyeken is találhatunk jelzéseket. Előfordul, hogy egy utcai kuka oldalán, vagy épp egy földbe félig beásott műanyag hordón látjuk meg az útbaigazítást.

Köszi, ha megosztod!

További hasznos El Camino tippek:

Előszó

Kajálás okosan

A szállásokról

A leggyakoribb egészségi problémák és megoldásaik

Postázás, utazás, futár

Biztonsági kérdések

Mosás - hogyan, hol, mivel?

A zarándokokról

A Camino del Norte 0. napja

A Francia út 0. napja

Portugál Út útinapló Lisszabontól

Angol Út Ferroltól

Camino Finisterra

Norte felkészülés

Caminós Tippek, trükkök

A blog legeleje

Ha szereted, amit csinálok és támogatnád az utamat, vagy meghívnál egy szállásra, szendvicsre, üdítőre, sörre vagy egy kávéra virtuálisan, mostantól megteheted ide-, vagy az alábbi képre kattintva:

blog_tamogatas_paypal_300_250_2.jpg

Csatlakozz hozzám Facebook-on, Instagramon és a Youtube-on is!

A blogra feliratkozhatsz, így nem maradsz e a legújabb posztokról, csak klikkelj az alábbi képen látható módon a "Követés" gombra:

blog_kovetese_kicsi.jpg

Ha tetszett, kérlek nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr4712567479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása