A túrazoknik anatómiája - Mire figyelj oda vásárlásnál?

2018. március 25. 19:27 - Pellegrino

Mindent az egyik legfontosabb túrás ruhadarabról

Nem gondolná az ember, de a minőségi túrazokni legalább olyan lényeges darabja az öltözékünknek, mint a jó bakancs, vagy túracipő, hiszen ez is nagyban hozzájárul a láb védelméhez a gyaloglás során. Sokféle anyagból és technológiával készülnek, megmutatom az egyes fajták legjellemzőbb tulajdonságait, hogy megkönnyítsem a választást!

a_turazokni_fajtai.jpg

Miért van szükség speciális túrazoknira?

- Kipárnázza a lábat a bakancsban, így kényelmesebb lesz a túrázás

- Elvezeti a bőrünktől a nedvességet

- Csökkenti a vízhólyagokat is okozó súrlódást

- Hideg időben melegen tatja a lábunkat

A túrazoknik fajtái

A mai túrázáshoz gyártott zoknik általában többféle anyagból és/vagy többféle anyagvastagsággal és kötésszerkezettel vannak elkészítve változóan a zokni egyes részein, hogy minél jobban megfeleljenek a követelményeknek és fokozzák a viselési kényelmet.

specialis_sportzokni_reszei_el_camino_turazokni.png

A speciális sportzokniknál sok apró részletre odafigyelnek a gyártók

Az erős szálszerkezetű részek így jellemzően a lábujj- és sarokvédő körül helyezkednek el, ahol a legerősebb az igénybevétel. Rugalmas szálakból készülnek a boka- és a vádli körül a zokni szárán, hogy jobban rásimuljanak a lábra. A lábfej és a talpboltozat környékén pedig általában az olyan gyapjú- és szintetikus anyagból készült szálak vannak, amik elszívják a nedvességet a lábtól, egyben melegen is tartják azt. A talp párnázottsága is igen fontos, mert extra csillapítást ad az ütődések ellen, ezzel növelve a kényelmünket.

turazokni_es_talp_reszei_el_camino.png

Ha télen indulunk útnak, akkor viszonlyag egyszerű a választás, mert az izzadástól nem annyira kell tartanunk, de tudjuk, hogy a vastag zokni melegen tartja a lábat. Nyáron viszont több dologra oda kell figyelni a zokniválasztás előtt: fontos szerepet játszik a lábbelink fajtája, a túra hossza, a terepviszonyok és az időjárás is. Ha ezekre odafigyelünk, elkerülhető az izzadás és a vízhólyagok kialakulása.

Hogyan válasszunk magunknak jó túrazoknit?

A legfontosabb szempotok túrazokni választásnál:

- Anyag(ok) típusa

- Anyagvastagság

- Szármagasság

- Lapos varrás

- Pontos méret

- Szellőzés és nedvességelvezető képesség

- Megfelelő párnázottság

Ha ezeknek mindegyikének jelentésével tisztában vagyunk, már elég könnyű a választás, valószínűleg nem lövünk nagyon mellé. Nincs más dolgunk tehát, mint fogni a túracipőnket, és elindulni a megfelelő boltba.

Anyagok

- Bár a pamut puha és kellemesen hűvös anyag, mégsem jó erre a célra. Sose használj pamutzoknit (meg úgy általában pamut ruhákat túrázásra), mert ez az anyag sajnos benntartja az izzadtságot és nagyon lassan szárad meg. A nedvesség pedig a vízhólyag egyik fő okozója, az pedig a túrázók egyik legnagyobb ellensége!

turazoknik_fajtai_el_camino.jpg

- Merino gyapjú - vagy kevert szálas merino gyapjút is tartalmazó - zoknira érdemes beruházni, mert bár nem olcsó, de a tulajdonságai verhetetlenek. Furának hangzik talán, hogy gyapjút viseljünk nyáron, de az anyag kedvező tulajdonságai miatt az a tapasztalat, hogy érdemes. Meleg, puha, antibakteriális, lélegző, mégis kiválóan vezeti el az izzadtságot és nehezen büdösödik. Nyáron is hűvösen tartja a lábat a "párolgási hűtés" elvén működve, vagyis az anyag aprócska szálai elviszik a lábtól a nedvességet, majd az anyag felületére kivezetve az elpárolog, ami hőt von el a lábtól. Ezen utánozhatatlan apró természetes szálak miatt jobb a gyapjú, mint bármely más anyag. Ezért a melegebb nyári túrákon nagyon jó ez a zokni, rugalmas szintetikus anyaggal keverve pedig tovább javíthatóak kiváló tulajdonságai. A mini szálak közé beszoruló levegőnek köszönhetően tud hőszigetelni, ezt a tulajdonságát pedig nedvesen is jól megtartja.

- Poliészter - Egy nagyon hasznos anyag, ami szigetel, elvezeti a nedvességet és gyorsan szárad. Gyakran kombinálják gyapjúval és nejlonnal, így nagyon jó tulajdonságokkal bíró zokni gyártható.

- Nylon - Gyakran elsődleges anyagként használják kevertszálas zoknik esetén. Erős és meggyorsítja a száradási időt

- Selyem - Egy természetes szigetelőanyag ami kényelmes, könnyű, de nem olyan tartós, mint a többi anyag. Időnként zoknibélésként használják jó nedvszívó képessége miatt.

- Spandex - Sok túrazokni tartalmaz kis mennyiségben spandexet. Ez a rugalmas anyag segíti a zokni formatartását és elkerülhető használatával a gyűrődése és a ráncosodása.

- Vásárláskor ha többféle zokni közül választanál, segíthet, ha kifordítod a zoknikat és megnézed az anyag szövésének szálsűrűségét. A sűrűbben szőtt anyagok általában tartósabbak a nedvességelvezetés és a párnázottság tekintetében.

- A vastagabb zoknik általában tovább tartanak és jobban passzolhatnak a lábunknál kissé nagyobb méretű bakancsunkba. Hosszabb túráknál akár cserélgethetünk is: reggel jobb lehet a vastagabb zokni, délutánra pedig, - amikor már kissé megdagadt a láb - egy vékonyabb fajta. Jól jöhet a csere azért is, mert a száraz tiszta zoknira cserélni a kicsit izzadtat mindig jó ötlet! 

- A zoknink varrásnak laposnak kell lennie, hogy a kiálló varrás ne nyomhassa a lábunkat.

- A vékony zokni (light) ideális meleg nyári napokra. Ilyenkor egy átlagos ember lába akár 3 centilitert is izzad, ezért érdemes a vékonyabb zoknival hűvősebben tartani a lábakat.

turazoknik_sulya_szerint_el_camino_blog.png

- A zoknik csomagolására írt "Light" "Mid" és "Heavy" nem a túrázó testsúlyára vagy a terep nehézségére utal, hanem a zokni súlyára és vastagságára, illetve használatának ideális körüményeire.

A "Light" azaz a könnyű zokni a nyári meleg hónapokra van kitalálva, a "Mid" vagy "Midweight" vagyis a közepes súlyú a tavaszi-őszi hónapoknak megfelelő hűvösebb időszakra, míg a "Heavy" azaz a nehéz a hidegebb időre van kifejlesztve.

Nekem nyári nagy melegre van például egy szintetikus Lorpen márkájú "Light hiker" típusú vékony zoknim, ami nagyon bevált. Bár ennek - mivel nagyon vékony - nincsen komoly párnázása a sarkán és a talpán, amit én szeretek, szóval csak akkor veszem fel, ha tényleg nagyon meleg van.

 Ha te is inkább a párnázott zoknikat szoktad hordani és úgy veszel fel vékonyat figyelj oda arra, hogy a vékonyabb zokni nem tölti ki úgy a helyet, emiatt esetleg csúszkálhat a lábad a bakancsban. Ha ezt tapasztalod, akkor inkább vedd vissza a vastagabbat, mert inkább izzadj egy kicsit, de legyen stabil a lábad a lábbelidben. 

Méretek

turazoknik_szarhossz_szerint_el_camino_tippek.png

- A lábbelink szárán legalább minimálisan túllógó zoknit vegyünk fel. Ha például túrabakancsot hordunk, akkor félhosszúszárú zoknit érdemes felvenni, hogy az alacsony zokniszár széle és a bakancs szára ne dörzsölje ki a lábunkat. Nyári melegben túracipőben viszont a bokáig érő, vagy a rövidszárú zokni is megfelel, ami épp csak a cipő szára fölé lóg, hogy jobb legyen a láb hűtése.

- Léteznek olyan zoknik, amik külön dedikáltan jobb- és bal lábasak, ezek még kényelmesebbek lehetnek, mert jobban követik a lábfejünk formáját. Ezért figyeljünk oda, ha vannak rajtuk "R" (right, azaz jobb) és "L" (left, azaz bal) betűk, akkor azt úgy is vegyük fel a megfelelő lábra, különben épp az ellenkezőjét érjük el velük.

- A zokni anyagának rugalmasnak kell lennie, hogy rásimulhasson a lábra és ne csúszhasson össze a bakancsban. A bakancs szárába begyűrődött zokni nyomáspontokat okoz, amik szintén a vízhólyagok kialakulását segítik.

- A zokninak a lábra kell simulnia, de nem szabad, hogy szűk legyen, mert rosszat tesz a keringésnek. Ha a sarok és a lábujjak között laza az anyag és lóg egy kissé akkor a zoknink túl nagy, ami azt jelenti, hogy nem lesz jó. Ha két méret között vagyunk, akkor a kisebbiket válasszuk a boltban. Az ugyanis nyúlik annyit, amennyit kell, a nagyobb viszont beráncosodhat rajtunk, az pedig nem jó.

turazokni_talp_parnazott_el_camino_2.jpg

a zokni párnázott talprésze

- A talpon lévő extra párnázottság igen jó szolgálatot tehet és növeli a kényelmet. Ez ugyanis jelentősen csillapíthatja a járásnál a lábunkra ható ütődések mértékét. Az "ultralight" és a "light" zoknikon ez a réteg általában nagyon vékony, vagy egyáltalán nincsen.

Szellőzés és nedvességelvezetés

coolmax_szalak_magyarazata_turazokni.jpg

A "CoolMax" anyagokban lévő szálak formája nagyban különbözik a megszokott anyagokétól, hogy elősegítse a levegő- és nedvességáramlást

- A lélegző/hűtő képesség nagyon fontos, a legtöbb túrazokni ugyanis olyan természetes és/vagy mesterséges szálakból van, amik bevezetik a levegőt és elvezetik a nedvességet a lábtól, így biztosítva a levegőáramlást és csökkentve az izzadást. Ezeket általában "CoolMax", az "IsoCool" vagy valami hasonló, általában a "Cool" (azaz hűvös) szót tartalmazzák, amik az egyes gyártócégek ilyen technológiájának a fantázianeve, amit nem csak a zokniknál használnak.
2_cool_max_technologia_magyarazata_el_camino_turazoknik.jpg- A zoknibélés vagy a dupla zokni egy olyan megoldás, ami a súrlódást csökkenti és egy extra nedvszívó- és melegítő réteget ad. Én magam nyáron - ha nincs extrém meleg - egy duplarétegű zoknit használok ugyanezen okok miatt.

turazoknik_idealis_merete_es_tulajdonsagai_2.png

 A zoknik tisztítása

Mivel a túrazokni nem olcsó mulatság, érdemes odafigyelni a tisztításukra, hogy sokáig használhassuk őket.

- Lehetőleg csak túrázásra használjuk, ne amortizáljuk le a mindennapokban.

- A zoknikat kifordítva mossuk, hogy az izzadtság, a lerakódott só és a bőrrészecskék kijöhessenek belőlük.

- A szárítógépet inkább hanyagoljuk, főleg ha túl melegen dolgozik, mert összemehet tőle a zoknink.

- A szabad levegőn szárítás frissebb érzést ad és kíméli az anyagot.

+1: Az ötujjas túrazokni

otujjas_turazokni_injinji_el_camino_blog_felszereles.png

Az ötujjas túrazoknik relatíve újak a piacon. Én magam még nem próbáltam, de állítólag azért jók, mert ergonómikus kialakításánal hála a lábujjaink természetesn mozoghatnak, normál tartásukba maradhatnak, így több stabilitást és komfortot eredményez az, hogy fogja őket össze egy szimpla zokni eleje. Nekem tetszik, szerintem kipróbálom!

Ez is érdekelhet:

Vízálló zokni teszt

Mindent a hálózsákokról

Mindent a túrabotokról

A Caminós bakancs kiválasztása

Thule túrazsák teszt

Evőeszköz kisokos

Mi az a túrautánfutó?

A hátizsák

Camino-s felszerelések

Praktikus Camino tippek és trükkök

A Camino del Norte 0. napja

A Francia út 0. napja

Portugál Út útinapló Lisszabontól

Angol Út Ferroltól

Camino Finisterra

Norte felkészülés

Caminós Tippek, trükkök

A blog legeleje

Ha szereted, amit csinálok és támogatnád az utamat, vagy meghívnál egy szállásra, szendvicsre, üdítőre, sörre vagy egy kávéra virtuálisan, mostantól megteheted ide-, vagy az alábbi képre kattintva:

Csatlakozz hozzám Facebook-on, Instagramon és a Youtube-on is!

 

become-a-patron-button-1_1.png

 

 

Ha tetszett, nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr1713725768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása