FRISS - Helyzetjelentés a Portugál útról

2021. szeptember 15. 20:46 - Pellegrino

2021.09.15. - Kocsis Rita írása

Helyzetjelentés a Portugál camino Portó - Santiago szakaszáról

"Pfizer oltással indultam és a kinyomtatott Uniós oltási igazolással, ami az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtatható ki, illetve a Ryanair check-in feltétele volt a Passenger locator card kitöltése, ami arra hivatott, hogy a helyi egészségügyi hatóság tudjon róla, hogy a beutazó hol tartozódik az országban. received_401714334677483.jpeg

A tartózkodási hely megadása okozott egy kis fejfájást, mivel zarándok lévén ez a hely naponta változik. Így a portói zarándokszálló címét adtam meg. (Eddig ezt még sehol nem kérték, de hivatalosan ezzel is rendelkezni kell kinyomtatva.)

Az otthoni beszállásnál nem volt semmi ellenőrzés, csak rákérdeztek, hogy ugye megvan az Uniós oltási igazolás. Aki nem oltott, vagy nem az elfogadott oltást kapta (pl. Szputnyik), annak PCR teszttel kell rendelkeznie, ami a beutazáskor nem régebbi 72 óránál.

A portói reptéren semmi ellenőrzés nem volt, a kutya sem kérdezte, hogy honnan jövök, hová megyek. (Bár ez lehet annak volt betudható, hogy éjfél után landoltam.) Ahogy az lenni szokott, a szállókon elég változó a szabályok betartása, betartatása. De arra kell készülni, hogy kérniük kell(ene) az EU-s igazolást, az oltatlanokkal pedig a helyszínen gyorstesztet csináltatni. Van, ahol tudnak adni tesztet (persze fizetni kell érte), van, ahol nem. Így két opció van: vagy hoztok otthonról megfelelő mennyiséget, vagy az itteni gyógyszertárakban veszitek meg. Itt kb. 2 EUR/db. A szállás helyzet nem aggasztó, de tervezni kell!

Mivel az önkormányzati szállások nem nyitottak ki (féltik az általában idős önkénteseket), maradtak a privát albergue-k, hostelek, hotelek. Az ágy számot a közösségi szállásokon felére csökkentették, így mindenképp érdemes foglalni. Mert zarándok, az van! Én itt a parti úton naponta kb. hússzal találkozom. Sokan óvatosak, emiatt inkább kifizetik a 30-50 eurós szobákat. A privát albergue árak szerintem nem emelkedtek, áruk nagyjából 12-15 euro/fő/éj. Maszkot hozzatok, mert itt egyelőre még minden zárt térben (szálló, bolt, étterem - ezek egyébként nyitva vannak  - stb.) viselni kell!

Szumma szummárum, nem gáz a helyzet, nincs semmi kényelmetlenség, ha felkészülve érkezik az ember fia (zarándok lánya)!

Buen camino a todos!"

A Portugál.utam útinaplóját itt találod

Ha nem akarsz lemaradni a hasonló tartalmakról, csatlakozz hozzám Facebook-on, iratkozz fel Youtube csatornámra vagy nézegesd a blog Instagram oldalát.

Ha szereted amit csinálok és belefér, hogy támogatnád a következő utamat, állnád egy szállásomat vagy meghívnál egy szendvicsre, üdítőre, sörre vagy egy kávéra virtuálisan, mostantól megteheted ide-, vagy az alábbi képre kattintva:

blog_tamogatas_paypal_300_250_2.jpgHa tetszett, nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr1616690160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása