Előkészületek - Egy kis matek

2017. március 27. 00:07 - Pellegrino

Mennyibe kerül vajon a Camino? Mennyi költőpénzt vigyek magammal?

A Camino nem olcsó mulatság. Bár gyalogolni nem kerül semmibe, de már az oda- illetve a hazajutás is kemény pénz, még ha a lehető legracionálisabban is intézi azt az ember. A szállás és az étel is pénz (enni pedig bizony rendesen kell egy ilyen fizikai terhelésnél), plusz a szükséges felszerelés egyes részeit is mindenképpen meg kell vennünk. Például a bakancsot nem lehet kölcsönkérni, abból pedig jó kell, mert az egészségünk és a zarándoklat sikere is múlhat egy rossz lábbelin.

buen-camino-santiago-men-s-premium-t-shirt.jpg

Az utazást és a biztosítás számításaim szerint kb. 70-100.000Ft-ból lehet kihozni, erről ITT OLVASHATSZ részletesen. Tapasztalt zarándokok a napi átlag költségeket (étel, szállás) kb. 25-30 Euróra becsülik, persze ki lehet ennél kevesebből is jönni, meg többől is. Én ezzel a harminccal számolok, ami napi kb. 10.000Ft, vagyis a 30 napnál az nagyjából összesen 300.000 jó magyar forintra rúg.

el_camino_napi_koltsegek_atlag.jpg

2012-es adatok, forrás: 4feet2mouths.com

A felszerelések költsége emberfüggő, de számoljunk azzal, hogy kb semmink sincs az útra (mint nekem), mindent venni kell. Ennek ára pedig elég széles skálán mozog, az összegen módosít a mázlifaktor is (nekem volt, futottam bele jó kis akciókba és baráti segítséget is kaptam például Balutól a hátizsák vásárlásnál) de mindenképp számottevő összeg. Ebből lejön amit esetleg kölcsön tudunk kérni innen-onnan.

Szóval még ha minden király szuperkönnyű és kényelmes túracuccal rendelkezünk is, semmiképpen ne gondoljuk azt, hogy 1-200.000Ft-ból meglesz a bő egy hónapos zarándoklatunk. Az én számításaim szerint a felszereléstől eltekintve 440.000-ről indul a kaland (300Ft/Euro árfolyammal számolva), vagyis a fenti kördiagram nagyjából helytállónak tűnik a napi 46,6 dollárjával (ebben az utazás is benne van, de napokra leosztva). Én legalábbis így gondolom, hamarosan kiderül hogy tévedtem-e. (spoiler: nem tévedtem!)

UPDATE: 3-4 Camino után (Francia Út, Norte, Portugál és Angol Út) mondhatom, hogy nagyjából bejöttek nekem ezek a számok. Amivel érdemes költőpénz tekintetében számolni ismertebb Caminókon, ahol akad elég albergue (=zarándokszálllás) mint például a Francia Út, a Norte, Portugál, Angol, vagy a Primitivo, az nagyjából 1 Euro/kilométer. Ebből ki tud jönni a napi kaja és a szállás ára, ha nem szórjuk a pénzt és nem hotelekben lakunk, hanem zarándokszálláson.

2022-ben a Francia úton már kissé drágábbak a szállások, 10-15 közt vannak átlagban, illetve az euró árfolyama is 400 felett van, úgyhogy ezekkel az adatokkal érdemes számolni.

Amire még érdemes lehet odafigyelni az a pénzváltás. Sok kis faluban csak kp-ben lehet fizetni, ezért többszáz Euróval kell útnak indulni. Ha rossz helyen drágán váltunk tízezreket bukhatunk ilyen mennyiségnél. Vannak erre gyűjtőoldalak, ahol meg lehet nézni hogy hol mennyi az Euro eladási ára (jellemzően a bankoknál a legrosszabb az ár) de nem szabad nekik bedőlni, mert azt hozzák előre akik fizetnek náluk a megjelenésért. Én többnyire az Exclusive Change vagy a Correct Change nevű váltóknál szoktam vásárolni utazásaim előtt. Nekik sok fiókjuk van és jó áron is adják a valutáka. Oda kell figyelni, mert egyes váltóknál vagy még váltási jutalék is. Ezért bár lehet, hogy jó áron adja az eurót, ezzel együtt már nem lesz jó az ár. Keressük a "No Commission" feliratú váltóhelyeket!

TIPP: Létezik már olyan ingyenes bankkártya (nekem is van), amivel külföldön is tudunk díjmentesen pénzt felvenni, illetve a banki árfolyamnál sokkal kedvezőbben tudunk váltani. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz!

Tudom, hogy ezt a pénzt másra is költhetném, például elmehetnék belőle Thaiföldre vagy az unokatesómhoz Afrikába, vagy vehetnék valamit, mondjuk egy jobb mocit, vagy csak egyszerűen elrakhatnám ínséges időkre. De azt hiszem, hogy ez az út sokkal többet fog majd adni nekem, mint a nyaralások, vagy az egyéb anyagi dolgok. (update: igazam volt!)

Következő bejegyzés

Ez is érdekelhet:

A megfelelő bakancs kiválasztása

A jó hátizsák titka

A túrabotok fajtái

Ruhák

Edzés, fizikai felkészülés

Egyéb hasznos holmik

Az utazás megtervezése és költségei

Egy kis matek, vagyis mennyit költ az ember összesen a Camino alatt?

Előzmények

inspiráló filmek és videók

A Camino del Norte 0. napja

A Francia út 0. napja

Portugál Út útinapló Lisszabontól

Angol Út Ferroltól

Camino Finisterra

Norte felkészülés

Caminós Tippek, trükkök

A blog legeleje

Ha szereted, amit csinálok és támogatnád az utamat, vagy meghívnál egy szállásra, szendvicsre, üdítőre, sörre vagy egy kávéra virtuálisan, mostantól megteheted ide-, vagy az alábbi képre kattintva:

Csatlakozz hozzám Facebook-on, Instagramon és a Youtube-on is!

Ha tetszett, nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr9712372667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dagda 2017.04.25. 01:05:06

A költségek évről-évre meredeken emelkednek. Ki lehet jönni 30-ból, de szűkösen.
A legtöbb szállás 8-15€ között mozog, nagyon ritka a donativo, hamar betelnek. A zarándokvacsora átlag 10€, a boltban a napi bevásárlás 5-10€, a reggeli menük 3-8€ között vannak (4€ egy kávé, croissant és lekvár). Ha tehát minden nap baguette, tonhalkonzerv meg valami gyümölcs és a szálláson paradicsomos tészta, akkor 15-20-ból is megvagy, de egyoldalú lesz az étkezés. Egyes helyeken pedig nagyon is megéri áldozni kicsit, pl Torres del Rióban nemcsak a medence jelent komoly felfrissülést, hanem a zarándokvacsora is fenséges. A legjobb taktika az, ahol tudsz, spórolsz, de amikor úgy érzed, szükséged van egy kicsit a jobbra, akkor nem számolod az eurókat.
Nem érdemes magaddal cipelni nagy tusfürdőt, sampont stb, ezeket útközben bármikor pótolhatod. Az árak hasonlítanak a magyarhoz, persze a nagyvárosokban a nagy szupermarketekben érdemes vásárolni, mert a kis falvak zöldségesei képesek egy euróért árulni az alma darabját, főleg ha vasárnap van és minden más zárva.

Pellegrino 2017.04.25. 08:55:45

@Dagda: Köszi szépen, én is így tervezem! :)
süti beállítások módosítása