Új év, új felszerelések!

2017. december 26. 19:24 - Pellegrino

Avagy mi az, ami nem vált be, vagy cserére szorul?

A felszereléseim nagyobbik része szerencsére tökéletesen bevált az Úthoz, azonban volt pár dolog, ami tönkrement, vagy kiderült, hogy bár használható, de mégsem az igazi. Ezeket szedtem csokorba ebben az év végi bejegyzésben.

el_camino_felszereles.jpg

Először is a bakancsomról kell, hogy essen pár szó. Imádtam, kényelmes volt, remek ár-érték aránnyal. Melegben sem volt kellemetlen, mert a vászon jól szellőzött, azonban pár nagyobb esőben beázott rendesen. Ezt hazaérve elmeséltem Roli cimborámnak, és kértem, hogy adjon tanácsot arra, hogy hogyan tudnám a jól bejáratott bakimat impregnálni. Ő erre egyből azt mondta, hogy ez nem lehetséges, mert a Salomon bakik nem ázhatnak be, biztosan gyári hibás a Gore-Tex membránja, vigyem vissza. Emiatt el is vittem a forgalmazóhoz, aki bevizsgálást követően szó nélkül ki is cserélte VOLNA, de sajnos teljesen kifogytak ebből a típusból. Ezért nagyon korrekt módon visszaadták az árát. Szomorú voltam, mert most újra bakancsot kell szereznem, plusz be is kell törnöm. A szerencsém azonban nem hagyott el, a google emlékezett rá, hogy ilyesmiket szoktam keresni, és feldobott egy cipős weboldal hirdetést.
salomon_ltr_gtx_authentic_bakancs_el_camino.jpg

Ráklikkeltem, és láss csodát, ki is adta ugyanazt a bakancsot csak más színben, mint amit annyira szerettem. Meg is rendeltem azonnal, így az utóbbi kb. egy hónapban folyamatosan abban dolgoztam, ezért már nagyjából lehet mondani, hogy be is lett járatva! :) FONTOS: Csak azért vettem online bakit próba nélkül, mert tudtam, hogy ez a típus ebben a méretben jó nekem. Egyébként nem szabad ilyet, rendesen le kell próbálni a lábbelit úgy, ahogy itt leírtam a dolgot!

A kulacsaimmal hasonlóan jártam, mint a bakival. Rettentő praktikus volt az akasztója és az, hogy a szívószála miatt nem kellett hátradőlnöm ivás közben. Sajnos azonban pont az akasztó volt a gyenge pontja, emiatt mindkét kulacsomról le is tört kb. 2 héten belül ez a rész. Úgy fest azonban, hogy nem én voltam az egyetlen, aki így járt, mert a Decathlonban is azonnal visszaadták a kulacsok árát mondván, hogy konstrukciós hiba volt a törések okozója (szerintem azért, mert ugyanolyan erős volt  0,8 literes füle, mint a kisebbeké, amiket simán elbírt, de a nagyobb kulacshoz már kevés volt). Ennek marhára örültem, annak viszon nem, hogy megint nem volt kulacsom. Betévedtem az osztrák határmenti outletbe, és gondoltam körülnézek, hátha akad valami nekem való cucc.

el_camino_kulacs_flip_top_mountain_warehouse.jpg

Bele is botlottam a Mountain Warehouse nevű cég üzletébe, ahol épp Black Friday környéki akció volt, ezért el is költöttem egy kisebb vagyont, de nem bántam meg. Sikerült ugyanis egy nagyon hasonló, de sokkal erősebb konstrukciós kulacsra szert tenni náluk!

ivozsak_camelbak_szigetelt_el_camino_felszereles.jpg

Továbbgondoltam a dolgot, és mivel a hátizsákom alkalmas rá, rendeltem tölük egy 1,5 literes szigetelt ivózsákot is nagyjából 6000Ft-ért (nem volt egyszerű, mert Magyarországra nem szálítanak, de egy holland cimborám címén keresztül csak összehoztam a bizniszt), így legközelebb már nem két kulaccsal, hanem egy kulaccsal és egy szükséges mennyiséggel megtöltött zsákkal indulok útnak. Vagy csak az egyikkel, ami épp praktikusabb.

A fejlámpám, amit vittem, egy Decathlon-os Geonaute Onnight 100 akciós lámpa volt potom 1990Ft-ért. Ennyit nagyon megért, és jó volt a szálláson a pakoláshoz, de édeskevés a sötétben való túrázáshoz. Ezért upgrade-eltem Black Friday akcióban egy jó PETZL Actic 300 Lumenes lámpára, ami így 13990 helyett 11.000Ft volt.
petzl-actik-300_lumen_fejlampa_el_camino_felszereles.jpeg

A két lámpa ég és föld, de ez nem baj, mert természetesen az áruk is így arányul egymáshoz. Előnye, hogy elemmel és PETZL akkuval is használható, maximum erősségen 90 méterig is ellő 300 lumen-nel akár 60 órán át a hozzá kapott jó minőségű elemekkel. 5 év gari van rá, a pántja állítható és beépített síppal rendelkezik. Piros fényt is tud (villogót és folyamatosat is), ami nagyon fontos a szálláson pakolászásnál, mert nem zavarja azt, aki még alszik. Vannak ennél sokkal komolyabb lámpák is, de szerintem ez már nekem bőven elég lesz a jövőben.

mikroszalas_torolkozo_el_camino_nagy.jpg

Törölközőket anno a Decathlonból vittem, jól is működtek. Egy nagy és egy kis törcsi volt nálam, de találtam a Mountain Warehouse-nál sokkal kisebb méretű- és súlyú mikroszálas törölközőket (egy 120*60 centis 300 grammosat és egy mini 40*40 centiset reggeli mosakodáshoz, ami összecsomagolva tenyérnyi méretű, karabínerrel a táskámra akasztható száradni, és mindössze 52grammot nyom), ezért ezekre cserélem a meglévőket. Helyben és súlyban is sokkal jobban járok velük. 6 és 3 Euro volt az áruk.

napelemes_powerbank_el_camino_felszereles.jpg

A powerbankom is nagyon jó szolgálatot tett, de mégis úgy döntöttem, hogy lecseréltem egy nagyobb kapacitású napelemesre, amit a hátizsák tetejére erősítve menet közben is tudok tölteni. Ezt online vettem nagyjából 4000Ft-ért. Elemlámpa funkciója is van, a kapacitása kb négyszerese a mostaninak, a súlya és a mérete viszont nem sokkal több.

handwarmer_kezmelegito_el_camino_felszereles.jpg

Beteszek még egy pár egyszer használatos kézmelegítőt is arra az esetre, ha netán ismét beázna például a csukám. Akkor beaktiválom, beleteszem, így majd hamarabb kiszárad. Legalábbis én így gondolom. Ilyen melegítőket már évek óta használok téli sportokhoz, és nagyon beváltak, szóval remélhetőleg megéri majd azt a kis plusz súlyt a táskában.

pehely_melleny_el_camino_felszereles.jpg

Pehelymellény is került a pakkba. Zsuzsa barátnőm (az egyik erdélyi csaj, akikkel együtt mentem) hozott magával egy hasonlót, és ódákat zengett róla. Ez ugyanis nagyon meleg, tökéletes középső réteg hűvös reggeleken vagy estéken, de akár külső rétegként is használható pólóval vagy pulcsival. Van hozzá egy kis zsák amivel nagyon kis csomaggá rakható össze, így nagyjából csak annyi helyet foglal majd el, mint amennyit a törölközőkkel megspóroltam. Nagyon meleg, 90% pehely és 10% toll töltetű. Nem olcsó, mert nagyjából 20-30.000Ft egy ilyen (nevesebb márkáknál 50-60.000 is lehet). Léteznek még a szintetikus vagy a félig szintetikus töltetűek, amiket már nagyjából 10.000-től meg lehet venni, de azok nem olyan jók, mert nagyobbak és nem annyira melegek, mint a pehely. Teszteltem a munkám során kabát alatt és helyett is, már bánom, hogy nem vettem egy ilyet már sokkal előbb!

futoruha_el_camino_felszereles.jpg

A nadrágoknál valószínű, hogy csak egyet viszek legközelebb, a másik tartalék egy hosszúszárú futónadrág lesz. Ez kisebb, könnyebb, mint egy túragatya, esőben az esőnadrág alá elfér kényelmesen, és akkor is hordható, amikor a másik szárad. A felsőjét is viszem, így lesz egy rövidujjú technikai pólóm, egy hosszúujjú, és a futófelső, ami bőven elég. Legtöbbször ugyanis a hosszúujjúra volt szükség, mert védett a napégéstől, ezért ma már inkább két hosszú- és egy rövidujjúval indulnék el, nem fordítva, mint annak idején. 

vizallo_zokni_el_camino_felszereles.jpg

A cipő kérdésen még töröm a fejem, ugyanis a sportszandállal nem voltam teljesen kibékülve. Általában jó volt, de esős időben például városnézésre nem volt alkalmas, mert zokni nélkül vizes lett benne a lábam, zoknival meg ugye szintén, mert elázott. Két dolog jár a fejemben ezzel kapcsolatban: Vagy veszek valami könnyű vékony cipőt és egy vízálló zoknit, vagy csak simán egy vízálló zoknit. Majd megnézem, hogy melyikkel járok jobban kényelemben és súlyban, de hajlok inkább a cipő felé, mert ez a szandál nem az én világom. Update: cipő és vízálló zokni lett a döntés vége, a zokniról itt találsz tesztet!

puma_vigor_run_futocipo_2_el_camino_felszereles.jpg

UPDATE: Vettem egy nagyon könnyű Puma Vigor futócipőt 12.900 forintért, ami sokkal kényelmesebb, könnyebb (ez a csuka kb. 8 deka/darab míg a szandál 12) és még olcsóbb is, mint a szandál volt. Ugyanitt alig használt sportszandál eladó! :)

spork_kanalvilla_tura_evoeszkoz_fajtak_titanium_fa_muanyag_bambusz_osszecsukhato_kanalgep.jpg

A sárga műanyag Spork-omat nagyon szerettem, de sajnos az övtáskámban tartva egy óvatlan előrehajolás alkalmával sikerült kettétörnöm. Hazaérve vettem gyorsan egy másikat (ismét a narancs színű), majd pár hónappal később egy karácsonyi vásárban a fafaragónál találtam egyet, ami kicsit kisebb, de szélesebb és masszívabb, mint az eredeti műanyag. Úgyhogy azt hiszem ezentúl inkább azzal fogok túrázni, ez ugyanis kevesebb helyet foglal el a táskámban, és az is kevésbé valószínű, hogy eltöröm. Végül azonban egy titánium Spork mellett döntöttem, itt olvashatod róla a tesztet!

Az összes felszereléssel kapcsolatos bejegyzés itt található

Előző bejegyzés      Következő bejegyzés

 

További hasznos El Camino tippek:

Előkészületek, tervezés, felszerlések

Kajálás okosan

A szállásokról

A leggyakoribb egészségi problémák és megoldásaik

Postázás, utazás, futár

Biztonsági kérdések

Mosás - hogyan, hol, mivel?

Tájékozódás

A zarándokokról

A Camino del Norte 0. napja

A Francia út 0. napja

Portugál Út útinapló Lisszabontól

Angol Út Ferroltól

Camino Finisterra

Norte felkészülés

Caminós Tippek, trükkök

A blog legeleje

Ha szereted, amit csinálok és támogatnád az utamat, vagy meghívnál egy szállásra, szendvicsre, üdítőre, sörre vagy egy kávéra virtuálisan, mostantól megteheted ide-, vagy az alábbi képre kattintva:

Csatlakozz hozzám Facebook-on, Instagramon és a Youtube-on is!

become-a-patron-button-1_1.pngHa tetszett, nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr513524785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drag 2018.04.03. 09:40:39

Szia!

Szerintem a fa kis kanalat váltsd ki egy titán evőeszközre, mert a fa könnyen törhet, és beszívja az étel szagát, ízét.
A mérete szerintem normális étkezésre alkalmatlan.(volt ilyenem, eltörött)
Egy Esbit titán villakanál 20 gramm alatt van...)

Pellegrino 2018.04.03. 09:42:38

@Drag: Szia! Köszi a tippet, én is ezt gyanítottam! Erre gondolsz? ;)
www.instagram.com/p/BggHW0lgDG_/
Épp egy ilyen cikken dolgozom, hamarosan jön!
süti beállítások módosítása