Inspiráló filmek és videók

2017. március 27. 19:27 - Pellegrino

El Camino előtt érdemes lehet őket megnézni

Mielőtt elhatároztam, hogy elindulok a Camino-ra több hasonló filmet láttam. Ha téged is érdekel a téma, szerintem nézd meg ezeket a filmeket.

Játékfilmek

Az Út (2010)

the-way-a-movie-with-martin_sheen.png

A "The Way" című dráma egy apáról szól (Martin Sheen), akinek fiát (saját valódi fia, maga Emilio Estevez alakítja) meghal, amikor egy vihar egy hegyen éri az El Camino de Santiago zarándokút első napján. Az idős férfi pedig elhatározza, hogy végigjárja az utat a fia helyett, így próbálva meg feldolgozni fia halálát.

Rendező: Emilio Estevez

Szereplők:
Emilio Estevez ... Daniel
Martin Sheen ... Tom
Deborah Kara Unger ... Sarah
James Nesbitt ... Jack
Yorick van Wageningen ... Joost
Tchéky Karyo ... Captain Henri
Spencer Garrett ... Phil
Ángela Molina ... Angélica

Előzetes:

A teljes film magyarul itt nézhető meg online!

3 Caminos (2021) - A 8 részes játékfilmsorozat

3_caminos_filmsorozat_amazon_kritika_blog_6.jpg

A spanyol játékfilmsorozat a 2021-es Szent Év elején jelent meg (ilyen témában ez az első sorozat), az Amazon Prime Videón lehet megnézni. A sztorija 5 (eleinte) idegenről szól, akik 3 alkalommal járják végig együtt a Camino Francia Útját, előbb 2006-ban, majd 2016-ban, végül pedig 2021-ben. Ezalatt megismerhetjük, hogy miért kerültek a Caminóra és hogy a 15 év alatt hogyan változik meg az életük és a kapcsolataik.

Átfogó kritikát ide kattintva olvashatsz róla magyarul!

Vadon (2014)

vadon_online_16.jpg

Cheryl (Reese Witherspoon) fiatal, mégis úgy érzi, mindent elveszített. Az élete összeomlóban van (és ő is mindent elkövetett, hogy tovább omoljon), de lát kiutat. Csak nagyon hosszút. Bár életében nem kirándult, egy hirtelen ötlettől vezérelve vándorútra indul. Több mint 1500 kilométert gyalogol az Egyesült Államok nyugati partvonalán. Átkel a Mojave sivatagon, megmássza a Sierra Nevadát, végiggyalogol Kalifornián és Oregonon, kibírja a havat és a forróságot. És legfőképpen: a magányt. Hosszú útja során persze sok emberrel találkozik, köt barátságokat és túlél néhány ijesztő kalandot: de az igazi társaságát a múltjából meríti. Menet közben a régi, elrontott élete szereplői kísértik.

Szereplők:

Cheryl Strayed
Bobbi
Jonathan
Greg
Előzetes: 

Út a vadonba (2007)

14330_6.jpg

A 22 éves Christopher McCandless most diplomázott, ígéretes jövő előtt áll, de a biztos pálya helyett az ismeretlent választja és kalandot keresve nekivág Amerikának. Ami ezen az úton történik az ifjú utazóval, az számtalan ember számára vált örök szimbólummá. Vajon McCandless hősies utazó volt vagy naiv idealista; thoreau-i lázadó az 1990-es években vagy egy újabb útját vesztett amerikai fiú? Merész kalandor, avagy tragikus figura, aki harcra kelt az ember és a természet közt feszülő érzékeny egyensúllyal? McCandless útja a dél-dakotai búzamezőktől a Colorado folyó zuhatagain és egy kaliforniai neohippi kolónián át egészen Alaszka áhított, ám veszélyes vadonjáig vitt. Eközben olyan érdekes emberekkel találkozott, akik döntő hatással voltak gondolkodására és akik életét ő is megváltoztatta.

Szereplők:

Christopher McCandless
Wayne Westerberg
Ron Franz
Carine McCandless
Billie McCandless
Walt McCandless
Jan Burres
Kevin
Előzetes:

A Walk in the woods (2015)

a_walk_in_the_woods.jpg

"Miután két évtizedet tölt Angliában, Bill Bryson visszatér az Államokba, és elhatározza, hogy hazatérése alkalmából legjobb barátaival túrára indul az Appalache-hegységbe."

Rendező:
Ken Kwapis

Színészek:
Bill Bryson -Robert Redford
Katz -Nick Nolte
Jeannie -Mary Steenburgen
Mary Ellen -Kristen Schaal

Előzetes:

Dokumentumfilmek

El Camino - A Szent Jakab út, Tolvaly Ferenccel (2005)

Tolvaly Ferenccel egyfajta időutazást teszünk a középkorba. Másféle Spanyolországot látunk vele, mint amit eddig ismertünk. Az út teljes legendáriumának bemutatása mellett művészettörténeti érdekességek leírása fonódik egybe a vándor testi-lelki-spirituális útjával és álmaival. Hiteles középkori hangulat és ismeretek találkoznak egy tipikusan XXI. századi ember kétségeivel, vívódásaival és végül magára találásával.

Két magyar srác őszi videónaplója:

Egy út, hat utazó -  Walking the Camino: Six ways to Santiago

A 2013-as dokumentumfilm hat nagyon különböző ember utazását mutatja be. Rendezője és producere is az észak-amerikai Lydia B. Smith. A film a tapasztalt zarándokok és az utat még csak most tervezők tetszését is elnyerte, már vetítésének első napjaiban. A hat föszereplő beszámolója egyszerre felidéző és inspiráló, nemcsak azok számára, akik ismerik már a Caminót, hanem a zarándokjelöltek számára is. Itthon a Szent Jakab Baráti Kör Egyesület vetíti le időnként magyar felirattal, angolul pedig innen vásárolható meg.

Paulo Coelho az El Camino-n (angol)

+1: A Francia út legszebb tájai

Következő bejegyzés

Ez is érdekelhet:

Camino del Norte videók

Francia út praktikus tippek interjú

A jó hátizsák

A bakancs és egyéb lábbelik

Túrabot - kell vagy nem?

A hálózsákok fajtái

Ruházat

Egy kis matek, vagyis mennyit költ az ember összesen az El Camino alatt?

Az utazás megszervezése és ára

Előzmények

A Camino del Norte 0. napja

A Francia út 0. napja

Portugál Út útinapló Lisszabontól

Angol Út Ferroltól

Camino Finisterra

Norte felkészülés

Caminós Tippek, trükkök

A blog legeleje

Ha szereted, amit csinálok és támogatnád az utamat, vagy meghívnál egy szállásra, szendvicsre, üdítőre, sörre vagy egy kávéra virtuálisan, mostantól megteheted ide-, vagy az alábbi képre kattintva:

Csatlakozz hozzám Facebook-on, Instagramon és a Youtube-on is!

become-a-patron-button-1_1.pngHa tetszett, nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr10012375233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása