Előkészületek - EU TB kártya, biztosítások beszerzése

2017. április 25. 09:02 - Pellegrino

Mi az az EU TB kártya és hogyan jutok hozzá? Milyen biztosítást kössek?

Fizetem a TB-t, és az EU egyik tagállamába utazok. Ezért kiváltom az Uniós TB kártyát, biztos ami biztos, semmibe nem kerül és 3 évig érvényes! Ráadásképpen én eléggé biztonsági játékos vagyok, ezért sosem indulok külföldre biztosítás nélkül.

utasbiztositas_el_camino_eu_tb_kartya_igenylese_2.jpg

Sokféle van belőlük sokféle áron, de melyiknek van értelme?

EU TB (vagy TAJ) kártya beszerzése

Eddig nem tudtam, de itthon díjmentesen kérhető kártyával az EU tagországokban TB alapon tudjuk használni a közegészségügyi szolgáltatásokat ugyanúgy, mint a helyiek. Ez Spanyolországban azt jelenti, hogy (a fogorvoson kívül) az orvosilag indokolt általános háziorvosi és kórházi szolgáltatásokért nem kell fizetnünk, és a felírt gyógyszerek árának is csak a 40%-át kell kicsengetni, ugyanúgy, mint a spanyoloknak. (Más országokban más a helyzet, de a Camino miatt engem ez érdekelt. De kijelenthetjük, hogy mindenhol jobban járunk, ha van ilyen kártyánk!) Természetesen spanyolországban is vannak magánrendelők, ezért a meglepetések elkerülése érdekében mindig előre tájékozódni kell, hogy a helyi TB-vel szerződött eü. intézményben, vagy ilyen orvosnál járunk-e, aki elfogadja a kártyánkat, mielőtt igénybe vesszük a szolgáltatásait.

Gyorsan le is töltöttem egy igénylőlapot innen, kinyomtattam, kitöltöttem és bementem vele a XI. kerületi önkormányzathoz. Itt egy kedves hölgy azt ajánlotta a recepción, hogy ha sürgős az ügy (vagyis nem postán akarom megkapni a kártyámat 21 napon belül), akkor menjek el a XI. kerület, Budafoki út 59-ben található kormányablakba. Ott ugyanis azonnal a kezembe nyomják a kártyát ingyen, mindenféle sürgősségi és külön díj nélkül! (A kormányablakok országos listája itt található a bal oldalon, megyék szerint)

budafoki_ut_59_kormanyablak_eu_tb_taj_kartya_el_camino_helyben_azonnal.png

Kormányablak, Budafoki út 59.

El is szaladtam gyorsan. Errefelé nem egyszerű parkolni, érdemes az ALLEE-ban letenni a kocsit aki azzal jön, és onnan átsétálni. A hely egy nagyon furcsa udvar sok cég irodájával, még rendes gyalogosbejáró sincsen. Be kell baktatni a kocsiknak kijelölt részen, majd a szemközti háznál balra fordulni, át az udvaron és ott is vagyunk. Eléggé el van dugva a bejárat, de az őr készségesen elmagyarázza az odautat ha nem találjuk. 

A nyitvatartás király, lehetetlen megjegyezni, mert kb. minden nap máskor vannak nyitva. Itt ért az újabb meglepetés: kb. 5 percet várakoztam, majd az ügyintézőhöz intézett "Jó napot"-tól a "Viszlát"-ig nem telt el összesen újabb bruttó 2 perc, és már a kezemben is volt a kártya! Mondjuk minden szükséges iratom elő volt készítve, igénylőlapom kitöltve, szóval nem vesztegettem az időt semmivel.

 A NAV honlapjáról letölthető ÁNYK-Abev Java kitöltőprogram (Általános nyomtatványkitöltő) segítségével is igényelhető az EU TB kártya (könyvelők előnyben!), átfutási ideje elvileg 2-3 nap.

eu_tb_taj_kartya_igenyles_el_camino.jpg

Így néz ki az EU TAJ kártya

Ami fontos: mindenképp vigyük magunkkal a TAJ kártyánkat, illetve azt az igazolványunkat, amivel utazni fogunk, tehát vagy a személyinket, vagy az útlevelet és a lakcímkártyát! Bővebben a Spanyol TB alapú ellátásokról itt olvashatsz!

UPDATE: 2020 februárjában ez a kép fogadott a Budafoki úti helyen, amikor meg szerettem volna újítani a 3 évre érvényes kártyámat:

1581338473873.jpg

Ez azért nem esett annyira jól, mert konkrétan pár méterre mentem el ettől az épülettől aznap reggel a metróhoz menet, hogy eljussak a Budafokira. Sebaj, ez van, vissza az Árpád hídhoz a Göncz Árpád Városközponthoz és újra nekifutok az ügynek.

Itt figyelni kell, mert több iroda is van az épület aljában. A Róbet Károly körútra néző nekünk most nem jó, mert az egy "sima" kormányablak, az EU TAJ kártya azonnali igényléséhez be kell fordulni a Teve utcába. Itt pedig a sarokhoz közelebbi, első üvegajtó a nyerő, amin a kettes szám van:

1582271020395.jpg

Bent voltak jó páran, majdnem ki is fordultam, de szerencsére nagyon jó ütemben haladt a sor. Nagyjából negyed óra alatt sorra is kerültem, mert egyszerre vagy 5 ügyintéző dolgozott serényen, így nem ment el a fél napom sorban üléssel.

A hölgy kedvesen felvilágosított, hogy lejárat előtt maximum 1 hónappal tud új kártyát adni nekem díjmentesen, de mivel még van vagy másfél hónap érvényességem, ezért jöjjek vissza két-három héttel később. Ez nekem nem volt opció, mert a szabadnapok a munkám miatt elég sok pénzembe kerülnek, így jöhetett a "B" terv: az elveszett kártya pótlása!

1582271049075.jpg

Nyitvatartás:

Hétfő 07.00 – 15.00
Kedd 08.00 – 15.00
Szerda 08.00 – 16:30
Csütörtök 08.00 – 15.00
Péntek 08.00 – 13.00

A kártya alap esetben ingyenes, de a pótlása már sajnos pénzbe kerül. Én viszont még így is sokkal jobban jártam, mint egy újabb szabadnappal, ezért inkább befizettem a 3.000 forintot, majd nagyjából 5 perc elteltével kezemben is volt a friss, 3 újabb évig érvényes kártyám. Természetesen ide is már a kinyomtatott (és kitöltött) igénylőlappal és a szükséges dokumentumokkal (személyi vagy útlevél, lakcímkártya, TB kártya) együtt érkeztem, így nem vesztegettem feleslegesen sem az én-, sem a többiek-, sem pedig az ügyintéző idejét.

1582270987321.jpg

Utasbiztosítás

A TAJ kártyám bár hasznos, ha mondjuk kificamodik a bokánk, de semmit nem ér, ha például ellopják a csomagunkat. Ezen felül biztosítással nem csak állami orvosi ellátást tudunk igénybe venni, és míg a TAJ kártya csak az orvosi költségeke jó (arra is csak a helyi TB-vel szerződött eü. intézményeknél és orvosoknál) addig a biztosító a balesettel kapcsolatos járulékos költségeket is megtéríti a szerződés szerint.

Ezért én nem bízom a Camino sikerét a véletlenre, kötök egy jó biztosítást is az útra. Na de milyet kössek, mi az ami megéri, és biztosan eleget fizet is baj esetén? 

Kerültem már bajba külföldön, elreccsent az egyik vállam egy síbalesetben. Ha akkor nem lett volna egy jó extrémsportos utasbiztosításom, akkor most egy százassal könnyebb lenne a tárcám, ennyibe került ugyanis a röntgen és a karomat felkötő rögzítő az osztrákoknál. Többek között ezért se indulok el soha biztosítás nélkül idegen országba.

utasbiztositas_el_camino_eu_tb_kartya_igenylese.jpg

Ami először felmerült kérdés, hogy vajon a Camino-ra milyen biztosítást kell kötni? Azaz elég-e a "sima" utasbiztosítás, vagy szükség lehet-e az extrémsportos változatra, mint például a síelésnél? Mivel a Camino nem sziklamászás, hanem egy hátizsákos "kirándulás" emberlakta területeken, ezért elég hozzá az egyszerűbb biztosítás. Nem valószínű ugyanis, hogy menet közben helikopteres hegyimentésre szorulunk majd, viszont simán megbetegedhetünk egy hónap alatt.

Az ilyen fajta biztosítások közül is igen sokféle létezik, a legjobban térítő utasbiztosítások nagyjából napi 1000Ft (kb 3 Euro) áron érhetők el. Érdemes felnézni egy biztosítási alkuszoldalra, mert itt rögtön az összes biztosító ajánlatát össze tudjuk hasonlítani és percek alatt meg is tudjuk kötni a legmegfelelőbbet online. Utolsó pillanatban is jó lehet ez a módszer, mert az utazást megelőző nap 23:00-ig köthetünk biztosítást átutalással, ha előbb nem jut eszünkbe. A bankkártyás fizetési módot választva viszont az utazás napján sincs késő, de azért nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni!

el_camino_utasbiztositas_kotes_kedvezmenyes_fajta_eu_4.png

Az első lépések: mit csinálunk, mivel, mikor és hová megyünk?

Először is ki kell választani, hogy milyen céllal megyünk (hagyományos), mivel utazunk (repülő), mikor, meddig és hová (EU). Nem mindegy, hogy Európán belülre megyünk, vagy mondjuk egy kevésbbé biztonságos keleti országba, de nekünk most csak az EU a lényeges. 

el_camino_utasbiztositas_kotes_kedvezmenyes_fajta_eu_kuponkod.png

Második lépés: Hányan megyünk és milyen értékeket viszünk? 

Azután kijelölhetjük, hogy számunkra mi a fontos, például hogy viszünk-e magunkkal nagy értékű elektronikát, vagyis fényképezőgépet, mobilt, laptopot stb. Ezeket jellemzően 50-200.000Ft közötti értéken téríti a biztosító baj esetén, szóval nem érdemes a legdrágább technikával utazni. Én a telefonomat viszem, ami kb 80.000Ft és egy kis sportkamerát ami nagyjából 150.000, vagyis ezeket fogom bebiztosítani (persze a biztosító nem az újkori értéket téríti, hanem avultatja a tárgyakat, de mégis sokkal jobb, mint a semmi). Természetesen meg kell adnunk továbbá a személyes adatainkat, illetve hogy hányan megyünk együtt, ha útitársakkal utazunk, mert egyszerre több személyre is tudunk biztosítást kötni, nem kell egyesével tökölni. Itt megadhatunk továbbá egy kedvezményre jogosító kuponkódot, ha van. Ha ezeket az adatokat megadtuk, már jön is az ajánlatok listája biztosítónként:

A képre klikkelve: Négy hasonló árú biztosítás térítéseinek összehasonlítása

Érdemes megnézegetni az ajánlatokat, mert nem biztos, (csakúgy, mint a túrabakancsnál) hogy a legdrágább a legjobb nekünk. Sok biztosító például egyáltalán nem térít terrortámadás esetén, nagy különbségek vannak a műszaki cikkekkel kapcsolatos összegeknél, illetve az út megszakítása miatt keletkezett károk tekintetében is. Vannak viszont olyanok, akik például kisállat gyógykezelésére is fizetnek valamennyit, ez praktikus, ha mondjuk a kutyánkkal utazunk. A sürgősségi fogászati ellátásoknál is nagy különbségek vannak, van aki nem fizet, van olyan társaság, ami 400 Eurót fizet ez esetben, de csak maximum 2 fogra.

Ha kiválasztottuk a (nekünk) tutit, és pár kattintással akár bankkártyánk segítségével (vagy átutalással netbankon keresztül, esetleg személyesen a bankfiókunkban) ki is fizettük, nincs más dolgunk, mint kinyomtatni a kötvényt (ha akarjuk, de nem muszáj, mert a telefonunkra is lementhetjük például, és SMS-ben is megkapjuk a kötvényszámot).

Tipp: Én egy példányt otthon szoktam hagyni belőle minden esetre, ha nagy gáz van velem kint, és itthonról kell ügyintézni, vagy ha a kinti példányomat elhagyom, akkor is legyen egy plusz belőle. Ráadásképp a telefonommal is lefotózom azt, nem árt ha megvan a telón is a képe, de én "kissé" paranoiás vagyok. :)

Érdemes azonban pár dologra felkészülni

Sok biztosító utólag térít kisebb összegeket, gyors ellátásokat. Nekem a balesetemnél ki kellett fizetnem a díjakat, amiket számla ellenében fizetett ki a biztosító hazautazás után, nagyjából a számla leadása után két héttel. (Megoldhattam volna másképp is, de mivel péntek délután volt, és másnap hazautaztunk, ezért nem utaztam el egy nagyvárosi kórházba) Ezért vigyünk magunkkal tartalék pénzt. Ne gondoljuk, hogy majd utal valaki ha baj van, mert baj történhet hétvégén is és éjjel is, amikor a bankok nem szolgáltatnak!

A műtéteknél és a több napos kórházi tartózkodásoknál nincs ilyen gond. Ehhez viszont feltétlenül értesítenünk kell az Assistance központot, hogy el tudják kezdeni az ügyintézést és fel tudják venni a kapcsolatot az adott intézménnyel. (Plusz ez a feltétele a biztosítási fedezetnek, szóval ez nagyon fontos lépés, nem szabad kihagyni)

Az Assistance központ ráadásul sok hasznos tanácsot is ad nekünk az adott helyzet megoldására, plusz egyes biztosítók saját tolmácsszolgálattal is rendelkeznek, ami szintén a hasznunkra lehet.

Gyors segítség a mobilon

Hatalmas okosság a telefonra letölthető mobilalkalmazás, ami országonként tartalmazza a megfelelő nagykövetség elérhetőségeit és praktikus tanácsokat az esetleges problémás esetek elhárítására. Tartalmazza továbbá a biztosítótársaságok elérhetőségeit is, szóval letöltöttem, így néz ki:

Mobil alkalmazás a legfontosabb biztosítással kapcsolatos adatokkal

Nem árt tudni pár országspecifikus adatot és elérhetőséget!

Például a Magyar nagykövetség elérhetőségeit, a biztosítónk forródrótját stb. Ezek az alkalmazásban benne vannak, de leírom a legfontosabbakat:

Általános segélyhívó telefonszám: 112

Magyar nagykövetség Madridban:

https://madrid.mfa.gov.hu/

Előhívó: (00) (34)

Telefon: 91 413 70 11

Ügyelet: 619 22 19 29

Barcelona Főkonzulátus:

https://barcelona.mfa.gov.hu/

Előhívó: (00)-(34)

Telefon: 93-405-19-50

Vészhelyzeti szám: 629-745-593

A Camino del Norte-ra intézett 2018 biztosításról itt olvashatsz!

Következő bejegyzés

UPDATE: Kellett használnom a biztosítást, a történetet a képre kattintva olvashatod:

pixta_17868398_m-1024x682.jpg

Ez is érdekelhet:

A megfelelő bakancs kiválasztása

A jó hátizsák titka

A túrabotok fajtái

Ruhák

Egyéb hasznos holmik

Edzés, fizikai felkészülés

Az utazás megtervezése és költségei

Egy kis matek, vagyis mennyit költ az ember összesen az El Camino alatt?

Előzmények

inspiráló filmek és videók

A Camino del Norte 0. napja

A Francia út 0. napja

Portugál Út útinapló Lisszabontól

Angol Út Ferroltól

Camino Finisterra

Norte felkészülés

Caminós Tippek, trükkök

A blog legeleje

Ha szereted, amit csinálok és támogatnád az utamat, vagy meghívnál egy szállásra, szendvicsre, üdítőre, sörre vagy egy kávéra virtuálisan, mostantól megteheted ide-, vagy az alábbi képre kattintva:

blog_tamogatas_paypal_300_250_2.jpg

Csatlakozz hozzám Facebook-on, Instagramon és a Youtube-on is!

A blogra feliratkozhatsz, így nem maradsz e a legújabb posztokról, csak klikkelj az alábbi képen látható módon a "Követés" gombra:

blog_kovetese_kicsi.jpg

Ha tetszett, kérlek nyomd meg a gombot!

arrow_orange_down.png

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr512420167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.05.01. 13:28:51

Ha van ügyfélkapud, akkor azon keresztül is rendelhetsz EU-s TB-kártyát, nem kell sorban állni munkaidőben. Nekünk eddig mindig egy héten belül postázták.

milkabögre 2017.09.03. 19:31:49

@Online Távmunkás: Nem szabad erre építeni. 8 nap a hivatalos ügyintézés, ami nem mindig tartható. És erre rájön a postázás, ugye ajánlott, tértis küldemény... az se 2 nap...

milkabögre 2017.09.03. 19:35:11

Szia! Gratulálok az alapos, minden részletre kiterjedő információkat tartalmazó blogodhoz. Ennél a résznél picit kiegészítenélek azzal, hogy EU-kártyát személyesen Budapesten még a Teve utcában lehet igényelni, a kormányhivatalnál.
Amúgy a blogot út közben írtad vagy már itthon?

Pellegrino 2017.09.03. 19:34:56

@milkabögre: Köszönöm az elismerést, ez volt a célom! :)

A blogot folyamatában írtam út közben, minden este rászántam egy-egy (néha két-három) órát, hogy friss legyen az élmény és ne vesszen el semmi. Ez így utólag nagyon jó döntés volt, mert most hogy visszaolvasom néha feltűnik, hogy pár dolgot és helyet már el is felejtettem, annyira töményen értek az élmények.
süti beállítások módosítása