17 dolog, amire a Camino alatt rájöttem

2018. május 17. 10:08 - Pellegrino

 Ha az ember először indul a Caminóra sok új dolgot fog megtapasztalni az Útról, a felszereléséről, másokról és saját magáról.

17_dolog_amit_a_camino_alatt_tanultam.jpg

1 - A "Púp a hátamon" kifejezést valószínűleg a hátizsákok miatt mondják.

Bármilyen szuper és kényelmes legyen is a hátizsák, akármilyen könnyűre és okosan van pakolva, szenved vele az ember, és alig várja, hogy letehesse este. Aztán jön az a fura érzés később a hátizsákmentes városnézés közben, hogy túl könnyű a járás, valami hiányzik...

2 - A lábfetisizmus pár nap alatt biztosan mindenkinél kialakul

Hamarosan mindenki a saját - és mások - lábával lesz elfoglalva. A "Hogy van a lábad?" vagy a "Van vízhólyagod?" kérdés teljesen helyénvalóvá és hétköznapivá válik, mint ahogy az is, ahogy az ember érdeklődve nézi mások krémeit és masszázseszközeit.

3 - A vízhólyag nevű mumusnál csak az ágyi poloska és a Tendinitisz a nagyobb rém

A botorkálás rettenetes, amikor még heteid és több száz kilométeres út van előtted. A vízhólyag miatt feladni kényszerülhet az ember ezért mindenki ettől retteg a legjobban. Versenyben vannak még az ilyen-olyan gyulladások és a melegebb hónapokra jellemző - szerencsére viszonylag ritkán előforduló - vérszívó poloska.

4 - Az idő mindent megszépít

A Mesetán a 3. napon gyalogolva a 40 fokban (vagy az esőben) az ember már nosztalgiával gondol vissza a Pireneusok embert próbáló hegymászásaira.

5 - A horkolás mint éjszakai alapzaj

Úgy fogod érezni, hogy teljesen normális, ha az ágy mozog alattad és egy fűrészgép hangjára alszol el. Készülj fel rá, hogy nem lesz csendes éjszakád: ha ketten vagytok egy szobában, a másik biztosan horkolni fog, így válik a füldugó a legjobb barátoddá

6 - A kultúrális különbségek a szálláshelyeken bizony hamar kijönnek. 

Lefekszel villanyoltáskor, beteszed a füldugót, elhelyezkedsz az ágyadon és becsukod a szemed. Már épp kellemesen elszundítanál, amikor jön az ajtó- és ablakcsapkodás, ajtónyitvahagyás, hangos telefonálás, zacskózörgetés és a fejlámpával szembevilágítás. Vannak, akik szerint nincs ezzel semmi baj, ha pedig szóvá teszed, értetlenül néznek rád.

7 - A "Buen Camino" néha nem feltétlenül pozitív töltettel hangzik el

Amikor a bringások a könyöködtől pár centire suhannak el kis híján fellökve téged, miközben te gyök kettővel ereszkedsz egy elég instabil kavicsos-sziklás hegyoldalon, akkor nem mindig feltétlenül őszinte a kívánság.

8 - Az útszéli műanyag székek látványa felvillanyoz majd

Ha észreveszel néhány piros vagy zöld műanyag széket a távolban, akaratlanul is biztosan megszaporázod a lépteidet tudván, hogy ott lesz a következő pihenő- és kávélelőhelyed.

9 - A "Cafe con Leche", a "Vino Tinto" és a "Cerveza" az alap üzemanyagok errefelé

Reggel a jó elindulós kávé, utána a következő falu első nyitva lévő helyén a következő kávé, aztán az ebéd utáni kávé, majd este (vagy út közben) 1-1 pohár jó bor vagy sör megerősít és visz előre az úton. Szinte elvonási tüneteid lesznek, ha valamelyiket ki kell hagynod és alig várod, hogy mielőbb bepótolhasd.

el_camino_de_santiago_de_compostela_rendorseg_blog_2017_2018.jpg

10 - A pecsétgyűjtés szenvedéllyé válik

Keresni a fogod a szebbnél szebb és érdekesebbnél érdekesebb pecséteket és azok lelőhelyeit út közben, majd időnként megcsodálod őket. Csak azért térsz be egy-egy alberguébe vagy templomba (még ha a falun egyébként kb. 2 perc alatt mész is keresztül), hogy az adott helyről is legyen egy szép vagy különleges pecsét a credencialodban.

11 - A "bocadillo" zsákbamacska

A pultban látott finomnak kinéző szendvics akár fogat is törhet. Főképp délután, hiába néz ki nagyon jól, illatos sonkával és finom sajtokkal.

the-way-a-movie-with-martin_sheen.png

12 - Mindenki látta "Az Út" című filmet.

Te is - és mindenki más is - aki úton van, szinte biztosan megnézted Martin Sheen főszereplésével készült Camino filmet, ami sokakat inspirált az indulásra. A film pár dolgot azonban nem mesélt el, például a fizikai fájdalmat és a monotonitást, ami a 800 kilométeres gyaloglással jár. De erre majd úgyis rájössz magadtól!

13 - A nap végén lelassul az idő és megnő a távolság.

Az utolsó kilométerek mindig kétszer olyan hosszúak, tovább tartanak, ráadásul a terep és ezidő alatt a hátizsák is sokkal nehezebb, mint előtte volt.

14 - Már attól is ápolt leszel, ha lezuhanyzol és fogat mosol

A smink, a parfüm, a borotva és egyéb hasonló piperecikkek már-már ismeretlen fogalommá - és teljesen felesleges túlsúllyá - válnak.

15 - Megszereted a műszálas ruhákat

Ha próbáltál már pamut alsóneműben túrázni ami átizzadva olyan érzés lehet, mintha "vizes" pelenkában mennél hamar rá fogsz jönni, hogy ez a műszál nem az a műszál, amitől óvakodni kell...

16 - A zokni-szandál kombó nem ciki

Sőt, semmi más sem, nem baj, ha fura a színe, kopottas, foltos, a fő, hogy rendkívül praktikus és kényelmes legyen. Nem az a lényeg, hogy mit viselsz, vagy hogy hogy nézel ki - és ezt az Úton lévő többi vándor is pontosan tudja!

17 - Rengeteget tanulsz a körülötted lévő sokszor fura emberektől

Olyan arcok, akikkel egyébként szinte biztosan nem állnál szóba a hétköznapi életedben, az úton melléd sodródnak és kinyitják a szemedet, elmesélik az életüket és általuk megoldást lelsz néhány problémádra. Általában nem is tudják, hogy valójában számodra ők lesznek majd a Camino angyalai.

Ti küldtétek:

18 - Inkább megyek 1 kilométert előre, mint 10 métert visszafelé

19 - Inkább megyek 100 métert felfelé, mint tízet lefelé

20 - Mindenki azt kérdezi itthon is és ott is, hogy miért indultál el és hogy mi változott benned azóta

21 - Az agyoncsépet "Hallgass a testedre!" frázis nagyon igaz.

+1 Ideges leszel, ha hazatérve otthon megkérdezik, hogy "Na milyen volt a nyaralás?"

Közkívánatra elkészült Facebook oldalam, kövess ott is, ha nem szeretnél lemaradni a friss posztokról!

 

Köszi a megosztást és azt, ha érted a viccet! ;)

Ha még csak tervezed az utat, ezek nagyon hasznosak lehetnek:

A túrabotok fajtái, kell-e ez neked?

A hálózsákokról: miben különbözik a női a férfitől és a 2-3-4 évszakosak egymástól?

A túrazoknik anatómiája: mire figyelj a vásárlásnál

A jó túrabakancs kiálasztása, amiben nem fogsz szenvedni

A jó hátizsák titkai

Egyéb Camino-s felszerelések

Praktikus Camino tippek és trükkök

Biztostás, EU TAJ kártya beszerzése

Az odaút megtervezése

Ez is érdekelhet (kicsit komolyabb témák):

El Camino: epilógus vagy prológus

A lelki oldal

A blog legeleje

A Francia út első napja (útinapló)

Északi út első napja (útinapló)

 

become-a-patron-button-1_1.png

 

 

Ha tetszett, nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr4813918806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása