A pehely és a gyapjú, avagy hőszigetelés természetesen

2019. október 10. 06:51 - Pellegrino

Mire érdemes odafigyelni ezeknél az anyagoknál?

A túrafelszereléseknél az olcsóbb és elterjedtebb szintetikus anyagok mellett létezik több természetes hőszigetelő is, mint a gyapjú vagy a pehely. Ezek az anyagok rettentő jó tulajdonságokkal bírnak, de van pár dolog, amikre érdemes odafigyelni, ha ilyen felszerelést választunk.

gyapju_es_pehely_turaruha.jpg

A pehely

A pehellyel töltött ruhák és hálózsákok amellett, hogy nagyon melegek, rendkívül könnyűek és nagyon jól össze is nyomhatóak, ezért kis helyen elférnek. Emiatt nagyon népszerűek a hely- és súlyérzékeny túráknál, főképp hidegebb időben, én is ezen tulajdonságaik miatt kedvelem az ilyen felszereléseimet.

the-difference-between-feather-and-down.jpg

Fontos azonban tisztában lenni és ismerni a különbségeket az egyes töltetekkel kapcsolatban, mielőtt beruházunk egy pehellyel töltött ruhadarabba. Először is tudni kell, hogy a toll (angolul "feather") és a pehely (down) nem ugyanaz az anyag és az olcsóbb kacsa- illetve a drágább libatoll sem egyforma minőségű.

A toll ugyanis a madarak külső védőrétegének része (ami inkább a szél és a víz ellen védi őket), míg a pehely a testükhöz közel lévő "pelyhes" hőszigetelő réteg, ami a szálak közé zárt levegőt használja hőszigetelésre. 1570712670096.jpg

Az egyes túraruhákban változó arányban van jelen ez a két dolog: az egyszerűbb, kevésbé meleg utcai ruházatban 80-20 százalékban szokott lenni pehely és toll, míg a profi(bb) outdoor- és expedíciós felszerelésekben inkább már csak elenyésző mennyiségben (5%) találhatunk tollat a pehely mellett.

Mi az a CUIN szám?

A pehellyel töltött ruháknál és felszereléseknél feltüntetnek egy "CUIN" számot, ami jellemzően 400-900 között szokott lenni. Ez a szám a pehely térkitöltő képességét jelöli, vagyis egészen pontosan azt, hogy hány köbhüvelyknyi (16,38 milliliternyi) teret tud kitölteni egy unciányi (27,3 gramm) az adott pehelyből.

downdebate1.jpg

A köbhüvelyk angolul cubic inch (=CUIN), innen ered tehát ez a jelzés.

Minél magasabb ez az érték, annál jobb minőségű az anyag, ugyanis így azonos súlyú pihe több levegőt tud magába zárni, amitől így jobban szigetel, vagyis könnyebb és melegebb. Az olcsóbb utcai ruháknál 4-500 körüli ez a szám, míg a jobb minőségű felszereléseknél 750-900 között alakul. 1495533293-14126500.jpg

Minél magasabb ez a szám, annál több levegőt zár be a pehely a szálai közé, így rendkívül jól összenyomható és könnyű az ilyen pehellyel töltött felszerelés, így általában jóval könnyebb és kisebb helyen elfér, mint a hasonlóan meleg szintetikus holmik.

A jó pehely

rds_icon_final.png

A pehely állati eredetű termék, ezért nagyon fontos hogy hogyan állítják elő. Szerencsére a komolyabb túracégek már odafigyelnek arra, hogy az általuk használt pehely felelősségteljesen kerüljön hozzájuk, azaz semmiképpen ne élő állatok tollát fosszák, hanem kizárólag élelmiszeripari melléktermékként megmaradt anyagokkal dolgozzanak. Ezt hivatott jelölni a fentebb látható logó, ezt érdemes keresni a termékeken. Az egyik kedvenc fenntartható módon gyártó túraruhás cégem így igyekszik a pelyhet állatbarát módon kitermelni:

Hátrányok

down_jackets_procon_1_1024x1024.png

A pehely bár melegen tart szárazon, vizesen elveszíti ezt a képességét, így nem ajánlott a nedves-párás környezetben való használata. Vannak ugyan impregnált pehellyel készült felszerelések is, de azért azok sem bírnak ki mindent. Ha ilyen terepre készülünk nagy hidegben, javaslom, hogy válasszunk inkább valamilyen szintetikus anyagból készült hőszigetelést magunknak. Nehezebb lesz ugyan és több helyet is foglal majd, de legalább nem fogunk fázni.

Karbantartás

pehely_holmi_mosasa_tisztitasa_otthon_hazilag.jpg

A pehely holmik tisztítása nem lehetetlen otthon sem, de pár szabályt be kell tartani, ha utána még sokáig szeretnénk használni a felszerelést. Az első és legfontosabb dolog, hogy bár az összenyomhatósága fontos szempont a túrán, otthon ne tároljuk a kompressziós zsákjában a pehely felszerelést, hanem hagyjuk, hogy a levegő átjárja és szépen ki tudjon terülni. Én a kabátot, mellényt és a hálózsákot is vállfán kétszer átvetve tárolom (bár ezt jobb lenne fektetve egy ágyneműtartóban), gyakran felrázom és áthelyezem.

Mosásnál csak tiszta mosógépbe tegyük, azaz előtte járassuk meg üresen a gépet, hogy az esetleges vegyszermaradékok eltávozzanak belőle. Töröljük ki alaposan a mosószeradagolót (nemkem kivehető, így forró vízzel átmosom). A cippzárakat és tépőzárakat össze kell zárni, nehogy kiszakítsák az anyagot.

grangers-grf146-down-care-kit-bottle-balls.jpg

Használjuk a kifejezetten a pehely cuccokhoz kifejlesztett mosószert (öblítőt ne!) és válaszunk pehely- vagy gyapjúmosó programot. Tegyünk a dobba teniszlabdákat (3 darabot, én ezt a masszázslasztikkal váltottam ki, de lehet szettben is kapni mosószert lasztikkal együtt, lásd a képen) amik pofozgatva az anyagot nem engedik összeállni és becsomósodni a pelyheket. A centrifugálásnál alacsony fordulatot válasszunk.

Szárításnál -ha a gép tudja-, akkor kímélőre kell tenni, majd pedig fektetve szárítsuk olyan helyen, ami rendesen szellőzik, hogy ne penészedjen be a holmi és gyakran rázogassuk át, hogy a pelyhek ne tapadjanak össze. A dolog eltart egy ideig (nekem 3-4 nap volt), de érdemes erre gondot fordítani, szerencsére a túracuccokat csak nagyon ritkán kell mosni (amikor már szaga van), akkor lesz hosszú életű. Ha nincs megfelelő mosógéped, akkor szerintem ne kockáztass, inkább keres egy profi mosodát, ahol vállalnak ilyesmit.

A gyapjú
australiansheep.jpg

A gyapjú egy nagyon sokoldalúan használható anyag, mert melegben és hidegben is élvezhetjük előnyös tulajdonságait, én is főképp emiatt szeretem. Van belőle pár pólóm és túrazoknijaim, amiket nagyon szeretek, mert  meleg, puha, antibakteriális, lélegző, mégis kiválóan vezeti el az izzadtságot és nehezen büdösödik. Nyáron is hűvösen tartja a lábat a "párolgási hűtés" elvén működve, vagyis az anyag aprócska szálai elviszik a lábtól a nedvességet, majd az anyag felületére kivezetve az elpárolog, ami így hőt von el a lábtól.

wool.jpg

Ezen utánozhatatlan apró természetes szálak miatt jobb a gyapjú, mint bármely más anyag. Ezért a melegebb nyári túrákon nagyon jó ez a zokni, rugalmas szintetikus anyaggal keverve pedig tovább javíthatóak kiváló tulajdonságai. A mini szálak közé beszoruló levegőnek köszönhetően tud hőszigetelni, ezt a tulajdonságát pedig nedvesen is jól megtartja.water-wool-closeup.jpg

Mivel a gyapjúszálak kissé viaszosak, ezért nehezebben nedvesednek be, illetve a testtől elvezetik az izzadtságot és mivel nem szívják azt magukba, kevésbé büdösödik, mint azon anyagok, amik beszívják a testnedveket ezért nagyon jó olyan túrákhoz, ahol ritkán van alkalmunk mosni és többször fel kell vennünk 1-1 ruhadarabot. 

1570713013976.jpg

A Merinói juh egy ősi faj, amit kitűnő minőségű gyapja miatt tenyésztenek. Ezek az állatok a szőrük miatt extrém melegben és hidegben is megélnek. Az ilyen gyapjú egy különlegesen jó fajta, aminek szálai a sima gyapjúval ellentétben puhák és nem viszket tőle az ember. Ritka esetben előfordulhat, hogy valaki allergiás rá, ezért érdemes ezt ellenőrizni, mielőtt nagyobb beruházást teszünk ilyen holmikból.

 A jó gyapjú

rws_logo.png

Ezt a fenti logót érdemes keresni a gyapjú termékek esetében, ugyanis az ezzel a jelzéssel ellátott holmiknál nem okoznak fájdalmat az állatoknak. Van ugyanis egy olyan gyakorlat, ahol nem csak a birka gyapját, de a bőrének felső rétegét is levágják egyes gazdák, amivel egy bizonyos légyfajta ellen küzdenek. Ezt a gyakorlatot azonban a felelősségteljes túraruhás cégek elutasítják.

Nem szabad a gyapjút magas hőfokon mosni, mert összemegy! Általában elég neki, ha alaposan kiszellőzik, vagy párás helyen van egy kicsit (pl. fürdőszoba), mosni elég akkor, ha foltos vagy szaga van.

Ami nagyon fontos, hogy ezek az anyagok természetesek, ezért ha már nem használjuk őket  újrahasznosíthatóak és ha a hulladékba kerülnek, akkor simán lebomlanak, nem úgy, mint a szintetikus cuccok, ettől pedig amellett, hogy nagyon jó tulajdonságokkal rendelkeznek, jóval környezetbarátabbak is.

Íme egy kis videós összefoglaló a témáról:

Ez is érdekelhet:

Mindent a túrazoknikról

A megfelelő bakancs kiválasztása

A jó hátizsák titka

A hálózsákokról

A túrabotok fajtái

Ruhák

Egyéb hasznos holmik

Az utazás megtervezése és költségei

Egy kis matek, vagyis mennyit költ az ember összesen az El Camino alatt?

Előzmények

Inspiráló filmek és videók

A Camino del Norte 0. napja

A Francia út 0. napja

Portugál Út útinapló Lisszabontól

Angol Út Ferroltól

Camino Finisterra

Norte felkészülés

Caminós Tippek, trükkök

A blog legeleje

Ha szereted, amit csinálok és támogatnád az utamat, vagy meghívnál egy szállásra, szendvicsre, üdítőre, sörre vagy egy kávéra virtuálisan, mostantól megteheted ide-, vagy az alábbi képre kattintva:

blog_tamogatas_paypal_300_250_2.jpg

Csatlakozz hozzám Facebook-on, Instagramon és a Youtube-on is!

A blogra feliratkozhatsz, így nem maradsz e a legújabb posztokról, csak klikkelj az alábbi képen látható módon a "Követés" gombra:

blog_kovetese_kicsi.jpg

become-a-patron-button-1_1.png

 

 

Ha tetszett, nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr5615209664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása