A szállásokról

2017. június 08. 18:54 - Pellegrino

Tippek, trükkök, szabályok

Nagyon sokféle szállás van út közben a Camino Francia útovonalán. Vannak kifejezetten olcsók, elég drágák, jól felszereltek, hotelszerűek és totál elhasználtak is. Az árak viszont egyáltalán nem tükrözik azt, hogy melyik milyen minőségű. Például az egyik legjobb hely, ahol megszálltam, mindössze 5 Euróba került, míg a leglepukkantabb 22-be fájt.

1494436449374.jpg

Ezt a kiírást mindig nagyon rossz látni, mert ilyenkor nincs több hely, ezért tovább kell mennünk

Ami általában a legfontosabb szempont szokott lenni, az a szálláshely ára. Átlagosan 10 Euró környékén lehet megszállni egy-egy helyen, de előfordul sok 5-7 Eurós szállás is. Vannak úgynevezett "Donativo" alapon működő szálláshelyek, ez azt jelenti, hogy az ember annyit dob a gyűjtőedénybe a szállásért, amennyit gondol, vagy amennyit megengedhet magának.

z_camino_szallas_2.jpg

Egy donativo albergue, hatalmas teremben több, mint 70 ággyal

Ezek jellemzően egyházi vagy városi tulajdonban vannak, benne helyi önkéntesek dolgoznak. Tiszteljük meg tehát a helyeket és az elhivatott embereket, és itt is dobjunk be 5-10 Euro közötti összeget, hogy fenn tudjanak maradni, és ne csak az üzleti megfontolásból nyitott szállások közül választhassunk!

donativo.jpg

Ha Saint Jean-ból indulunk, kapunk egy hasonló listát a zarándokirodában (címe rue de la Citadelle 39., nyitva minden nap 7:30-tól egészen este 10-11-ig), amin szerepel, hogy melyik szállás mennyibe kerül és az ár mit tartalmaz, illetve az albergue telefonszáma is rajta van ezen a papíron.

albergue_lista_minta_el_camino.JPG

Ez azonban korántsem teljes, szerintem nagyjából a szállások harmadát-negyedét tartalmazhatja (kivétel képez a nagyon kis falvak esete, ahol 1-2 szállásnál egyébként sem találunk többet). A papíron szereplő telefonszámok egy része sem biztos, hogy jó, ráadásul általában a legkedvezőbb árú helyek nem is fogadnak el telefonos foglalást.

A lista bár hasznos, sajnos miatta sokmindenki ugyanazokat a szállásokat pécézi ki magának, ezért ezek viszonylag hamar betelnek. Érdemes inkább interneten előre megnézni (a legtöbb szálláson van WiFi), hogy mik a tényleges lehetőségek egy-egy faluban. Itt ráadásul értékeléseket és fényképeket is láthatunk az egyes szálláshelyekről, így nagyobb az esélye, hogy jó alberguében kötünk ki.

A teljes szálláslistát fotókon illetve letölthető PDF-ben itt találod!

A télen is nyitva tartó szállások listája itt található!

Előfordulhat - főleg csúcsszezonban és főleg mostanság, hogy a Francia Út ilyen sok mbert vonz - hogy a szállások egyes helyeken tele vannak. Ilyenkor ne essünk kétségbe, kérdezősködjünk a szállásadóknál és a bárokban. Legyen nálunk tartalékpénz ilyen esetekre készpénzben, mert előfordulhat, hogy taxiznunk vagy buszoznunk kell a szomszédos településre, ami nem is feltétlenül a Camino útvonalán fekszik. Az is megeshet, hogy visszafelé kell utaznunk szállas miatt, majd reggel vissza, hacsak nem akarunk egy szakaszt újra megtenni.

A fő, hogy ne essünk kétségbe, kommunikáljunk a helyiekkel (kocsmárosok, szállásadók stb) és más zarándokokkal, legyünk találékonyak és rugalmasak!

Szabályok, tippek, trükkök

Minden alberguének van házirendje, de a legfőbb szabályok általában ugyanazok. A lényeg, hogy úgy viselkedjünk, ahogy nekünk is jól esne, ha velünk bánnának mások.

Ne hagyjuk például hajnalban nyitva a mosdó ajtaját, míg bent csobogunk a vízzel, és mások még alszanak. Ne beszéljünk hangosan, ne csapkodjuk az ajtókat, ne zörögjünk feleslegesen stb. Úgyis lesznek mások, akik nemtörődöm figurák, azokra pedig nyugodtan szóljunk rá!

Figyelj oda: nem vagy egyedül!

A kedvencem egy öreg spanyol mókus volt, aki este fél kilenckor úgy gondolta, hogy ő akkor most már alszik, ezért nem törődve a szobában lévő többi 20 emberrel, fogta magát, lekapcsolta a lámpát, ami pont az ő ágya mellett volt, és lefeküdt. Majd reggel fél ötkor felébredt, felkapcsolta a nagyvillanyt és elkezdett zajosan pakolni, mert hogy neki már reggel van. Szerencsére ez a csajokkal esett meg, nem velem, mert én biztosan elbeszélgettem volna emberünkkel.

Sok (jellemzően francia) zarándoknál azt vettem észre, hogy általában nem értik, hogy működik az ajtó. Például bent állok a zuhanyzóban egy szál répában, bejön az ember, és tárva nyitva hagyja. Mikor meg rászólok, nem érti mi a bajom, mert többnyire éppen ezek nem beszélnek semmilyen nyelvet és meg sem próbálják értelmezni a kézzel mutatott jelzéseket.

Volt, hogy bejött lefeküdni egy francia muki fél 11-kor, ekkor már szinte mindenki aludt a szobában. Kinyitotta az ajtót, bejött az ajtó mögötti ágyra, lefeküdt és kész. Ja, az ajtó az persze nyitva maradt, kintről ömlött be a fény, meg némi hangzavar a lenti kocsmából. Őt nem zavarta, mert az ajtó mögött a sötétben aludt, meg volt füldugója is. Én mikor láttam, hogy neki ennyi volt a bejövetel, felkapcsoltam a lámpámat, belevilágítottam az arcába, majd az ajtóra, majd megint rá, megint az ajtóra, közben mondtam neki hogy "Close the door!", ő meg csak nézett ostoba tekintettel, pedig ezt biztos, hogy nagyjából mindenki más a szobában értette volna. Le kellett másznom hát az emeletes ágyról, odamenni, rámutatni az ajtóra, becsukni, majd kopogtattam kicsit a homlokomat, és már itt becsúszott pár jelző is angolul, de felesleges volt, mert még ekkor sem esett le neki, hogy mi a bajom.

Vannak ilyenek is, de ez is egy tapasztalat

Ha valami durva balzsamot vagy izomlazító krémet használsz, akkor menj ki a fürdőbe vagy az udvarra. Gondolj arra, hogy minden bizonnyal te sem örülnél neki, ha valaki az orrod alá büdösítene.

img_20170526_213627.jpg

Ha van valami, ami kellene, használd. Például többször előfordult, hogy felettem nem aludt senki, ilyenkor simán odapakoltam a reggeli cuccaimat. Nem kell szívbajosnak lenni, de tekintettel kell lenni másokra.

img_20170526_193503.jpg

Amikor a bakimat szárítottam, mert nagyon elázott, akkor is simán feltettem az udvari féltetőre, mert odasütött a nap. Attól, hogy senkinek nem jut eszébe, még nyugodtan meg lehet csinálni, ha valakinek nem tetszik, az majd szól. A fő, hogy a bakancs megszáradjon, és másnap tudd használni.

img_20170526_213605.jpg

Egy is privát szférát simán kialakíthatunk magunknak, ha alsó ágyon alszunk, csak a törölközőnket kell lelógatnunk magunk mellé, és kész is a takarófal.

Nem jó helyek: ajtó vagy átjáró folyosó melletti vagy ahoz közeli ágy és a fürdő melletti ágy. Ha nem mi vagyunk akik 4-kor kelünk, akkor bajunk lesz a többiekkel, akik majd a fejünk mellett jönnek-mennek. Érdemes másikat keresni, ha van még szabadon. A felső ágyakat sem szokták szeretni az emberek, nekem alapvetően nem volt velük bajom, simán elaludtam fent is. A gond inkább az, ha az ágyak vacakok és nagyon mozognak, plusz kifogunk egy állandóan forgolódó alattunk vagy felettünk alvó embert.

FÜLDUGÓ - Az egyik legfontosabb eszköz. Sajnos vannak olyan durván horkoló egyedek, akiknél ez sem segít, de jobb vele, mint nélküle. Minél több ember van egy szobában, annál valószínű, hogy többen fognak horkolni. Bár én szívtam meg kétágyasban is, amikor a pasas mellettem mindenféle horkolásgátló bizbasz használata ellenére is úgy horkolt, mint egy láncfűrész. A füldugóválasztásról ide kattintva találsz egy hasznos cikket!

Talán 4 éjszakám volt a harmincból amikor horkolásmentesen aludhattam, ezért füldugó mindenképpen kell. Ha nem szereted, akkor is, hidd el, meg fogod szokni és szeretni! ;)

CSŐSÁL - Út közben is az egyik leghasznosabb ruhadarabom volt, de alvásnál is rengeteget ér. Eltakarja ugyanis a szemet ha úgy vesszük fel, és a füldugókat is a helyükön tartja. Erről itt találsz egy látványos videót!

FEJLÁMPA - Nem kell magyarázni, jobb mint a sima zseblámpa, mert nem kell fogni. Ha tud piros fényt is az még jobb, mert azzal nem zavarjuk az alvókat.

el_camino_szallas_10.jpg

A fehér holló: minden ágynál külön konnektor

"T" elosztó - Maximálisan hasznos cucc. Sokszor (NAGYON sokszor) fodult elő, hogy 10-20-30 emberre 1 darab konnektor volt a szobában. Én odaballagtam, bedugtam a "T" dugómat, és máris megháromszoroztam ez elérhető konnektorok számát. Ráadásul nekem dupla töltőm van, ezért egy konnektorról fel tudtam tölteni így mind a telefonomat, mind pedig a Powerbankomat.

img_20170519_202010.jpg

A "T" elosztóm, benne bal oldalon a dupla töltőmmel

Powerbank - Inkább ezt hagyom ott a töltőn, ha elmegyek valahová, majd ezzel feltöltöm a telefont később, akár menet közben is. Jó, ha akkora méretű, hogy legalább kétszer fel tudja tölteni a telefont. Az enyém 5.000mAh-s, vagyis majdnem kétszer feltölti a 3.000-es akkut. Ez könnyen kiszámítható: nézd meg, hogy a telefonod akkuja mekkora (a legtöbb jellemzően 2000-4000mAh szokott lenni) majd a powerbank kapacitását oszd el ezzel a számmal. Így látod, hogy nagyjából hány feltöltésre lesz elég.

Párna - nem kell, felesleges cipelni, mert szinte mindenhol van. Többnyire pokrócot is kapunk, ami hidegebb estéken vagy olvasáshoz párnamagasítónak igen jól jött. A hálózsákunk huzatába tömött ruhákkal is készíthetünk párnát magunknak.

A főbb szabályok általában ezek

albergue.jpg

1, NE TEDD A HÁTIZSÁKOT AZ ÁGYRA

Alap. Hogy miért? Gondolj bele, hogy egy nap hányszor és hová tetted le a zsákodat. Például kerítés tövébe támasztottad le, amit finoman fogalmazva a kutyák meg szoktak jelölni. A földről is bármilyen baktériumot össze lehet szedni. Majd ezt az ágyra rakod, utána pedig belefekszel. Aztán másnap más is. Ezért.

2, Bakancsok, túrabotok

Ugyanezért, mint amiért hátizsákot sem tesszük az ágyra, ezeket is külön helyen tárolják. Általában az előszobában vagy a mosókonyhában van egy polcos állvány a bakancsoknak és egy nagy bödön, amibe a túrabotokat beleállítva lehet otthagyni éjszakára.

Figyeljünk rá, hogy reggel ne felejtsük ott a túrabotokat!

3, Érkezés, takarodó és kicsekkolás

Általában a szállások csak délután 1 körül nyitnak. Persze vannak kivételek, 11-12-kor nyitás is előfordul. Az oka ennek az, hogy reggel nyolckor lelép a sok ember, csak azután tudnak nekiállni takarítani. Mivel ezek nem szállodák, ezért nem csak 1-2-3 épp felszabaduló szobát kell kitakarítani, hanem a komplett házat mindenestül, az meg időbe telik.

A legmenőbb szállásom, egy kapszulahotelhez hasonló, és mindössze 10 Euro volt az ára

A takarodó általában este 10-11 között van helytől függően. Van, ahol ilyenkor központilag elsötétül a hely, de volt olyan "kapszulahotel" is, ahol mindenki magának kapcsolgatta a villanyt ízlés szerint. Minden esetre ilyenkor csendben kell már lenni, nem illik pakolászni sem. Én amikor megérkeztem valahová, mindig kikészítettem a füldugókat, a fejlámpát és a hálózsákot még délután, hogy ha későn érnék vissza, már csak le kelljen dőlnöm. Az ágyam végéhez pedig odatettem a reggeli kellékeket (tiszta ruha, neszeszer, törölköző, papucs) hogy ezekkel se kelljen reggel zörögni, csak felmarkolni és irány a fürdő.

Többnyire reggel 8-ig el kell hagyni a helyeket. Kivétel, ha mondjuk egy panzióba visz a sors, mert nem találtál szabad ágyat, itt azért 10-11-ig lehet dekkolni, de akkor megint nagy az esélye, hogy mivel későn indulsz el, megint nem fogsz olcsó helyet lelni.

4, Rend

Hagyj rendet magad után mindenhol! Ezek nem szállodák, olcsón laksz, sokszor önkéntesek ingyenmunkájának köszönhetően! Tiszteld meg őket azzal, hogy odafigyelsz erre.

 

Konyha

 img_20170503_064121.jpg

Ha van, itt is azonnal el kell mosogatni mindent, és a szemetet is a megfelelő helyre kell eltenni. A hűtőbe ne tegyél mindenféle maradékot, csak olyat, amit te is megennél. A főzésről és a konyhákról bővebben ITT olvashatsz!
img_20170505_173725.jpg

Általában nagyon ügyelnek arra, hogy a rengeteg hulladék, amit a zarándokok termelnek szelektíven legyen gyűjtve. Figyeljünk erre oda, a szemetünket a megfelelő színű gyűjtőbe dobjuk bele. Gondolj arra, hogy évi több, mint 100.000 ember megy végig a francia úton, ez kb. 3 magyar kisváros lakosságának felel meg, ami masszív szenyezés lehet, ha nem vigyázunk erre mindannyian. 

Mosás

Mosni általában nem ildomos a fürdőszobában (pár kivételtől eltekintve) többnyire van külön mosókonyha a helyeken, de csak hideg vízzel lehet mosni. Előfordul, hogy csak gép van, amit pénzért lehe használni. Erről a témáról bővebben itt olvashatsz.

Bedbug, chinche vagyis ágyi poloska:

Én nem találkoztam eggyel sem, és sztorikat sem hallottam út közben róluk. A legtöbb helyen vastag PVC matracborítás van, plusz adnak itt-ott egyszer használatos matrac- és párnahuzatokat, amik eléggé megnehezítik ezeknek az állatoknak a megmaradását. Ha egy helyet rendesen takarítanak, ott biztosan nem tudják ezek a lények megvetni a lábukat. 

Minden esetre ha belefutunk, azonnal lépjünk le a helyről, és szóljunk a helyieknek. Ha már késő, mert csak reggel vettük észre, akkor egy napunk biztosan megy a levesbe. Minden cuccunkat fertőtlenítenünk kell (beleértve az ÖSSZES ruhát, hálózsákot, hátizsákot stb) ezek a dögök ugyanis a melegtől purcannak ki, így gőzzel vagy 50-60 fokos mosással lehet csak tőlük megszabadulni. Ezért ne kockáztassunk, nyeljük le a békát, mossunk ki mindent, mert azon túl, hogy másik szállásokat is továbbfertőzhetünk, gondoljunk bele, hogy mi van akkor, ha ha például hazahozzuk őket...

Összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat róluk, a megelőzésről, felismerésről és -ha már megtörtént a baj- az elhárításukról.

Ide kattintva találod az információs videót és albergue tulajdonos barátaim hasznos tippjeit a témában.

A fürdőszobák

 Alapvető problémám az volt a fürdőszobákkal, hogy általában nincs bennük semmi hely a cuccoknak.

img_20170526_204239.jpg

Egy darab kampó minden cuccunknak és kész, mindezt vizes padlóval kombinálva

A legtöbb fürdőben ugyanis összesen 1 darab akasztó kampó jut egy tusolóra, ide kell(ene) felakasztani a rajtad lévő ruhákat, PLUSZ a tiszta ruhát, amit majd felveszel, PLUSZ a törölköződet PLUSZ a neszeszeredet. A földre nem tudsz semmit letenni, mert általában úszik minden, sehol egy polc, vagy egy kis szék. Talán a mosdó szélére le tudsz tenni 1-2 kisebb dolgot, de ez sem mindig adott. Általában a zuhanyzókon belül sincsen egy kis polc, ahová az ember a szappanját vagy a tusfürdőt le tudná tenni, de ez a legkisebb gond, mert az lemehet a földre is, annak nem árt a vizes járólap.

Emiatt melegen ajánlom, hogy akasztható többfakkos neszeszert vigyél magaddal. Én az oldalzsebes gatyámmal mentem tusolni, azt felakasztottam, mejd a zsebeibe pakoltam bele a rajtam lévő ruhákat és a tisztát.

Ja, papucs mindenképpen ajánlott! Itt rengeteg ember fürdik, a mezítlábas fürdést nem kockáztatnám meg. Én vettem erre egy kis egyszerű gagyi 5 eurós flipflopot, aminek kb. nulla volt a súlya.

ÉRTÉKEK

Az értékekre jó vigyázni, ezért én a hálózsákom belső zsebében tartottam a tárcámat, a párnám mellé felcsatolva az övtáskámban a telefonomat. Sosem volt semmi bajom, nem tűnt el semmim. Egyszer elhagytam a tárcámat, de aki megtalálta leadta a recepción. Erről bővebben a "Biztonság" című posztban olvashatsz.

Néhány kép a szállásokról

Szótár

Sok szálláson nem beszélnek idegen nyelveket. Érdemes tehát ezt a pár szót megtanulni, hogy foglalni tudjunk, és értsük mit mondanak. A foglalásnál a telefonba mondjunk valami érthető nevet, én Gábor vagyok, de "Gabriel"-t mondtam, meg azt, hogy "de Hungría", vagyis Gabriel Magyarországról. Ezt rögtön értették, az meg mindegy, hogy a személyiben/útlevélben mi szerepel mikor odaérünk, a lényeg, hogy le legyen foglalva egy hely nekünk.

Foglalni érdemes előző nap, amikor megérkezünk valahová, és kitaláljuk hogy meddig jutunk majd másnap, ekkor még nagy az esélyünk, hogy találunk üres szállást. Általában a foglalásokat maximum délután 2-3-ig tartják, szóval igyekezzünk odaérni addig, ha viszont látjuk, hogy nem fog menni, telefonáljunk ismét, hogy biztosan megyünk, akkor tovább is tartják a helyet.

Ha viszont bármi közbejön, és mégsem megyünk el odáig (rossz idő vagy fáradtság, vagy bármi miatt) csörögjünk oda, és mondjuk le a foglalást. Nem fognak neki örülni, de még mindig jobb, mint szó nélkül nem menni.

Foglalás spanyolul:

Hola, podría reservar una/dos/tres cama para hoy/manana? - Üdv, lehet foglalni egy/kettő/három ágyat mára/holnapra?

Mi nombre es.... de Hungría - A nevem ..... Magyarországról

Hola - Üdv!

Buenos dias - Jó reggelt (délig használják)

Buenos tardes - Jó napot (Délután használják)

Buenos noches - Jó éjszakát

Muchas gracias - Nagyon köszönöm

De nada - Nincs mit

Sí - igen

No - nem

Cama - ágy

Habitación - szoba

Reservación - foglalás

Hoy - (Hoj) ma

Manana - (Manyána) holnap

Persona/personas - személy/személyek

Botas - bakancsok

Lavadería - Mosókonyha

Banos - WC-k

Ducha - zuhanyzó

Számok:

1 - uno

2 - dos

3 - tres

4 - cuatro

5 - cinco

6 - seis

7 - siete

8 - ocho

9 - nueve

10 - diez

20 - veinte

30 - treinta

40 - cuarenta

50 - cincuenta

60 - sesenta

70 - setenta

80 - ochenta

90 - noventa

100 - ciento

Köszi, ha megosztod!

További hasznos El Camino tippek:

Francia út - a szállások listája

Előszó

Kajálás okosan

A leggyakoribb egészségi problémák és megoldásaik

Biztonsági kérdések

Mosás - hogyan, hol, mivel?

A zarándokokról

Postázás, utazás, futár - hogyan, mennyiért?

Tájékozódás a Camino-n

A Camino del Norte 0. napja

A Francia út 0. napja

Portugál Út útinapló Lisszabontól

Angol Út Ferroltól

Camino Finisterra

Norte felkészülés

Caminós Tippek, trükkök

A blog legeleje

Ha szereted, amit csinálok és támogatnád az utamat, vagy meghívnál egy szállásra, szendvicsre, üdítőre, sörre vagy egy kávéra virtuálisan, mostantól megteheted ide-, vagy az alábbi képre kattintva:

Csatlakozz hozzám Facebook-on, Instagramon és a Youtube-on is!

 

become-a-patron-button-1_1.pngHa tetszett, nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr8612567505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása