G-1000 és Eco Shell környezetbarát túraruha anyagok

2018. június 03. 09:56 - Pellegrino

Mit tudnak és mire jók?

A G-1000 outdoor ruhaanyag eredetileg egy sátorponyvából ered, amit a svéd Fjällräven cég tulajdonosa Åke Nordin fejlesztett ki. A cég nagyon figyel a környezetvédelemre, de mégsem köt kompromisszumokat a tartósság és a használhatóság terén. Aki ismer, az tudja, hogy nálam mindkét dolog rendkívül fontos. Lássuk, hogy ezt a nehéz feladatot hogyan tudták mégis megoldani!

fjallraven_ecoshell_g1000_anyagok.jpg

A Fjällrävent különösen kedvelem, mert teljes mértékben elkötelezték magukat nemcsak a környezetbarát termékek és gyártás mellett, de a fair kereskedelem és az emberi jogok mellett is letették a voksukat odafigyelva arra, hogy nem éhbérért dolgoztatnak távolkeleti embereket a magasabb profit érdekében.

Nem beszélve arról, hogy több nagy céggel együttműködve folyamatosan fejlesztenek és megosztják egymással környezetvédelmi tapasztalataikat.

Az általuk gyártott termékek után pedig klímakompenzációt fizetnek, amivel tovább csökkentik a környezeti terhelést amit a ruhák gyártása és szállítása okoz. Ezt úgy valósítják meg, hogy a befolyt bevételekből ENSZ által támogatott környezetbarát energetikai- és karbonemisszió csökkentő fejlesztéseket finanszíroznak amiket a WWF és a Greenpeace is felügyel és támogat.

Céljuk, hogy 2020-ra 25%-kal csökkentsék a széndioxid termelésüket, majd 2025-re teljesen karbonsemlegessé váljon a cég. Nekem ezek a dolgok nagyon tetszenek, emiatt jobban el tudom fogadni a termékeik magasabb árait is.

A tavalyi utamhoz is egy G-1000 anyagból készült hátizsákot választottam, nem is csalódtam benne. Nemrég viszont olyan szerencse ért, hogy tartós tesztre hozzájutottam mindkétféle anyaghoz, ezért testközelből alaposan és szigorúan megvizsgálhatom őket és beszélhetek róluk.

A G-1000 anyag

"A G-1000 a Fjällräven saját fejlesztésű, védőruházatnak való, sokoldalúan használható ruhaszövete. Télen és nyáron is alkalmas viselet a szabadban eltöltött órák alatt. A sűrű szövésű anyag 65% poliésztert és 35% pamutot tartalmaz, és Grönland Wax-szal impregnált (a waxolásról bővebben később). A két anyagnak ez a kombinációja teszi a G-1000-et rendkívül tartóssá, légáteresztővé és széllel, vízzel szemben ellenállóvá.

A G-1000 egyúttal szúnyogálló is, és véd a nap alfa és béta sugaraival szemben. Tökéletes választás  a korlátlan kalandozásokhoz."

A G-1000 anyagot még 1966-ban találták fel egy grönlandi expedíció után, ahol kiderült, hogy a korabeli outdoor ruhák nem elég jók. Ezért az egyfajta strapabíró sátorponyvaszerű anyagból varrott ruhákat méhviasszal és parafinnal kezelték, így téve az egyébként is erős anyagot még ellenállóbbá az időjárás viszontagságaival szemben.

g1000_anyag_viz_teszt2.jpg

Teszteltem: A vízcseppek szépen megállnak a G-1000 anyagon

Egyes ruháknál (például a Keb sorozat) vannak elasztikus betétek is, azokra figyelni kell, mert nem vízállóak és nem is waxolhatóak, ellenben rendkívül gyorsan megszáradnak. Waxolással variálható a ruhák egyes területeinek vízállósága, azaz ha mondjuk a nadrág fenekére vagy a lábszárak elejére több waxot teszünk, azok a részek jobban ellenállnak majd például nedves területre üléskor vagy a nedves aljnövényzeten való áthaladás idején. A kevésbé waxolt területek pedig hűvösebbek és légáteresztőbbek lesznek. Egyszerű, mégis zseniális megoldás. Ráadásul a tábortűzből kipattanó szikrák is kevésbé ártanak neki, mint az átlagos vízálló ruházatnak.

Ezek a ruhák bár kibírnak egy-egy kisebb záport, de nagyobb esők esetén vízhatlan héjkabáttal és héjnadrággal érdemes kiegészíteni a felszerelésünket. 

A G-1000 anyagnak többféle változata van a felhasználási területtől függően

Az "G-1000 Eco" változatok újrahasznosított poliészterből és organikus gyapotból készülnek. A gyapot termesztéséhez normál esetben sok víz, trágya és vegyszerek kellenek, ami árt a környezetnek, míg az organikus változat nem terheli ennyire a környezetet.

g_1000_nadragok_anyaga_fjallraven.jpg

G-1000 Original - Original Eco -  Az eredeti tartós anyag
A G-1000 Original erős mégis könnyű. szellőző mégis ellenáll a váratlan nedvességnek. Véd az UV sugárzás ellen, a szúnyogcsípésektől és nehezebben fog tüzet sok szintetikus anyagoknál a tábortűz mellett. Ráadásul waxolással teljesen testreszabhatóak a tulajdonságai. 

G-1000 Silent - Csendes és puha - vadászathoz ajánlott
A G-1000 Silent változata a mozgás során keletkező zajok csökkentésére lett kifejlesztve. Az anyag felülete ki van bolyhosítva, így puhább, lágyabb és mozgásnál kevesebb súrlódó hangt ad, míg a waxolásnak köszönhetően szintén víz- és szélálló tulajdonságokkal rendelkezik.

G-1000 HeavyDuty / HeavyDuty Eco - Extra erős a fárasztó napokra 
Mindkét oldalán Greenland Wax-szal impregnált, így sokkal strapabíróbb. Ettől kevésbé lélegző, mint a normál G-1000, így olyan szituációkhoz ajánlott, ahol a vízállóság fontosabb, mint a szellőzés. Egyes hátizsákoknál is ezt az anyagot használják. Az Eco változat kissé lágyabb a finomabb szálaknak köszönhetően.

G-1000 Lite / Lite Eco -  Könnyű és hűvös, mégis ellenálló
A G-1000 erős anyag, de néha szükség van egy könyebb változatra. A G-1000 Lite kevésbé merev és rugalmasabb változat. A strapabíróság megtartásáért a Fjällräven rip-stop varrással látta el. Vékonyan waxolt, ezért némi szélnek, könnyebb záporoknak és az UV-nek ellenáll, de a szúnyogcsípések ellen sajnos már túl vékony.

G-1000 Air - Megnövelt szellőzőképesség - Ideális nyári melegben 
A G-1000 Air-t a Fjällräven kifejezetten nagyon meleg helyeken való túrázáshoz fejlesztette ki. Az extrakönnyű anyag még a G-1000 Lite-nál is szellősebb, lazább szabású és nincs waxolva, ezáltal a levegő szabadabban áramlik rajta keresztül. Emiatt azonban nem ad védelmet a szél-, nedvesség és a szúnyogcsípések ellen.

fjallraven_g_1000_nadragok.jpg

1. Keb nadrág (ezt tesztelem)

A Fjällräven legkomolyabb túranadrágja G-1000 Original Eco anyagból.A Keb nadrágok erősek, ellenállóak, a sztreccs anyagból készült betéteknek köszönhetően teljes mozgásszabadságot biztosítanak viselőjüknek. 

2. Karl Pro nadrág

G-1000 Silent anyagból készült klasszikus stílusú túranadrág maximális kényelemmel.

3.High Coast Versatile nadrág

Könnyű súlyú köszönhetően a G-1000 Air anyagának. Ez a sokoldalú nadrág tökéletes általános használatra a melegebb hónapokban.

4. Abisko Shade nadrág

G-1000 Air anyagú könnyű túranadrág ami speciálisan meleg klímához ideális. 

5. Greenland farmer

Strapabíró farmernadrág ami a városban és a természetben is használható.

Az Eco Shell® héjanyag
14127_t05_eco_shell_material_name.jpg

Az Eco Shell® héjanyagot úgy fejlesztették ki, hogy teljesen vízálló maradjon, mégis a lehető legkevesebb környezeti terheléssel járjon a gyártása és a használata. Teszik ezt először úgy, hogy a külső és belső poliészter réteget teljesen újrahasznosított anyagból gyártják. Másodszor odafigyelnek arra, hogy a kész termék is újrahasznosítható maradjon. Harmadszor pedig úgy szigetelnek, hogy az a manapság annyira elterjedt műanyag (fluorkarbon) mentes legyen. Ez az anyag ugyanis nem bomlik le a természetben, sőt, egyre terjed, mert ahogy szétesik, apró szemcsékként bekerül a táplálékláncba.

Mi is ez a prefluorkarbon (PFC)?

A fluorokarbon anyagok perfluorozott szénláncokat tartalmaznak. A legfontosabb funkciója ezeknek az anyagoknak a víztaszító ( hidrofób ) tulajdonsága. A kifejezés az angol fluor-szénhidrogénből származik.

A fluorozott szénhidrogének hidrofób jellege miatt nagyon hatásos felületaktív anyagok és fémtisztítók előállítására alkalmasak . A perfluorozott alkán- szulfonsavak származékait textil, bőr és papír impregnálására is használják (víz- és olajreaktív).

Feltűnő a magas hő- és kémiai ellenállásuk (a folyamatos üzemi hőmérséklete 250 ° C és magasabb is lehet) az elektromos szigetelő tulajdonságuk, éghetetlenségük , alacsony tapadásuk illetve a nagyon jó kenőképességük. Az anyagok magas ára miatt az alkalmazások főleg nagy teljesítményű területeken térül meg: főzőedények, vegyi berendezések és csövek bélése, kábelek és vezetékek szigetelése, tömítések, O-gyűrűk, filmek és tömlők, motorok gyártása, repülőgépipar. A horgászzsinórok alapanyagaként is bevált, mert a fluorozott szénhidrogének azonos törésmutatójúak, mint a víz. Így gyakorlatilag láthatatlan a halak számára, ezáltal lehetővé teszi a magasabb fogási kvótákat. Az Egyesült Államokban széles körben elterjedtek. Hangszerek húrjainak gyártásához is használják.

Az egyik legjelentősebb képviselője a politetrafluor-etilén ( PTFE ), világszerte ismert márkanév Teflon ®  márkanév alatt. Ez hőre lágyuló magas olvadáspontú (körülbelül 300 °C-on) kémiai szempontból alig sérülékeny, és sokféle felhasználási módja van a háztartásokban és a gépiparban. A perfluorált szénhidrogén származékokat szintén használják a doppingolás során, hogy több oxigént tároljanak a vérben.

Forrás: Wikipedia

Ez az impregnálás rendkívül hatásos, emiatt nagyon elterjedt, viszont mivel nem bomlik le, károsítja ezzel a környezetet. Ezért szükség volt egy másik impregnálási módszerre, amitől az anyag vízálló és lélegző lesz, de ezek mellett ökológiailag fenntartható is. Ezt a problémát a svédek úgy oldották meg, hogy több rétegből rakták össze az Eco Shell® anyagot és egy saját fejlesztésű impregnálószerrel vonták be a külső felületét.

ecoshell_vizallo_teszt_fjallraven.jpg

Teszteltem, íme a víz a felületén. Hamarosan erős esőben is kipróbálom majd!

2,5 és 3 rétegben gyártják attól függően, hogy milyen területen használják majd az így készült ruhákat. A mindennapi hordásra szánt Eco Shell Everyday anyaguk a legellenállóbb, bár kevésbé lélegző és könnyű, mint az Original (eredeti) vagy a nyári melegre tervezett rugalmasabb "Lightweight" (könnyű) anyagok.

eco_shell_fjellraven_anyag_retegei.png

A 2,5 és a 3 rétegű Eco Shell® anyag felépítése

 A, Külső újrahasznosított poliészter réteg PFC mentes impregnálással, ami ellenáll a hónak, esőnek, víznek, párának.

B, Lélegző hidrofil membrán réteg, ami ha belül több nedvességet érzékel mint kívül, kiengedi a belső párát az anyag felszínére.

C, A 3 rétegű Eco Shell anyagnál egy vékony extra bélésréteg védi meg az anyag belsejét a fizikai behatásoktól

D, Szélálló külső réteg, ami a membránnal együttműködve véd a hideg szél anyagba jutásától és a lehűléstől

E, A 2,5 rétegű Eco Shell anyagnál egy nyomtatott réteg védi az anyag belső felületét

Karbantartás, tisztítás

Az Eco Shell anyagból készült ruhák szükség esetén 30 fokon mosógépben moshatók. Nem érdemes sokszor tisztítani így, mert minden mosással csökken az anyag vízállósága. Érdemes környezetkímélő mosószert használni, alacsony fordulaton centrifugázni, majd egy újabb öblítőprogrammal mosni, hogy biztosan ne maradjon semmilyen kemikália az anyagban. Mosáskor ne használj öblítőszert, csak hagyd, hogy a mosógép tiszta vízzel öblítse ki az anyagot.

pfc_mentes_impregnalo_szer.jpg

PFC mentes impregnáló spray

Az Eco Shell anyagok víztaszító tulajdonságai csökkennek a használattól és az esetleges mosástól vagy tisztítástól. Ilyenkor szükség van egy újabb impregnáló kezelésre, amihez a fluorkarbon mentes impregnálószer külön beszerezhető. Használata rendkívül egyszerű, a tiszta ruhára akár nedvesen akár szárazon felhordható, majd egy szivaccsal egyenletesen el kell oszlatni a felületen, végül pedig hagyd megszáradni. 

Dzsekiknél vállfán, nadrágoknál lefektetve érdemes a felhordást elvégezni.

Közkívánatra elkészült Facebook oldalam, kövess ott is, ha nem szeretnél lemaradni a friss posztokról!

Köszönöm a megosztást!

Ez is érdekelhet:

Evőeszköz kisokos

A túrabotokról

A túrazokni kiválasztása

become-a-patron-button-1_1.png

 

 

Ha tetszett, nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr5314016646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása