Caminós filmsorozat? Igen, már ilyen is van!

2021. január 26. 17:15 - Pellegrino

"3 Caminos" sorozatkritika

Van jó pár profi és amatőr film a Camino különböző útvonalairól, számuk szerencsére évről évre egyre csak gyarapodik. Vannak köztük mára már kultikusnak számító alkotások (pl. "Az Út" Martin Sheen főszereplésével), erősen vallásosak és csak a képi világukkal elvarázsoló, emlékeket ébresztő művek. A Francia utas és a Norte filmek egy részét már én is összeszedtem itt, a blogon régebben.

Nem volt eddig példa (vagy legalábbis én még nem találkoztam vele), hogy játékfilm-sorozattal jelentkezzen valaki ebben a témában. Kissé félve kezdtem el nézni az Amazon Prime Video-n 2021 január végén megjelent "3 Caminos" című sorozatot, de "ledaráltam" két este alatt, most pedig elmesélem (amennyire lehet spoiler-mentesen) hogy nekem mik jutottak közben eszembe.3_caminos_filmsorozat_amazon_kritika_blog_3.jpg

A "3 Caminos" exkluzív módon az Amazon Prime Video platformján érhető el, egyelőre angol és spanyol nyelveken, ezeken kívül olasz és portugál feliratokkal. 

Íme az előzetes angol nyelven, spanyol felirattal:

Nem véletlen, hogy épp a 2021-es Szent Évben jelent meg, a sorozat elkészültét ugyanis a Camino Francia-útja által érintett tartományok is támogatták, illetve a Xacobeo 2021 (meg pár cég is, de ezekről később). Ez rögtön a film elején ki is derült, szóval egyértelműen nem független filmes munka. Ezek miatt tartottam tőle, hogy nagyon turisztikai reklámfilm-szagú lesz, esetleg a Szent Év miatt talán túlságosan a vallásra fókuszál majd, de szerencsére nem így történt.

A sztori

Az alapsztori szerint öt idegen járja a Francia-utat 2006-ban egymástól teljesen függetlenül, majd ahogy az lenni szokott, hamarosan az idegenekből Caminós családdá válnak és együtt fejezik be a zarándoklatot Finisterrében (ez különösen tetszett), majd évekkel később újra elindulnak együtt. A 8 részes sorozat így összesen 3 közös Caminójukat mutatja meg, amit 2006-ban, majd 2016-ban, végül pedig 2021-ben (vagyis a közeljövőben) járnak végig, ebből a másodikat ráadásul télen.3_caminos_filmsorozat_amazon_kritika_blog_17.jpgA két nő és három férfi (ahogy az a való életben is lenni szokott) elég vegyes társaság: van köztük spanyol énekesnő, mexikói tűzoltó, olasz életművész, német punk és koreai zongorista. Mindannyian más-más okokból keveredtek az útra, ezeket az okokat a szereplők előéletével együtt a sorozat első 3 részében ismerhetjük meg. Az első útjukat még húszas éveikben, majd 10 évvel később, végül pedig negyvenes korukban láthatjuk 2-3 részenként, hogy hogyan változik meg az életük és a közöttük lévő viszonyok, dinamikák.143039657_335525590948902_2375847762920831387_n.jpg

Ami tetszett

Bár az egyes részek elég hosszúak (nagyjából 50 perc), mégis végig le tudott kötni, mert gyakran ki-kinézünk közben a szereplők Camino előtti életére, így ismerhetjük meg egy-egy szituációban adott reakciójuk miértjeit és érthetjük meg az összefüggéseket. Nehéz, - és a sorozat fogadtatásával kapcsolatban rizikós - megosztó témákhoz is bátran nyúltak az alkotók. A sztoriban felmerülnek különféle függőségek, homoszexualitás és családi tragédiák, szerelmi szálak, karrierproblémák csakúgy, mint a való életben, még inkább realisztikussá téve ezekkel a sorozatot.3_caminos_filmsorozat_amazon_kritika_blog_7.jpgA főszereplők a sztori szerint 15 évet öregednek, amit egész jól és hihetően sikerült megcsinálni az alkotóknak, főképp hajviseletekkel és hajszínekkel (őszülés) dolgozva, de arra is figyeltek, hogy a ruhák és a felszerelések is fejlődjenek az idő előrehaladtával, bár mint kiderült, a kellékesek azért nem voltak a helyzet magaslatán.3_caminos_filmsorozat_amazon_kritika_blog_2.jpg

Az első Camino alatt ugyanis még csővázas régi hátizsákokkal mentek a szereplők, fülükön sárga, nagy szivacsos, régi Sony walkman-nel, farmer holmikban, később pedig egyre modernebb dolgok voltak velük.

Dukát Csilla barátom éppen abban az évben volt az úton, de senki nem ment már csővázassal, sem farmerdzsekiben akkoriban, a walkman pedig szerintem szintén inkább 90-es évek eleje, mint 2006. Nényei Zita mesélt egy előadáson ilyesmiről, de ő valóban a 90-es években ment, erről itt találsz egy anyagot!

A felvételek amúgy szépek, megörül az ember amikor felismer egy-egy ismertebb vagy épp kevéssé ismert helyszínt. Sikerült azonban úgy elkészíteni a filmeket, hogy úgy tud érdekes maradni, hogy nem a minden Caminót járt emberben benne élő "Caminós nosztalgiával" vagy az indulni tervezők kalandvágyával operálnak, hanem végig a szerethető és színes szereplők élethelyzeteire helyezik a hangsúlyt. Így azt vettem észre magamon, hogy a sztori érdekel, nemcsak a helyszínek miatt nézem, és ez határozottan jó pont.

 Ami furcsa volt

Volt pár fura részlet, amit talán a legtöbben nem is nagyon vesznek észre, nekem azonban filmekkel foglalkozó emberként talán kicsit jobban rááll a szemem. Illetve volt néhány viccesen fura szitu is, amiken jókat nevettem.

142555569_774594656477797_8582637661449357546_n.jpgIlyen például az, hogy valamiért ebbe is belekerült az, hogy az egyik szereplő cucca beleesik a folyóba, az pedig utánaugrik. Ugye ismerős? (The Way - Az Út egyik jelenetében is ez történt). De valljuk be őszintén: közületek, akik már jártak a Camino Francia-útján, vajon hányan jártak így, hogy beleestek vagy bele kellett ugraniuk egy folyóba? (Nem a direkt patakban fürdésre gondolok)

Volt még 1-2 furaság, például hogy a Francia-útról innen, az alábbi képen látható irányból értek be a városba, pedig ez a látvány már Muxía-Finisterre felé vagy a Portugál-út felől érkezve lehet látható,de csak ha letérünk egy kissé a jelölt utakról kifejezetten keresve ezt a látványt. Bár kétségtelen, hogy ütős a kép:3_caminos_filmsorozat_amazon_kritika_blog_13.jpgA szponzorokat is elég hamar fel tudtam ismerni, mert volt pár elég fura termékelhelyezés.

Első példának az Estrella sört mondanám, aminek a logója a kelleténél gyanúsan jóval gyakrabban volt látható (ellenben más közkedvelt, a Caminón gyakran található spanyol söré egyszer sem), illetve egy konkrét ásványvizet ittak állandóan, ezt is sokszor egymásnak passzolgatva, ami szerintem így kissé életszerűtlenre sikerült.3_caminos_filmsorozat_amazon_kritika_blog_10.jpg

3_caminos_filmsorozat_amazon_kritika_blog_16.jpg

Mondjuk nekem bejön ez a víz, mert sportkupakos és elég nagy a flakonja, szóval kulacs helyett nyárra praktikus újratölthető megoldás lehet.

A legfurább azonban a Husqvarna cég megjelenítése volt, akik leginkább kerti gépeket gyártanak (láncfűrész, fűnyírók és hasonlók).

Legelőször a 2006-os Caminós részben vettem észre egy nagyon fura dolgot: egy logót az egyik fán! Aztán később még máshol is megjelent ugyanígy, majd a filmesek felbátorodhattak, mert belecsaptak a lecsóba: jöttek a logós ruhájú munkások, majd elérkezett a csúcspont, amikor a német punk-környezetvédelmi aktivista lányra tették rá a láncfűrészes cég logójával ellátott pólót! Először csak derültem, de itt már én is a homlokomra csaptam!

3_caminos_filmsorozat_amazon_kritika_blog_14.jpg

3_caminos_filmsorozat_amazon_kritika_blog_11.jpg

3_caminos_filmsorozat_amazon_kritika_blog_4.jpg

3_caminos_filmsorozat_amazon_kritika_blog_9.jpg

A képi világ rendben volt, szépen fel volt véve a film, de sokszor valami nagyon furcsa vignettáló effektet tett rá a vágó, amitől a kép közepe éles volt, de körben elmosódott. Ez akkor zavarta a szememet, amikor egy embert mutattak ballagni, akinek a felsőteste éles volt, de a dereka és lejjebb, illetve fölötte az ég már elmosódott. De ez már szerintem csak én vettem észre, annyira nem volt vészes, az emberek 99,99 százalékának nem fog feltűnni.

Picit fura volt, hogy nem voltak benne fájdalmak és testi problémák (például vízhólyag), csak egyszer mondta egy csaj, hogy fáj a háta. A másik, amit még gondoltam, hogy bár a szereplőket nagyjából úgy válogatták össze, hogy a leggyakoribb nemzetek polgárai legyenek a sorozatban, azért elég sok amerikai is járja az utat és ilyen szereplő egyszer sem tűnt fel. Bár ezt végül is a mexikói srác hozza, mert ő is Amerikából jön, csak délről.

Ami még nekem fura volt, az a szereplők nagyjából azonos életkora. Saját tapasztalatom csupán, de amikor én voltam, a mi "Caminós családunk " életkora mindig nagyon vegyes volt, 20-40-60 éves emberekkel mentünk közösen. Lehet, hogy jó lett volna még egy idősebb embert is beleírni a sztoriba.

Konklúzió

Ahogy írtam az elején, kicsit tartottam ettől a sorozattól, de szerencsére nagyjából alaptalan volt a félelmem. Nem mondom, hogy mindenkinek tetszeni fog, illetve biztosan nem lesz olyan kultikus, "sokszor nézős" mint Az Út. A vallási vonal nem volt benne erős, illetve voltak benne megbotránkoztatóbb témák és jelenetek is, amik sok embernek tabut jelentenek és kiverik majd a biztosítékot, de szerintem egyszer érdemes megnézni, mert mindenképpen valami újat alkottak ebben a témában.

Az én ízlésemnek nagyjából megfelelt, lekötött, szerethető figurák voltak érthető élethelyzetekben, a karakterek is szépen fejlődtek. Hogy ne spoilerezzem el a dolgokat, többet nem tudok mondani, csak azt ajánlom, hogy aki teheti - és tud angolul, spanyolul, olaszul vagy portugálul - nézze meg az Amazon Prime videón! 3_caminos_filmsorozat_amazon_kritika_blog_15.jpg

Tipp: Az Amazon Prime egy hónapig díjmentes, így ha valaki regisztrál, meg tudja nézni anélkül, hogy előfizetne rá. Van még több Caminós tartalom is rajta, illetve előfordul 1-2 magyar nyelvű film, de jellemzően ez a cég nem a magyar tartalmakról híres, ezért inkább az angolul vagy németül beszélő emberekenek lehet jó. Ide klikkelj érte!

IMBD link

Ha nem akarsz lemaradni a hasonló tartalmakról, csatlakozz hozzám Facebook-on, iratkozz fel Youtube csatornámra vagy nézegesd a blog Instagram oldalát.

Végezetül hangulatjavítónak íme egy régi kis timelapse videóm amit a Francia Úton készítettem a telefonommal:

Ha szereted amit csinálok és belefér, hogy támogatnád a következő utamat, állnád egy szállásomat vagy meghívnál egy szendvicsre, üdítőre, sörre vagy egy kávéra virtuálisan, mostantól megteheted ide-, vagy az alábbi képre kattintva:

blog_tamogatas_paypal_300_250_2.jpg

Hasonló tartalmak:

Inspiráló filmek és videók

Camino del Norte videók

Mindenféle Caminós filmek és videók

Nehézségekkel is teljes életet élő zarándokok

Francia Út útinapló

Portugál Út útinapló Lisszabontól

Északi Út útinapló

Angol Út útinapló Ferroltól

Ha tetszett, nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr8216404124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása