El Camino 2020/2021 - Mikor menjek? - Frissítve: 2020.06.20.

2020. május 25. 13:32 - Pellegrino

Spanyolországi változások a koronavírus után

Sok féle hírt hallani mostanság a Camino-val kapcsolatosan. Bár egy részük puszta találgatás -hiszen kevés ember lát a jövőbe- de vannak azért bőven realitások a keringő információk és tippek között.camino_2020_menjek.jpg
Mivel elég sokan kérdeztetek róla, én pedig gyakran beszélek a kint élő caminós kötődésű barátaimmal és bújom a különféle weboldalakat, blogokat és újságokat, ezért összeállítottam ezt az anyagot a témáról kizárólag hiteles spanyolországi forrásokra támaszkodva. A bejegyzés tehát a jelenlegi (2020.05.25-ös) helyzetet tükrözi, tehát szinte biztos, hogy később változni fog. Ha új információ merül fel, frissítem majd vele a cikket, ezt a szokásos vastagon szedett piros "UPDATE" felirat fogja majd jelezni, tehát érdemes lehet néha visszanézni.

A koronavírus miatt lezárt Spanyolországban a mai nappal (május 25) megkezdődtek a lazítások, azaz sok provinciában engedélyezik már a bárok-éttermek nyitását (csak a teraszaikon és ott is maximum 50%-os kihasználtsággal) és utazhatnak is, bár csak a saját provinciájukon belül.

A Camino útvonalai hosszúak, sok tartományon keresztül haladnak, ezért nem lehet egyértelműen megmondani, hogy lehet-e menni rajtuk vagy nem. Maga a Camino ugyan nincs lezárva, az országhatárok és egyes tartományok viszont le vannak, illetve a szállások és éttermek nem-, vagy csak félgőzzel üzemelnek, emiatt sem lehetne per pillanat még spanyolként sem vándorolni rajtuk, annál is inkább, mivel a privát túrák jelenleg tiltva vannak az országban. A rekreációs testmozgás ugyanis csak a lakóhely 5 kilométeres körzetében engedélyezett.

A tervezett nyitás

Mivel az országnak nagy szüksége van a turisztikai bevételekre, terv szerint 2020 júliusában megnyitják majd az országhatárokat a külföldi turisták előtt - jelentette be az elnök.

Addig még azért persze lefolyik némi víz a Dunán, szóval én mérget nem vennék rá, hogy így is lesz, de jó lenne, ha sikerülne. Fontos szem előtt tartani, hogy bár a bejelentés politikai nyomásra megtörtént ugyan, ez a dátum bármikor megváltozhat!

Mivel a legfertőzöttebb, nagy nemzetközi repülőtérrel rendelkező Madrid (és Barcelona, de Castilla és León is) ma (2020.05.25-én) lépett be az 1-es fázisba a háromból, egy fokozat pedig elvileg 2 hétig tart, akkor 6 hét múlva érhetnek a végére, ami július tizedike környékét jelenti, ha nem változtatnak rajta.

spanyolorszag_fazis_1_2_2020_05_25.jpg

Provinciák 2020.05.25-én

sötét: 1-es fázis (szigorúbb rendelkezések), világos: 2-es fázis (lazább rendelkezések)

A mai napon tehát 11 tartományban (ahol a spanyolok csaknem fele él) pedig a 2-es fázist kezdték meg, ott így egy kicsit még szabadabb lett az élet. Az itt élők már rendezhetnek kisebb összejöveteleket és bemehetnek az éttermek belső helyiségeibe is (maximum 30-40% kihasználtság mellett). Szóval ha továbra is így alakul a dolog, nem lesz második hullám és minden a megszokott rend és tervek szerint halad, akkor a dolgok jelen állása szerint a július 10-15 közti nyitás lehet a legközelebbi időpont a külföldiek részére, azaz nagyjából július közepétől-végétől lehet beutazni majd Spanyolországba.

Persze jó lenne, de ha meg is történik, itt jön képbe egy belengetett változás:

Szigorítások a zarándokszállásokon

A spanyol ICTE (Instituto para la Calidad Turistica Espanola - Spanyol Turisztikai Intézet) készít már egy kézikönyvet, ami a koronavírus terjedését hivatott megakadályozni spanyolországi hotelekben és szálláshelyeken. A zarándokok és a szállásokat üzemeltetők védelme érdekében több jelentős szigorítást vezetnek be a hírek szerint. Ezek leginkább a távolságtartásra és a higiéniára vontakoznak, ami teljesen érthető dolog, de sok szállás valószínűleg vagy nem fog tudni megfelelni ezeknek egyszerűen adottságaikból kifolyólag, soknak pedig komoly anyagi nehézségeket fog okozni, ha bevezetik a szabályozást. Egyrészt a kivitelezési extra költségek miatt, másrészt pedig a csökkentett férőhelyszám miatt, de ne szaladjunk ennyire előre.

Hogy a legkomolyabbal kezdjem: azt beszélik, hogy tervben van, hogy az ágyak és az emberek (dolgozó-vendég, vendég-vendég) között minimum másfél-de inkább két méteres távolságnak kell lennie, illetve térelválasztó falakkal kell elválasztani az egyes ágyakat egymástól.

Egy hotelnél ez lehet, hogy nem lesz probléma, hiszen az együtt utazóknál ez nem lesz követelmény (például házaspárok vagy családok egy hotelszobában természetesen alhatnak falak és távolságtartás nélkül is). Bár a tervezet nem tér ki kifejezetten a Camino-ra és a zarándokszállásokra, azért lehet nagyjából sejteni vagy tippelni, hogy valamilyen formában rájuk is kihatással lesz majd.albergue_sok_aggyal.jpg

Donativo szállás a Francia Úton - semelyik irányban nincs meg a 2 méter az ágyak közt, nem beszélve a falakról és a szellőzésről

Aki volt már zarándokszálláson az tudja, hogy ha bevezetnek hasonló szabályozásokat, az mekkora feladat lesz ott, nem beszélva arról, hogy ha meg is tudják majd oldani, akkor is jelentősen kevesebb ágy fér majd el a főszezonban sokszor egyébként is szálláshiányos népszerűbb útvonalakon. Ez várhatóan áremelkedéshez és ágyhiányhoz fog sajnos vezetni, ami a Szent Év közeledtével hatványozottan fogja nehezíteni mind a szállásadók-, mind pedig az úton lévő zarándokok dolgát.

A terv szerint előírás lesz majd a védőeszközök (maszk, kesztyű, kézfertőtlenítő) juttatása a dolgozóknak és fertőtlenítő a vendégeknek. A takarítások és fertőtlenítések gyakoriságát és mikéntjét is szabályozni tervezik, különös tekintettel a közös használatú terekre (mosdók, folyosók) és tárgyakra (kilincsek, kulcsok stb). A tervek szerint lesz majd külön szabályozás az egyes terekre is (étkezők, közösségi terek) ezeknél beszélik a maximum 30-50%-os kihasználtság bevezetését, ami szintén jelentős anyagi terheket róhat majd a például étkeztetésből is élő szállásadókra.

Előírni tervezik még a recepciókon a hátizsákok és táskák-, illetve a lábbelik fertőtlenítésére szolgáló spray-k alkalmazását -gyanítom, hogy ez nem fog túl jót tenni a táska és a lábbeli impregnálásának- és a mindennemű érintés megelőzését: nyomtatott brossúrák és dokumentumok használatának tiltását, illetve azt, hogy lehetőség szerint a teljes ügyintézés online történjen, beleértve a fizetés folyamatát is.
Ez utóbbi például várhatóan bankkártyás terminálok beszerzésére ösztönzi a szállásokat (ez jó dolog) illetve megdobja majd várhatóan az online foglalási felületek forgalmát, ami a beszedett jutalékuk miatt szintén áremelkedéshez vezethet (ez már nem annyira jó dolog).

Könnyen lehet, hogy majd nem is lehet csak úgy "beesni" a szállásokra, hanem minden egyes alkalommal online kell majd foglalni. Ez sajnos odatesz majd a spontán zarándoklat varázsának. 

2021 - Szent Év

Szent Év minden olyan év, amikor július 25. napja vasárnapra esik. Ez 5-6-5-11 éves váltásokban történik (a legutóbbi 4 Szent Év: 1993-99-2004-2010). Az első Szent évet 1428-ban (vagy 1435-ben, nem lehet biztosan tudni) ünnepelték. Ilyenkor a zarándokok teljes bűnbocsánatot kaphatnak.

A Szent Években mindig sokkal több a zarándok, mint máskor, emiatt nagyobb forgalomra és gyakoribb szálláshiányra kell sajnos számítani a Camino útvonalain. A koronavírus helyzet miatt azonban úgy néz ki, hogy a Szent év jövőre nem egy-, hanem két évig fog tartani (a Santiagoi Katedrális legalábbis már kérvényezte a Vatikántól), azaz ha minden igaz, 2022-ben is lehet Szent Évben zarándokolni. Ilyesmi eddig kétszer fordult elő a történelemben: egyszer az 1930-as években a polgárháború idején illetve előtte a 1885-86-ban.
Nem tudom, hogy mire érdemes most számítani, csak spekulációk vannak a témában. Lehet, hogy a szigorítások bevezetése, a sok embernek 2020-ban kihagyott és 2021-re átütemezett zarándoklata ÉS a 2021-es Szent Év miatt extrém tömeg lesz az Úton, de az is lehet, hogy többen erre gondolva inkább később mennek, így a jövő év a szokásosnál is lazább lesz a Szent Évtől függetlenül. Sajnos szerintem az előbbi a valószínűbb, de erre nincs élő ember aki biztosat tudna mondani.el_camino_utjelzo_oszlopok_tajekozodas_12.jpg

Szóval alakunak a dolgok, de sajnos még a helyiek sincsenek teljesen tisztában azzal, hogy mi várható és milyen lesz az élet az Úton. Aki mégis indul, annak szerintem legyen EU TAJ kártyája és utasbiztosítása (ide kattintva írok róluk, a TAJ kártya ingyenesen jár) és készüljön fel extra pénzzel, mert könnyen lehet, hogy zarándokszállás helyett sokszor kell majd jóval drágább hotelekben megszállnia, vagy taxit-buszt fizetni.

"Sebaj, akkor majd megyek sátorral!"

Rossz hír annak, aki így tervez, ugyanis a szigorítások miatt (kb. napi 6 alkalommal kell fertőtleníteni a fürdőket a zarándokok után) nem lesznek már olyan boldogok a szállásadók, ha valaki csak zuhanyozni szeretne náluk fél áron, ahogy régen. 

Íme Benedek Rózsa barátom véleménye a témáról, amit maximálisan osztok: "Szerintem felesleges sátrat cipelni. Spanyolországban nincs egységes szabályozás a sátrazásra. A vadkemping egyértelműen tiltott, az egyéjszakás sátorverést van ahol megtűrik, van ahol kifejezetten tiltják. Muxiában és környékén tilos! A Santiagohoz közeli területeken nincs senkiföldje, a tulajdonostól kell engedélyt kérni a sátor felverésére. Másik kérdés a tisztálkodás, a vírusos mizéria előtt még be lehetett menni az alberguekbe zuhanyozni, most kétlem hogy bármelyik hospitalero beengedne egy "újabb veszélyforrást", hisz neki minden egyes ember után mindent fertőtleníteni kell. Végül , saját tapasztalatom van, hányan adták fel csomagban hozzám a pluszsúlyként cipelt sátrat, majd hagyták nálam örökre... Jelenleg 4 sátrat őrzök."

albergue_completo.jpg

Én azt mondom -ez a személyes véleményem, nem kell vele most sem egyet érteni- hogy érdemes lehet kivárni, hogy hogy alakulnak a dolgok, mert ahogy a cikk elején is írtam, semmi sem biztos, és inkább halasztani az indulást minimum 1-2 hónappal (vagy akár 1-2 évvel), mire a hospitalero-k is belerázódnak az új szabályokba. Egy kis óvatosság és türelem még nem ártott meg senkinek...

"B" terv gyanánt szerencsére itt van a hazai Szent Jakab Út Budapest-Lébény között, vagy a rövidebb Camino Benedictus a Tihany-Lébény közötti gyönyörű tájakon. Nem titok már, hogy így én is végigjárom ezt az utat idén. Ha érdekel, itt találod az interjút Dukát Csillával amiben a hazai utakról és az útikönyvről beszélgetünk!

UPDATE 2020.06.08. Benedek Rózsától:img_20200608_105342.jpg

"Sziasztok! Megpróbáltam összeszedni a különböző caminós fórumokban vagy oldalakon eddig közzétett információkat, hogy mi vár az idén nyáron útnak induló zarándokokra. Hangsúlyoznám, hogy ez csak tájékoztató jellegű írás, segítségként a csomagoláshoz. Hivatalos közlemény még nem jelent meg a zarándokok kötelezettségeire vonatkozóan.

A legfontosabb, a maszkviselés. Spanyolországban 100 euro bírsággal tervezik büntetni azt, aki elmulasztja a maszk viselését olyan helyen, ahol nincs meg a két méter távolság. Ez vonatkozik az albergue helyiségeire, hálótermekre is. Fontos, hogy elegendő maszk legyen nálatok! Az alberguekben az ágyak között 1,5-2 méter távolságot kell hagyni és az emeletes ágyak felső ágya sem használható. Emiatt a korábbi ágyszám kb 40%-ra csökken, sokkal kevesebb hely áll rendelkezésre. Ezért a szállásokat előre le kell foglalni, van ahol ez kötelező, van ahol csak ajánlott. Ugyanígy a bankkártyás fizetés is nagyon ajánlott, hogy ne legyen készpénz mozgás. A credencialt csak a hospitalero pecsételheti le, tilos a bélyegzőt másnak megérinteni. Nem lesz közös használatú toll sem az aláíráshoz, mindenki a saját maga íróeszközét használhatja.

Az alberguekben belépéskor hipós fertőtlenítés vár a zarándokok cipőjére, van ahol a hátizsákot is le kell fertőtleníteni, de a zsákot mindenhol nagy műanyag zsákban lehet csak a szobában elhelyezni. Legyen nálatok szükség esetére műanyag szemeteszsák. A konyhák fertőtlenítésére vonatkozó követelmények a legnehezebben kivitelezhetők az albergueket üzemeltetők számára, minden használat után fertőtleníteni kell. Ezért sok helyen inkább lezárják a konyhát. Ahol mégis nyitva marad, ott el kell távolítani az összes hagyományos tányért, poharat, evőeszközöket, helyette egyszer használatos műanyagok lesznek. Legyen a hátizsákban saját tányér, pohár, evőeszköz.

Nem lesznek takarók, csak a saját hálózsákot lehet használni. Ugyanígy nem lesz közös használatú kéztörlő a mosdókban sem, így érdemes a normál méretű törölköző mellé egy kicsit is csomagolni. A mosdókat minden használat után fertőtleníteni kell, ez valószínűleg az azt használó zarándok feladata lesz. Az ágyak valószínűleg gumi- vagy műanyag borításúak lesznek, azt könnyebb tisztítani és mindenki maga húzza majd fel a steril csomagban kapott papírlepedőt, ügyelve arra, hogy más személy ágyát érinteni tilos. A higiénés szabályok betartatásáért a hospitalerok felelnek, a fokozott felelősség nagyobb stresszt fog eredményezni a kezdeti időszakban. Mindenképp kérdezzétek meg regisztrációkor az összes teendőt, amit tőletek várnak el, hogy ne legyen később annak elmulasztásából kellemetlenség. Emiatt és a foglalások miatt fontos a nyelvtudás! Az idei zarándoklat teljesen más lesz mint az eddigiek.

Senkinek nincs még tapasztala, de saját személyes véleményem szerint ezekkel az egészségügyi előirásokkal nem csak a vírust, hanem a camino hangulatát is likvidáljuk. Adios közös vacsorák, sírvanevetős-összeborulós-együtténeklős-gitáros esti programok. (Én örülök, hogy a Delfínben ezt már nem kell megélni, nem tudnám így üzemeltetni, mint egy steril kórházat.) Aki ezek után bevállalja, hogy útnak indul, annak biztonságos jó utat, sok türelmet és még több toleranciát kívánok! Buen Camino!"

UPDATE 2020.06.11.1591862661637.jpg

 Galiciai helyzetjelentés: A cikk lényege hogy egy bizottság úgy véli, hogy teljesülnek a biztonságos caminozás feltételei, ezért július 1-től megnyitják a Xunta Galicia által üzemeltetett állami szállások hálózatát, az irodát és a katedrálist is. Elkészült egy útmutató a szabályokra vonatkozóan illetve kurzusokat tartanak ebben a témában. Abszolút prioritást kapott a biztonság garantálása, hogy a zarándokok visszatérhessenek az útra.  (A fordításért köszönet Benedek Rózsának!)

UPDATE 2020.06.20.

A mai napon az összes spanyol tartomány visszatér a normál kerékvágásba, már amennyire ezt annak lehet nevezni. EU-s országokból már be lehet utazni másnaptól, de a reptereken 3 lépcsős ellenőrzés vár az utasokra, ahol be kell jelenteni, hogy hol fog megszállni. Ahol nem lehet a minimum 1,5 méteres távolságot tartani az emberek között, ott a maszkviselés kötelező, ennek elmulasztása 100 eurós bírságot von maga után.

A Caminós zarándokszállások egy rész már nyitva van, egy rész hamarosan nyit, viszont van egy csomó hely, ami idén nem nyit ki. Ezekről itt olvashatsz bővebben, összeszedtük a Francia-, a Portugál-, az Északi utak szálláslistáit, illetve a Primitivóét! IDE KATTINTVA OLVASHATOD!

A nyitás előtti friss híreket itt találod!

Ha nem akarsz lemaradni a többi

Caminós/túrás/felszereléses cikkről kövesd a blogot Facebook-on, iratkozz fel a Youtube csatornára és keresd az Instagram oldalt a képekért!

Források:

gronze.com
Elcaminoconcorreos.es
CSJ.org.uk - Confraternity of Saint James
Benedek Rózsa - Muxía
Thelocal.es

become-a-patron-button-1_1.png

 

Nézni- és olvasnivalók otthon üléshez:

A Camino és a pénz - egy kicsit másképp

Járd végig a Francia Utat otthonról

Caminós filmek és videók - Francia Út

Caminós filmek és videók - Északi Út

Útinaplóm Francia Út

Útinaplóm Északi Út

Útinaplóm Portugál Út Portótól

Útinaplóm Portugál Út Lisszabontól

Útinaplóm Angol Út Ferroltól

Santiago-Muxia-Fisterra útinapló

Ha tetszett, nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr9415716218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása