Spanyolországi friss caminós hírek a júliusi nyitás előtt

2020. június 27. 10:45 - Pellegrino

Frissítve 2020.06.30-án

A spanyolok nagyon készülnek a július elsejei teljes határnyitásra, bár az első fecskék már megjelentek náluk az úton az EU-s nyitás miatt. Benedek Rózsa mindig elküldi nekem a legfissebb galiciai és spanyol híreket, ezeket osztom most meg veletek.covid-a3-hu_feliratos_final_approved_by_conseo_jacobeo.jpg

A plakát eredeti (angol és spanyol nyelű) verzióját a "Consejo Jacobeo" készítette. Ennek egy 2020.06.30-án reggeli hírlevélben megkapott angol változatát fordtottam le nektek magyarra a Consejo Jacobeo hozzájárulásával!

A galiciai kormányzat arra készül, hogy 2020 július elsejével megnyithassák azt a 28 olcsóbb és nagyobb szállást (18 regionális fenntartású, 8 önkormányzati és 2 egyesületi), amik az önkormányzati szállások szabad helyinek minimum 50%-át jelentik. Majd igény szerint tovább nyitnak, így (ha nem jön közbe semmi, amire én azért nem vennék mérget, de erről később) szeptember elsejéig az összes szállás kinyithat. A 2020.06.26-án megjelent cikkben tehát nagyjából erről van szó:

galicia_xunta_camino_nyits_hirek.png

"- Elsőként a legfontosabb nyilvános szállók nyitnak ki, azaz azok, amelyek az önkormányzatokban található szállók összes szálláshelyének több mint 50% -át teszik ki.

- A cél a zarándokok gondozása és lehetővé tenni a normál üzletmenet helyreállítását, miután a covid-19 több mint három hónapig bezárta a szállásokat

- A galiciai kormány támogatja az önkormányzati szervezeteket a jelző- és megelőző anyagok terjesztésével, és támogatási vonallal rendelkezik az idegenforgalmi ágazat számára

- Több mint 300 szállodatulajdonos részesült online higiéniai és egészségügyi képzésen az elmúlt hetekben

- A közös cél az, hogy garantálják a zarándokok eláátását az egyes útvonalakon, ezzel egyidejűleg elősegítsék az ebben az időszakban bezárt magánintézmények újbóli megnyitását, és ezáltal helyreállítsák a régiók gazdasági tevékenységét. 

- Egyes szállókban korlátozzák a maximális kapacitást 50%-on, míg más szállókban engedélyezik ezen százalékos arány akár 75%-ra történő növelését.

- A Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium műszaki csapata vezeti ezt a folyamatot, amely az elmúlt napokban felgyorsult és várhatóan a jövő hét elején fejeződik be, még a Ruta Xacobea újbóli megnyitása előtt. Ebben az értelemben értekezleteket tartottak a 17 önkormányzattal, amelyek a regionális hálózatba integrált hosteleket kezelik. Mindegyikük támogatja a Xunta de Galicia egészségügyi megelőzési intézkedéseit. Pontosabban, a Xunta feladata a hirdetőtáblák, táblák, képernyők, maszkok biztosítása a munkavállalók számára, gélek és fertőtlenítő oldatok, adagolók, pedálos szeméttartók, kesztyűk vagy zsákok biztosítása a zarándokok számára.

- Ugyanebből a célból a magánszállások - amelyekkel a regionális kormány párbeszédet kezdeményezett - számára 5,9 millió euró támogatást nyújtanak, amely a védőeszközök beszerzését finanszírozza és megkönnyíti az alkalmazkodást a higiéniai-egészségügyi biztonsági követelményekhez a covid-19 ellen.

- A "Biztonságos Út program" keretében a Xunta de Galicia együttműködik az Instituto para la Calidad Turística Española-val (ICTE), a hostelek számára elérhető kézikönyvet készített indikációkkal és ajánlásokkal, valamint megelőzési protokollokkal. 

- Az elkövetkező napokban az ICTE támogatást fog nyújtani a Camino élményének javításához, segítve a kockázatkezelési folyamatokat. A tanácsokkal együttműködve megoldásokat fog kínálni olyan pontokra, mint információs irodák, pihenőhelyek vagy nyilvános WC-k.

Foglalási rendszer

Annak érdekében, hogy garanciákat nyújtsanak a zarándokoknak a jelenlegi egészségügyi helyzetben, az elkövetkező napokban online foglalási rendszert is felállítanak, amely párhuzamosan fennáll annak a lehetőségével, hogy érkezéskor személyesen is helyet kérhessen a zarándok, amennyiben van még a szálláson szabad ágy.

Így a zarándokok az előző naptól egészen a tartózkodás napján délután 13:00 óráig ágyakat foglalhatnak maguknak. Ettől az időponttól (vagyis aznap 13:00-tól) kezdve, ha a szálláshelyen van még szabad hely, akkor azok elérhető lesz azon zarándokok számára is, akik foglalás nélkül érkeznek.Ily módon a foglalási rendzser összeegyeztethetővé válik a zarándokfogadás hagyományos szellemével.

Az előrejelzés szerint az első nyitott szállók a következők lesznek: A Gudiña, Begonte, Betanzos, Boimorto, Carral, Castroverde, Lalín, Laza, Mesía, Miño, Monterroso, Mos, Neda, Ordes, Pontecesures, Pontevedra, Portas, Samos, San Cristovo de Cea, Sandiás, Teo, Trasmiras, Valga, Vedra, Verín, Vilar de Barrio, Xinzo de Limia, Xunqueira de Ambía."

Más tartományokban nem ennyire jó a helyzet, egyes településeken például (Sahagún, El Burgo Ranero, Calzadilla de los Hermanillos, Bercianos del Real Camino) a nonprofit szállások ki sem nyitnak idén, mert nem tudják anyagilag megoldani a szükséges átalakításokat, vagy a csökkentett ágyszámokkal való rentábilis működést. Ez egyébként több magánkézben lévő, nem nonprofit szállásra is igaz.

casa_susi_pilgrims_coming.pngTrabadelo-ban már megjelentek az első zarándokok, 2020.06.26-án

Amik még fontosak: A maszkviselés kötelező egész Spanyolországban beltérben, vagy kültéren olyan helyeken, ahol nincs meg az emberek között a másfél méter védőtávolság. Ennek elmulasztása 100 eurós bírsággal jár!

A boltokban kesztyűt is kötelező hordani és vendéglátó- vagy egyéb nyilvános helyekre belépéskor a kezet kötelezően fertőtleníteni kell.

Viharfelők

Amire azért érdemes figyelni, az az, hogy a napokba bejeletették, hogy Portugália visszaállítani tervezi a kijárási tilalmat Lisszabon egyes kerületeiben, ahol újra megszaporodtak a Covid-19 esetek. Ezek ugyan nem hatnak ki a Camino-ra, de megmutatják, hogy bármikor történhet változás, a nyitás nem azt jelenti, hogy mostantól minden rendben is lesz.

lisszabon_kijarasi_tilalom_terv.jpgHogy a spanyol zarándoklat se legyen felhőtlen: Aragónia tartomány egyes részeiben is vissza kellett lépni a kettes fokozatba, mivel ott is megszaporodtak az esetek. Szerencsére ez sem érinti a legnépszerűbb útvonalakat, de ebből is látszik, hogy bármikor bárhol változhat a helyzet.

aragonia_tartomany_spanyolorszag.png

A járvány utáni nyitással és a zarándokszállásokon történő változtatásokról bővebben itt olvashatsz, a szállások listáját (Francia Út, Portugál, Norte, Primitivo) pedig ide kattintva találod meg!

Szóval ha valaki indulni készül, én magam 4 dolgot javaslok neki a nagyobb biztonság érdekében:

- Legyen ingyenesen kiváltható EU TB kártyád és utasbiztosításod (ezekről itt írok)

- Legyen elegendő tartalék pénzed, ha esetleg a tervezettnél előbb kell hazautazni és drága repjegyet kell venni, vagy netán a tervezettnél drágább szállásokon kell megszállnod

- Bár én sem szoktam a Camino alatt ilyet csinálni, most viszont eléggé indokolt: figyeld a híreket, hogy ne az utolsó pillanatban tudd meg, ha lépned kell

- Kesztyűk, maszkok, kézfertőtlenítő, nejlonzacskó stb. legyen nálad, továbbá hálózsák (nem adhatnak már takarót a szállásokon) illetve evőeszköz, pohár, tányér (nem lesznek nyitva a konyhák sem, csak a sajátodat tudod használni). Saját tollat is vigyél, ha alá kell írnod valamit.

Ha tüneteket észlelsz magadon, ezeken a telefonszámokon kérhetsz segítséget!

covid-a3-hu_feliratos_final_approved_by_conseo_jacobeo.jpg

Hogy ne maradj le a hasonló információkról, csatlakozz hozzám a Facebook oldalamon is!

Hasonló témák:

10+1 jótanács indulás előtt

El Camino 2020 - Mikor induljak?

A Szállásokról

Kajálás okosan

Mosás a szállásokon

Biztonsági kérdések

become-a-patron-button-1_1.png

 

 

Ha tetszett, nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr5815970490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása