Előkészületek - A hálózsákok fajtái

2017. április 11. 08:44 - Pellegrino

Hogyan válasszak megfelelő hálózsákot az útra?

A Camino-n, bár minden este szállásokon alszom majd, ezek azonban nem felszerelt hotelek lesznek. Matracot és ágyat kapok majd mindenhol, de ágyneműről magamnak kell gondoskodnom. Kell tehát vinnem egy jó hálózsákot, mivel azonban ezt végig cipelnem kell az úton, egyáltalán nem mindegy, hogy milyet választok!

selk_halozsak_el_camino_turacucc_felszereles_tippek.jpg

Női, férfi vagy uniszex zsák? Szintetikus vagy tollpihe töltetű? 1, 2, 3 vagy 4 évszakos? Múmia vagy szögletes forma a jobb? Na és milyen méretű kell, milyen hőmérsékletre? Milyen extrákat kaphatok, és milyen árakon?

Mindnek utánajártam!

Szerencsére nagyon sokféle kisméretű, könnyű tavaszi-nyári hálózsák kapható eléggé hasonló árakon (15-25.000Ft között), ami nagyon jó, na de melyiket válasszuk, melyik mit tud, és mire kell odafigyelni?

Ami a legfontosabb szempont, hogy ne fázzunk. Eszerint tehát mindig az adott évszaknak megfelelő zsákot válasszunk az útra. A hálózsákokon fel vannak tűntetve számok, amik azt jelzik, hogy milyen hőmérséklet-tartományban jó az adott zsák.

el_camino_ultrakonnyu_halozsak_kicsi_konnyu_ultralight_3.jpg

Hőmérséklet-tartomány jelzések

Ez 3-4 hőfok: extrém, limit (vagy low), komfort és (ha van negyedik akkor) maximum jelzéssel. Az extrém hőfok a zsákon az a legalacsonyabb hőmérséklet, amiben még éppen túl lehet élni az éjszakát. Ez nem a kényelmes alvás, hanem tényleg a legextrémebb helyzet, amiben még nem fagyunk (=halunk) meg az eszközzel. Az alsó limit az a hőmérséklet, ahol egy átlagos (=80 kilós) férfiember még jól elalszik (a férfiak elvileg jobban bírják a hideget, mint a nők). A komfort szám környékén van az a tartomány, amiben a legkellemesebb az alvás, ez egy átlagos (=60 kilós) nőre igaz, de férfiak is számolhatnak ezzel az értékkel. A komfort feletti tartományban pedig már melegnek számít a zsák, megizzadhatunk benne. Ez általában a kisebbik gond, mert ilyenkor ki lehet takarózni, csak mondjuk a vadonban alvásnál ez nem túl egészséges, mert megesznek a rovarok. Az én esetemben viszont a zarándokszállásokon ez is opció lehet. Természetesen ezek a számok nincsenek kőbe vésve, sok mindentől függenek (fáradtság, egészség, életkor, testsúly, éhség stb), de nagyjából lehet velük kalkulálni.

A zsákban nem érdemes vastagon felöltözni, mert akkor a ruhánkat fűtjük nem a zsák belsejét, ezért elég csak egy vékonyabb aláöltözetet felvenni a megfelelő hőáramlást segítve. A sok ruhával így épp az ellenkező hatást fogjuk elérni!


noi_halozsak_north_face_el_camino.jpg

A női hálózsákok titka

Női hálózsákok: Miért kellenek vajon, és miben különböznek a férfiakétól? A válasz egyszerűen annyi, hogy a nők általában fázósabbak a férfiaknál, és ez nem puhányság, hanem élettani okai vannak. Emiatt vannak a hőmérséklet-tartományok külön nőkre és férfiakra kiírva. A titok annyi, hogy a csajok bőre alatt van egy vékony zsírréteg, ami a férfiaké alatt nincsen. Ezáltal jobban meg tudják tartani a testük maghőmérsékletét, de a végtagjaik hamarabb fázni kezdenek az így kialakuló hőmérséklet-különbség miatt. A gyártók rájöttek arra, hogy a nőknek különböző igényeik vannak, ezért a női hálózsákok jellemzően átlagosan kb. 5-15 centiméterrel keskenyebb vállrésszel, és kb. 5 centiméterrel szélesebb csípőrésszel készülnek, plusz kapnak némi extra töltetet a láb- és a felsőtest résznél. Ezáltal jobban passzol a testük alakjához a női hálózsák, így hamarabb fel tudják melegíteni maguknak a testhőjükkel anélkül, hogy a férfiak alkatára szabott nagyobb méretű felesleges teret kellene fűteniük. Szóval van értelme női zsákot keresniük a hölgyeknek, ha viszont nem találnak megfelelőt, akkor egy sima uniszex zsák is jó. Viszont oda kell figyelniük, hogy ne legyen túl nagy méretű (mert akkor több levegőt kell feleslegesen felfűtenünk a testünkkel), és megfelelő legyen a komfortja.

Ezt alaposan meg kell nézni vásárlás előtt, mert egyes gyártók csak ráírják a kisebb méretű és csajosabb színű zsákjaikra, hogy az nőknek való, de valójában nincs más különbség, tehát a vásárlók valójában nem kapnak semmi pluszt.

Évszakok szerinti felhasználás tekintetében így csoportosíthatóak a hálózsákok:

1 évszakos = nyári

2 évszakos = tavaszi és nyári

3 évszakos = tavaszi, nyári és őszi

4 évszakos = egész évben használható

Nekem májusra és nyárra a 2 évszakos zsák lesz megfelelő, de ha valaki sokat túrázik annak a 3 évszakos egy egészen jó választás lehet. Az évszakjelölésekre is oda kell figyelni, mert nem mindegy, hogy a tavasz itthon van az alföldön, vagy fent az Alpokban. Szóval inkább az adott helyszínnel és az ottani hőmérséklet-adatokkal kell számolnunk vásárlás előtt.

 Léteznek kültérben is használható (úgynevezett bivak) zsákok, ezek jobban impregnáltak. De mivel nem az Everestre készülök, plusz fedél is lesz a fejem felett, erre nem feltétlenül lesz szükségem.

el_camino_ultrakonnyu_halozsak_kicsi_konnyu_ultralight_meretek.jpg

Többféle méretű hálózsák létezik nőknek és férfiaknak is

A testmagasságunkra is figyelni kell, a zsákokon rajta van, hogy mekkora ember tud benne kényelmesen aludni. A szükségesnél nagyobb méretű zsák nem jobb, mert a felesleges üres területet is be kell fűtenünk a testünkkel! Túl kicsi se legyen, ne érezzük magunkat úgy, mint egy kötözött sonka, legyen egy minimális kényelmes mozgásterünk benne. Ha erősebb testalkatúak vagyunk, akkor sem biztos, hogy elég a hosszméretből kiindulni, érdemes kipróbálni a hálózsákot, mielőtt megvesszük. A fenti képen a normál méretű zsákok láthatók, de léteznek ezeknél kisebb (gyerek) zsákok, és nagyobbak is előfordulnak az óriás termetűek részére. Léteznek külön (a fentebb említett) nőknek készült hálózsákok is, ez jelölve is van a csomagolásukon, gyakran "W" jelzéssel.

halozsak_belso_huzat_liner_el_camino_felszereles.jpg

A belső huzat nagy melegben önmagában is használható

Belső huzat - Olyan, mint egy lepedő, valójában egy kisebb vékony zsák, amit a hálózsákunkba tudunk beletenni. Nagy melegben akár ebben is alhatunk. Fő előnye, hogy ezt jóval könnyebb kimosni, mint a hálózsákot. Ez alaphelyzetben nem jár a zsákokhoz, hanem nagyjából 5-10.000Ft közötti áron szerezhetjük be ha szükségünk van rá. Én biztosan viszek magammal, mert higiénikusabb, és mivel ezt mosom majd és nem a hálózsákomat, meghosszabbítja annak élettartamát is. Figyelni kell a vásárlásnál a méretére és a formájára, hogy passzoljon a zsákunkhoz, mert ebből is létezik például múmiaforma és négyszögletes alakú, illetve különböző méretekben és anyagokból választhatunk belső hálózsák huzatot.

TIPP:

Ha nyáron mész és nagy meleg várható, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni a különböző huzatok használatán a zsák helyett. Az én tavaszi 1.100 grammos zsákomat nyárra ki tudom váltani egy kb. 700 grammos ultrakönnyű hálózsákkal VAGY egy mindössze 400 (!) grammos polár hálózsákba való belső huzattal (Sea to Summit Thermolite Reactor Fleece liner). Ha nagyon meleg lesz, és úgyis szállásokon alszunk, akkor még kisebb és könnyebb vászon (lepedőhöz hasonló anyagú, a képen pl. egy Trekmates márkájú) huzattal is bőven jók vagyunk, ami mindössze 20 deka körüli súlyt -és rengeteg helyspórolást- jelent neked, lásd az alábbi képet:

halozsak_huzat_ultalight_ultrakonnyu_el_camino.jpg

Balról jobbra: tavaszi hálózsákom (1100 gramm), polár bélés (400 gramm), vászon bélés (200 gramm)

TIPP:

Ha a hálózsákunkat mégis mosnunk kell, használjunk spéci mosószert hozzá, amit túra- vagy komolyabb sportboltokban tudunk beszerezni! Az igazi hegyiemberek csak akkor mosnak zsákot, ha már szaga van, mert minél ritkábban mossuk ki, annál tovább tartja meg előnyös tulajdonságait (=hő- és nedvességszigetelés).

A zsák formája - Többféle hálózsákforma létezik. Legelterjedtebbek a múmia, a félmúmia és a négyszögletes hálózsákok, de léteznek más alakúak is, mint a képen balra lent látható Selkbag, ami egy ember alakú hálózsák.

 el_camino_ultrakonnyu_halozsak_kicsi_konnyu_ultralight_fajtai_formak.jpg

Zsákformák

Jobbos vagy balos? Egyszerű, mindössze annyit jelent, hogy a cippzárja melyik oldalon van. A jobbkezes embereknek nem árt jobbost venni, mert kényelmesebb nyitni-zárni mint egy balosat, mert nem kell keresztbe nyúlni a cippzár kocsijáért. A duplakocsis cippzáros zsákok azért jók, mert ha melegünk van, ki tudunk nyitni rajtuk szellőzni egy kis részt.  

el_camino_ultrakonnyu_halozsak_kicsi_konnyu_ultralight_jobbos_balos_cippzar.jpg

Néhány márkánál egy jobbosat és egy balosat össze is lehet kapcsolni, így dupla zsákot kaphatunk.

dupla_halozsak_el_camino.jpg

Két hálózsák összecippzározva duplává alakítható

Léteznek eleve kétszemélyes zsákok is, de ezek inkább kempingezésre valók, nem az El Camino-ra.

dupla_ketszemelyes_halozsak_el_camino.jpg

Kétszemélyes hálózsák sátorozáshoz

Extra védelem hideg időben: A cippzárvédő és a mellvédő segítenek csökkenteni a cippzáron keresztül-, és a nyaknál lévő résen át a meleg levegő kiáramlását. A behúzható kapucni pedig a fejet tartja melegen, mert ott is sok hőt el lehet veszíteni.

el_camino_ultrakonnyu_halozsak_kicsi_konnyu_ultralight_teli_reszei_mumia.jpg

Hideg időben jól jönnek ezek az extrák


el_camino_ultrakonnyu_halozsak_kicsi_konnyu_ultralight_hoveszteseg.jpg

Sok helyen veszíthetünk hőt alvás közben. A derékalj is fontos hőszigetelő, ha földön alszunk

Töltőanyag tekintetében lehet pehellyel (kacsa vagy liba) töltött, vagy szintetikus töltetű a zsák. A legtöbb mai hálózsák szintetikus töltettel van gyártva, mert egyszerűbben tiszttható, olcsóbb az előállítása, és nedvesen is megtartja hőszigetelő tulajdonságainak csaknem 50%-át, míg a toll nedvesen nem nyújt semmilyen védelmet. A zsák összevarrásakor kis cellákat készítenek, ezekbe töltik bele a töltőanyagot, ami így nem csúszik össze a zsákban, hanem egyenletesen oszlik el, a töltőanyag között lévő levegő pedig hőszigetel. A hálózsákunk külső anyaga nem árt, ha ripstop-os (szakadásálló) és valamelyest impregenált, de mégis lélegző annyira, hogy a testpára el tudjon távozni kifelé rajta keresztül.

 halozsak_belso_huzat_liner_el_camino_felszereles_1.jpg

A töltőanyag kis cellákban van a zsák belsejében, a közte lévő levegő pedig szigetel

TIPP: Ha a zsákot épp nem használjuk, otthon rázogassuk ki, és akasszuk be a ruhásszekrénybe. Így tartja meg a hőszigetelő tulajdonságait a következő használatig a legjobban, nem a tárolózsákjában összenyomva, ahol összeállhat a töltete!

 A másik fontos szempont a hálózsákunk súlya és a mérete, mert nem mindegy, hogy milyen súlyú- és nagyságú csomagot cipelünk magunkkal két alvás között. Ha csak autóval megyünk kempingezni, akkor ezek nem számítanak annyira, hiszen a kocsi elbírja, de vándortúránál igen lényeges, hogy kicsi és könnyű legyen az extra csomag. A kisméretű zsákok általában "light", azaz könnyű vagy "ultralight" vagyis ultrakönnyű megnevezéssel futnak.

sir_joseph_minimis_ultrakonnyu_halozsak_el_camino_kacsatollas_geotrek.jpg

Ez a szuperkicsi kacsapehely nyári hálózsák mindössze 325gramm, cserébe az ára 95.000Ft körül van

Ezek jellemzően összecsomagolt állapotban kb. 20*30 centiméteres kis zsákban szállíthatóak (vagy ennél valamivel kisebben, mint a kompressziós csomagolásban, ami kinyomja a levegőt az összetekert zsákból), súlyuk tekintetében pedig nagyjából 60 dekagramm és 1,2 kilogramm között vannak.

el_camino_ultrakonnyu_halozsak_kicsi_konnyu_ultralight_kompresszios_csomag.jpg

Kompressziós tárolózsák

Természetesen ebben az esetben is igaz, hogy minél kisebb és könnyebb a hálózsák, annál többe kerül, és többnyire annál kevésbé bírja a hideget.

moszkito_hao_szunyog_vango_halozsak_el_camino_ultrakonnyu_felszereles.jpg

Beépített szúnyogháló

Extrák:

Szúnyogháló - kint tartja a szúnyogokat és rovarokat

Belső zseb - bent tartja az értékeinket

Párna - Vannak, akik nem tudnak párna nélkül aludni, én is jobban kedvelem, ha van egy kispárna a fejem alatt. Itt is többféle lehetőség közül választhatunk, vannak töltött és vannak felfújható utazópárnák a piacon. Jómagam a felfújhatót ajánlom, mert a töltött párnák túl sok helyet foglalnak, így azok inkább kempingezéshez jók.

TIPP: A hálózsákunk külső tárolóhuzatába is bele lehet tömni némi ruhát, vagy akár egy sima pulcsit is össze lehet hajtani a fejünk alá akár egy magunkkal vitt kicsi párnahuzatba. De ami igazán király, hogy vannak olyan hálózsákok, amiknek a tokja(!) párnává alakítható, így egyáltalán nem kell erre gondolnunk.

Ezeket a dolgokat jól átrágva én arra jutottam, hogy a Vango cég Planet 50-es vagy 100-as zsákjával indulok útnak. Az 50-es nyári zsák, szálláson alváshoz kitűnő. Kisebb és 20 dekával könnyebb, mint a százas, ami sátoros alváshoz is megfelel. Ezek ára 21-24.000 forint között van, ami csak kb. 3.000 forinttal több, mint egy Decathlonos ultrakönnyű zsák, de sokkal többet tud, szóval szerintem ezerszer jobb vétel, ugyanis:

  • Szakadásgátlós ripstop külső huzata van
  • Selymes poliészter béléses
  • Szűkíthető kapucnis az ideális hőtartásért
  • Szűkíthető hőfogó gallérral rendelkezik
  • Dupla kocsis, auto-lock cippzáros, a húzókája kívülre- és belülre is fordítható
  • Ultrakönnyű beépített moszkitóhálós (a fentebbi képen látható) ami véd a szúnyogoktól. Ráadásul a lábrésznél lévő szellőzőn is van kihúzható szúnyogháló!
  • Belső értéktartó zsebes
  • Polár béléses, kispárnává alakítható hálózsáktokja van. Jó puha, kényelmes!
  • Kompressziós tokja van, amivel jó kicsire össze lehet nyomni
  • "Vango Shield" bevonatos, ami távol tartja a rovarokat, és meggátolja a kellemetlen szagok kialakulását

Szóval mindent tud, amit tudnia kell (még többet is), ezért nagyon örülök, hogy rátaláltam!

UPDATE: A 100-as zsák májusra kitűnően bevált, nyári melegre (júniustól) az 50-eset vinném!

Egy kis móka a végére, fura hálózsákok:

Készítettem egy kis filmet a hálózsákokról. Ha tetszik, iratkozz fel Youtube csatornámra, hogy ne maradj le a legfrissebb videóimról!

Következő bejegyzés

Ez is érdekelhet:

Mindent a túrazoknikról

A megfelelő bakancs kiválasztása

A jó hátizsák titka

A túrabotok fajtái

Ruhák

Egyéb hasznos holmik

Az utazás megtervezése és költségei

Egy kis matek, vagyis mennyit költ az ember összesen az El Camino alatt?

Előzmények

Inspiráló filmek és videók

A Camino del Norte 0. napja

A Francia út 0. napja

Portugál Út útinapló Lisszabontól

Angol Út Ferroltól

Camino Finisterra

Norte felkészülés

Caminós Tippek, trükkök

A blog legeleje

Ha szereted, amit csinálok és támogatnád az utamat, vagy meghívnál egy szállásra, szendvicsre, üdítőre, sörre vagy egy kávéra virtuálisan, mostantól megteheted ide-, vagy az alábbi képre kattintva:

Csatlakozz hozzám Facebook-on, Instagramon és a Youtube-on is!

become-a-patron-button-1_1.pngHa tetszett, nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr5912405579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steveors74 2017.04.13. 11:44:57

Nagyon jó a cikk, gratulálok hozzá, nem olvastam még ennyire részletes elemzést hálószákokról sehol, csak a végkövetkeztetés nem jó. A Caminón a legfontosabb a súly. Ezt 3 nap gyaloglás után már mindenki tudja (előtte még nem) és dobálják el a zarándokok a nehéz dolgaikat, vagy hazaküldik postán, vagy lecserélik könnyebbre. A hálózsák esetében egy egy kilós zsák már nehéznek számít, így a Planet 100-as zsákja a maga 1100 grammjával kifejezetten nehéz, a Planet 50-es (900 g) pedig erősen határeset. Az 5 éves Camino-boltos tapasztalatom alapján azt mondom, hogy a 300-400 grammos hálózsákok lennének az ideálisak, de azok aránytalanul drágák. A magam részéről 600 gramm körüli hálózsákot javaslok a Camino-ra, ami árban is megfizethető és súlyban is rendben van. Részemről 800 grammosnál nem vennék nehezebbet semmiképp.
Ami furcsának tűnhet, hogy nem számít, mennyire meleg a hálózsák. Sőt, előny, ha nem meleg, mivel mindenki zarándokszállásokon alszik, és ott a hőmérséklet éjszaka soha nem megy 10 fok alá, így a 10-15 comfort fokos zsákok is simán működnek a Caminon.
süti beállítások módosítása