Ultrakönnyű túracuccok - Gossamer Gear Mariposa 60 és Vagabond hátizsákok

2020. augusztus 07. 18:20 - Pellegrino

A kényelmes ultralight hátizsákok amikért nem kell odaadnod a vesédet

Egy ideje fejlesztgetem a felszerelésemet, de nem akarom a súly oltárán feláldozni a kényelmet. Ezért kifejezetten keresem az olyan megoldásokat, amik könnyűek, de mégis erősek és kényelmesek ÉS az áruk sem csillagászati. A Gossamer Gear Mariposa 60 hátizsák (SPOILER!) mondhatom, hogy telitalálat.gossamer_gear_mariposa_60_hatizsak_ultrakonnyu_teszt.png

A zsákot több amerikai online magazin is a legjobb vándortúrás ultrakönnyű zsáknak válaszotta az elmúlt években pont a fentebb említett okok miatt.

A Gossamer Gear mint cég egyébként már több, mint 20 éve létezik Austinban (Texas). A tulaj Glen Van Peski 1997-ben egy túráján megunta, hogy nehéz a hátizsákja és készített magának egy könnyebbet, meg azóta még jónéhány másikat. Imádom az ilyen sztorikat, mert ezekből általában remek termékek jönnek létre, kísértetiesen hasonlít a történet ugyanis az egyik kedvenc skandináv márkám, a Fjällräven magalakulására.

A cimborám, Kércz Viktor ajánlotta Mariposa 60 mellett még a Hyperlite Mountain Gear egyik zsákját is nézegettem és próbáltam, mert Hikes Viktor cimborámnak olyan van (hamarosan erről is lesz anyag itt blogon), de végül mindent összevetve arra jutottam, hogy nekem ez a típus jobb lesz. A gyártó belépő szintű hosszútávú túrázáshoz való viszonylag nagy hátizsáknak áruja, de a tapasztalat szerint a profik is előszeretettel használják, így bátran rendeltem meg egy európai cégtől (erről később).screen_shot_2019-10-02_at_4_21_47_pm_800x_1.png

Amik nekem a döntésnél számítottak: kényelem, kis súly, ár, erős és tartós anyagok, legyen kerete és sokféle praktikus zsebe

Felépítés

gossamer-mariposa-60-hatizsak_utrakonnyu_ultralight.gif

A mindössze kb 900 grammos zsák kivehető belső fém kerettel rendelkezik és 7 darab nagyon kitalált külső zsebe van, ezekkel együtt adja ki a 60 litert a térfogata. A 60 soknak tűnhet, de a zsák az előbb emlitett ok miatt mégsem hatalmas. Pontosan így épül fel:

Méretek

Teljes űrméret: 60 liter

Belső rész: 36 liter

Külsö zsebek: 24 liter

Derékpánt súlya (méretfüggő): 181--199-218 gramm (S-M-L)

Zsák súlya: 487-521-552 gramm (S-M-L)

Keret súlya: 76-85-99 gramm (S-M-L)

Ülő(hát)párna súlya: 51-60-75 gramm (S-M-L)

Teljes súly derékpánt nélkül: 538-581-626 gramm (S-M-L)

Teljes súlya derékpánttal együtt: 795-944 gramm ("S" méretű zsák "S" derékpánttal - "L" méretű zsák "L" derékpánttal)

Teherbírása: maximum 16 kilogramm

Méretei: 27,9*19*55,9cm plusz ha kell, van 27,9cm alap helyzetben lehajtott magasító gallér a tetejénél

A teteje lehajtható, anyagát tekintve pedig a legtöbb mostanában futó ultrakönnyű zsákkal ellentétben erős, tartós és vízlepergető ripstop nejlonból van (erősített részeken 100-200 denier ROBIC nylon, a többin 70D), szóval egyáltalán nincsen a sk ultralight felszerelésnél jelntkező "jaj de kis sérülékeny gagyi anyagból lehet ez" érzés. Elméletileg 14-16 kilóval lehet maximum megpakolni, ami nekem több, mint elég. Ha ennél több cuccot kell vinnem, arra ott van a 70-es Osprey zsákom, de az mostanság (sajnos) ritkán fordul elő.
gg_mariposa_60_ultralight_ultrakonnyu_turahatizsak_reszei_2.jpg

A nagy hálós külső zsebe jó lesz az esőruháknak, kamáslinak, papucsnak, vagyis olyan dolgoknak, amiknek nem baj, ha víz éri őket, sőt, ott még meg is tudnak száradni valamennyire. Ez az eddigi táskáimon nem volt, ezért nagyon örülök neki.

Felvéve a bal oldali zsebe hosszú, belefér simán a két személyes szabadonálló sátram és még csak nem is szorosan.

A jobb oldali zsebe zsebei (mert hogy egymás felett 2 darab van) is elnyelnek egy halm cuccot, az alsóba befér ha kell egymás mellé 2 darab másfél literes vizesflakon, felülre pedig megint egy csomó kaja, vagy főzőszett, vagy amit akarok.

A derékpánton két darab cipzáros zseb van, ide mehetnek az apróságok (bicska, kanál, aprópénz vagy ami kell), ezek is a szokottnál nagyobb méretűek. A cippzárja könnyen jár, kényelmesen ki lehet nyitni. 

Figyelni kell, hogy a zsebek nem vízhatlanok, szóval esős időben nem árt kibélelni őket, ha olyan holmikat tesz bele az ember, ainek árthat a nedvesség.

Videók a zsákról:

Fontos, hogy megfelelő méretben vegye meg az ember a zsákot, hogy jól passzoljon (erről itt mesélek). A Mariposánál az is nagyon király dolog, hogy még a derékpántot is külön méretezik, így ha valaki mondjuk magas, de hozzá vékony, az is tud egy nagy zsákot venni kisméretű derékpánttal. Ez nálam megint 10 pontot tesz a praktikumra. Ehhez persze hozzátartozik, hogy a derékpántja és a merevítőkeret is le/kivehető, így akár ezek nélkül is túrázhat az ember, ha nagyon kevés holmit visz és tovább spórolna a súllyal.

 A méretezése így alakul

Hátizsák

S: 29-40cm torzóméret (kb. 167cm vagy kisebb embereknek jó)

M: 40-50cm torzóméret (kb. 165-180cm magas embereknek jó)

L: 50-60+cm torzóméret (180cm vagy magasabb embereknek jó)

Ha nem tudod, hogy mi a torzóméret, vagy hogyan kell megmérni, itt megmutatom!

Derékpánt (uniszex)

gossamer_gear_mariposa_60_derekpant_ov_meretek.jpg

S: 61-86cm derékra jó

M: 76-101cm derékra jó

L: 97-127cm derékra jó

Nekem ezek alapán az "L" méretű zsák szintén "L" méretű derékpánttal lett a megfelelő, valóban passzol és nagyon kényelmes!

A gyári videó

Extrák

Extraként rendeltem hozzá 2 darab zsebet. Nem mintha nem lenne elég a rajta lévő gyári 7, de szeretem, ha a telefonom elérhető és biztonságos helyen van, ezért beruháztam egy vállpántra rakható cipzáros telefontartóra. A legkirályabb cucc, sokkal kényelmesebb így menni, hogy a telóm a vállpánton van, elérhető, védett és zenét is könnyen hallgatok a fülesemmel ilyen közelről.

Emellett még egy úgynevezett "feedbag" is került a rendelésbe, mert nagyon kedvelem a Thule táskámon ezt az extrát, amivel elérhető közelségbe kerül a túra alatti ropogtatnivaló titkos receptem alapján készülő "trailmix", azaz a magkeverék M&M's-szel és gumibékákkal, de ezt nem mondom el senkinek...

Került még egy jobb hátpárna (ami egyben ülőpárna) is a csomagba. Ez egy picit megdobja a súlyt, de a szellőzése jobb (ez nekem nagyon fontos) illetve mint ülőalkalmatosság is kényelmesebb.

A zsák oldalán van több rögzítőfül, amikre kis kötelekkel lehet felkötni ezt-azt. ilyet is beszereztem, bár nem biztos, hogy végül használni fogom, de egy újabb rendeléssel később többe kerülne a leve mint a hús, ha mégis szükséges lenne. UPDATE: a túrabotokhoz jól jött, érdemes volt megvenni.

Viktor cimborám beruházott egy kisebb táskába és nagyon megszerette. Bár ő igazi ultrakönnyű túrázó, azért elég szűken, de belefér a 23 literes kis táskába pár napos sátras túra esetén is.

gossamer_gear_vagabond_hatizsakok.jpg

Ez a legtöbb átlagos túrázónak nem menne, de napi túrazsáknak király ez a kis "Vagabond Packable" zsák a maga 317 grammos önsúlyával. Ez a Vagabond zsák kisebb, önmagába csomagolható változata. Ehhez is lehet derékpántot kapni, de mivel ebbe nem fér túl nagy súly (bár elvben 9 kilót is elbír), nem igazán van szükség rá. Ára 70 euró körül mozog, ami nagyon baráti. Én is bevállaltam egyet a kis Thule 22 literesem mellé.

Utazáshoz is kitűnő, mert rengeteg hasznos apróságot tud: kulacstartó, ivózsáktartó, ami laptophoz is jó, ha épp arra kell és a vállpántokon lévő zsebek is nagyon praktikusak.

gossamer_gear_vagabond_packable_hatizsak_reszei.jpg

Nem mellesleg pedig a Mariposához szervált telefontartó és kajazsebek is használhatóak hozzá. Ha pedig épp nem kell, csak összecsomagolom és elrakom.

Ára az USA-ban 270 dollár körül van, ami kategóriájában kimondottan olcsónak mondható. Sajnos azonban ha a gyártótól rendeljük meg erre még rájön a vám, az ÁFA és a szállítási költség, de szerencsére van megoldás EU-n belül is, ahol ennél olcsóbban is hozzá lehet jutni. Persze ha van kint embered aki hazahozza vámmantesen az más tészta, de akkor a garanciával lehetnek gondok.

Én ezért innen vettem, Európában úgy fest, hogy ez a legkellemesebb ár.

A Vagabond Packable zsák itt van,

A gyártó oldalát pedig itt találod!

Ha nem akarsz lemaradni a hasonló tartalmakról, csatlakozz hozzám Facebook-on, iratkozz fel Youtube csatornámra vagy nézegesd a blog Instagram oldalát.

Hasonló témák:

Túrázás fájdalommentesen

Mindent a hálózsákokról

A réteges öltözködésről

Mire jó a csősál?

A túrazoknik anatómiája

Mindent a derékaljakról

Bakancs, vagy túracipő?

Füldugóteszt a nyugodt éjszakákért

Mindent az ágyi poloskákról

Ha tetszett, nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr9915681862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása