Spórolós bankkártya utazóknak

2019. augusztus 22. 18:30 - Pellegrino

Mit tud a Revolut?

Én a túrázás mellett a munkám során is sokat utazom és általában kártyával fizetek. A bankok viszont nem túl baráti árfolyamon váltanak, illetve a pénzfelvétel is egy vagyonba kerülhet külföldön. Úgy fest, hogy itt a megoldás: rendeltem egy feltölthető bankkártyát, ami középárfolyamon számol 150 devizában és ingyenes a készpénzfelvétel vele külföldön is!

revolut.jpg

Először az öcsém mesélt róla, hogy elkezdte használni, majd egyre többen írták ugyanezt a baráti körből (köztük bankárok) ezért nekem is felkeltette az érdeklődésemet, hiszen ez egy teljesen ingyenes kártya, ami tökéletes külföldi utazáshoz, így csak nyerhetek vele.

Mi is ez a Revolut?

A Revolut egy angol fintech pénzügyi startupból nőtte ki magát 2015-től. Jár hozzá egy ingyenes devizaszámla és egy elektronikusan feltölthető dombornyomott MasterCard bankkártya, amire a meglévő forintos bankszámlánkról pénzt tölthetünk fel rá (A forintos opció 2019 májusa óta él), majd ezt az összeget tudjuk elkölteni szintén jóval okosabban, mint a többi kártyával. Ezzel ugyanis külföldön középárfolyamon vásárolhatunk, míg a normál kártyákkal a bankok saját -általában nem túl kedvező- árfolyamán tehetjük ezt meg. Lényegében a bankokat megkerülve lehet vele pénzt felvenni, vásárolni és pénzt küldeni. Elég jól hangzik, nem?

A "fintech" angol kifejezés, jelentése Financial Technology (pénzügyi technológia), azaz olyan számítógépes program, alkalmazás vagy rendszer, amely segíti, vagy lehetővé teszi a bankolást és egyéb pénzügyi tevékenységeket. Gyűjtőszavává vált minden olyan új technológiai innovációnak, ami pénzügyi tevékenységeket biztosít vagy támogat.

Ezzel tehát sokkal olcsóbb külföldön fizetni, mint más bankkártyával vagy hitelkertyával. Sőt, ha hitelkártyáról töltöd fel, ugyanúgy jár a költés utáni visszatérítés, mintha vásároltál volna! A MasterCardnak pedig kifejezetten örülök, mert például Hollandiában valamiért sok üzletben nem szeretik a Visa kártyákat, ami nekem van, ezzel pedig ott is simán fogok tudni fizetni. 

A kártyát pár perc alatt online rendeltem meg innen, kitöltöttem pár adatomat az alkalmazásban (Apple és Android rendszeren is jó) majd magyar nyelven folytattam tovább a regisztrációt. Meg kellett adni nevet, lakcímet, igazolványszámot, telefonszámot és emailcímet, majd ezek ellenőrzése után (küldtek rájuk egy kódot és egy aktiváló linket) a személyim 2 oldalának fotóját és egy szelfit kellett küldenem, amivel azonosíthattak, hogy valóban én vagyok az igazolványon. (Ez egyébként bevett gyakorlat az ilyen cégeknél, akiknél online lehet regisztrálni, anno a DriveNow autómegosztós regisztrációmnál is így kellett tennem, szóval emiatt sem kell aggódni, teljesen rendben van és biztonságos dolog.)665c739e79633d0780cd87f25e8bc028.png

Percek alatt leellenőrizték az adataimat, jöhetett a kártyaválasztás. Meg kell adnunk egy biztonsági kódot és a majdani pinkódunkat, majd figyelni kellett, mert vannak király fém kártyáik több színben, de ezek a fizetős fiókhoz (Premium és Metal, de ezzel most nem foglalkozok) tartoznak. Ha a díjmentes "Basic" csomagot szeretnénk, akkor az alap kék kártya a miénk:

revolut.png

Elvileg 2 héten belül megjön postán a kártyánk, amire még most fel kell töltenünk 3.500 forintot, amit utána rögtön el is költhetünk akár az alkalmazás segítségével, még a bankkártya megérkezése előtt!

Fontos, hogy a revolutosok simán utalgathatnak egymásnak ingyen oda-vissza, a kártyánkat feltölteni viszont csak a saját névre szóló bankszámlánkról tudjuk!

A díjmentes Basic kártyához limitek tartoznak: a készpénzfelvétel havi 75.000 forintig ingyenes, fölötte 2 százalék a díja, a devizanemek közti váltás 1.850.000 forintig díjmentes, utána itt is 2 százalék a díja. Ezek a limitek a prémium kártyáknál havidíjak ellenében magasabbak, de csak akkor érdemes rájuk váltani, ha sokszor túllépjük ezeket a kereteket. Szóval nem érdemes nagy pénzeket mozgatni rajta, de utazásra kitűnő. A fizetős számláknál ezek a limitek jóval magasabbak, de most nem kell ennél több. (2019-es adatok)

Ez a "Basic" azonban (nekem) bőven elegendő, nem beszélve arról, hogy a telefonos alkalmazással marha könnyen kezelhető a számla, gyorsan letiltható, majd feloldható a tiltás, ha példál elveszettnek hitt kártyánk előkerül. Beállíthatjuk azt is, hogy csak akor működjön a kártya, ha a telefonunk közelében van.

Mit tud még?

- Sok más okos funkciója van a Revolut számlának: ha ezzel vásárolunk itthon is, akkor könnyedén nyomon követhetjük például az egyes kiadásainkat, így láthatjuk, hogy milyen termékcsoportra (élelmiszer, ruházat stb) költünk a kelleténél többet és hogy hol tudnánk spórolni.

- Beállíthatunk vele spórolást, ami minden költésünk után félretesz nekünk egy adott részt. Ezt nem köti le, csak elteszi egy zsebbe amit persze bármikor elkölthetünk, ha úgy döntünk.revolut_bankkartya_ingyenes.jpg

- Ingyen utalhatunk másik revolutos felhasználóknak, akik gombamódra szaporodnak manapság. Ha szét akarunk dobni például egy éttermi számlát másik felhasználókkal, akkor ezt az alkalmazásban pár gombnyomással megoldhatjuk.

- Akár kriptovalutákban is lehet vele fizetni, feltölteni, utalni, így ha akarunk, Bitcoinnal is fizethetünk a kávéért. Vagyis feltölthetünk eurót, dollárt, fontot, forintot, vásárolhatunk ötfajta kriptovalutát, 29 fajta devizát pedig szabadon átválthatunk, majd költésnél eldönthetjük, melyikből költünk.

Ha a preferált zsebek kiürülnek, a Revolut onnan költ tovább, ahol forrást talál. Erre tehát érdemes figyelni, és adott esetben egy kis forintot átutalni, nem az épp összeomlott kriptovalutát költeni nagy bukóval.

- A Google Pay után már az Apple Pay is működik vele, így akár iPhone-on vagy Apple Watch órán is lehet Revolutos tranzakciót indítani.

- Akár a számláidat is befizetheted vele csoportos beszedési megbízással.

- Készíthetünk vele különböző valutákkal zsebeket az alkalmazásban, amiket feltölthetünk az adott ország pénznemével, így amíg van benne pénz, abból költ, amikor fizetünk vele.

- Akár virtuális kártyákat is generálhatunk az alkalmazásban, így az online vásárlások során biztonságban tudhatjuk a valódi bankkártyaadatainkat.

Biztonság

A Revolut egy angol cég, ami már 2015-óta van sikeresen jelen a piacon és folyamatosan növekszik, már több, mint 6.000.000 (volt 2019-ben, 2021-ben ez a szám már több, mint 15.000.000) felhasználója van, ez a szám pedig naponta 10.000-rel növekszik. Ez nekem elég bizalmat ad arra, hogy kisebb összegeket mozgassak a számlámon, de azért a komplett fizetésemet nem tenném rá egyben, biztos, ami biztos. Mondjuk én kissé paranoiás vagyok. A cég ugyanis nem egy bank és nem banki szolgáltatást nyújt.

UPDATE: 2021-től már bank a Revolut.

A Revolut egyébként a brit Barclays és Lloyds bankokkal kötött megállapodást (ez utóbbinál bankoltam én is anno Londonban) az ügyfélpénzek kezeléséről, de ez nem jelent mást, mint pénzkezelési szolgáltatást. Vagyis a pénzekre nem vonatkozik a normál banki betétvédelem, ehhez már rendes banki licensz kell. A cég megszerezte ugyan Litvániában (ami EU tagország) ezt a banki licenszt, ez azonban nem jelent sok mindent. Bár a Revolut hivatkozik arra, hogy banki licensszel rendelkezik, és hamarosan az európai licenszt is megszerzi, az nem derül ki, hogy mire is lesz ez elég. A litván Revolut Bankban elhelyezett számlapénz így biztosítva van, az összes többi számla, ügylet és tranzakció azonban nem a litván banki szolgáltatás körébe tartozik. Így a magyar ügyfelek pénzéért sem felel az Országos Betétbiztosítási Alap. Ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni, ha esetleg a Revolut-számlánkra utalnánk egy nagyobb összeget. Részemről viszont azt gondolom, hogy a cég jól működik, növekszik, ezért én nem aggódok túlzottan miatta. (2019-es adatok)

UPDATE: 2021-től már bank a Revolut.

cards-5-01.png

Amit édemes még tudni, hogy az ügyfélszolgálata egyelőre angol nyelvű, de ha az ember beszéli a nyelvet, akkor ez nem gond. Remélhetőleg hamarosan azért lesz magyar nyelvű support is.

Egy héten belül megérkezett a kártyám postán. Már hetek óta használom és tökéletesen működik, a feltöltése is díjmentes, mert online vásárlásnak látja a bankom, tökély! Előre leszögezem, hogy nem vagyok banki szakember és nem hirdet nálam ez a cég, de szokásom szerint nagyon utánanéztem ennek és meggyőződésem szerint jó kis lehetőség ez.

UPDATE: Már több, mint 2 éve használom teljes elégedettséggel. Fizettem vele több országban gond nélkül (Spanyolország, Portugália, Törökorszák, Svédország stb. és itthon is) és még kriptovalutákkal is használtam, szóval bevált a holmi. (2021)

Szerezz egyet magadnak is:

dlxrpo3x0aalmxa.jpg

Ha neked is tetszik erre a linkre kattintva csatlakozhatsz!

Franciaországban minden nagyobb bank automatája elfogadja a Revolut kártyát, az alábbi képeken pedig látható a spanyol-, portugál- és magyarországi bankok listája.1567336882506.jpg1567336850036.jpgSpanyolország:

1567336818402.jpg

UPDATE: 2019 végén érkezik a gyerekeknek szánt feltölthető bankkártya, bár egyelőre nem tudni, hogy a magyarországi felhasználóknak is elérhető lesz-e. Mindenesetre jó ötlet!

Ha ismersz valakit, aki sokat utazik és hasznát venné ennek, akkor küldd el neki ezt a cikket!

Ha szereted amit csinálok és belefér, hogy támogasd kicsit a következő utamat, állnád egy szállásomat vagy meghívnál egy szendvicsre, üdítőre, sörre vagy egy kávéra virtuálisan, mostantól megteheted ide-, vagy az alábbi képre kattintva:

blog_tamogatas_paypal_300_250_2.jpg

Ha tetszett, nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr7415020144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása