Zöld Offtopic: folyékony szappan házilag 10 perc alatt fillérekért

2020. február 11. 14:44 - Pellegrino

szaktudás és spéci felszerelések nélkül

Nem szeretem az eldobható műanyagokat, ezért ahol lehet, inkább mást használok: tusfürdő helyett például szappannal zuhanyzok. A folyékony szappan viszont hasznos holmi, de sajnos azt is műanyag flakonokban vagy utántöltő zacskóban adják.

Van viszont egy tök egyszerű módszer, amivel egy darab normál szappanból nagyjából 3 liter hibátlan folyékony készíthető mindössze 10 perc alatt házilag! 

presto-soap-pump-iu4.jpg

Szóval első lépésként végy egy sima szappant. Reszeld le egy egyszerű sajtreszelőn, majd mérd meg, hogy mennyi lett a reszelék mennyisége, mondjuk egy pohárral vagy sima konyhai mérőedénnyel.

1581358678448.jpgÖntsd fel nagyjából nyolcszor annyi meleg vízzel egy lábosban, amennyi a szappanreszelék mennyisége volt.

Ha több a víz, akkor hígabb lesz a szappan, ha kevesebb, akkor pedig sűrűbb.

1581358706679.jpgMelegítsd a vizet (vigyázz rá, hogy ne forrald fel!) és várd, hogy feloldódjon benne a reszelék. Én közben kevergetem is kicsit. Ez elég hamar megy, mert én eleve nagyon meleg vízzel  öntöm fel az edényben, így gyorsabban megvan az oldódás.

1581358691635.jpgHa ez kész és már folyékony az anyag, akkor le kell venni a tűzhelyről és simán félre kell tenni, hagyni kihűlni.

1581358719998.jpgEzután nincs más dolgunk, mint várni, hogy a szappanunk kellően besűrűsödjön. Ez pár óra alatt is meglehet, de van, hogy egy éjszaka is kellhet hozzá. Szokták mondani, hogy mehet bele 1-2 evőkanál glicerin, de én anélkül szoktam készíteni és a végeredmény így is teljesen rendben van, mert a lereszelt szappanokban már eleve benne szokott lenni az is.

1581358657781.jpgHa kész és jó lett az állag, lehet beönteni az adagolóba és eltenni a (jó sok) maradékot későbbre. Ha esetleg túl sűrű lett, semmi gond, nyomkodjuk szét kézzel, majd öntsük fel még egy kis (mondjuk 4-5 deci) meleg vízzel és kezdjük újra feloldani.

1581358647648.jpgNekem egy sima szappanból ennyi folyékony lett, azaz kb. 300 forintból jó időre megvagyok és nem kell hozzá egy halom műanyag csomagolást venni.

Ahogy látható, az adagolók nálam is műanyagok régebbről, de újratöltögetem és addig használom ameddig csak lehet, majd ha végleg tönkremegy, elöblítve megy a szelektívbe és leváltom egy fémre vagy kerámiára. 

Előfordulhat, hogy egyes szappanfajtákból nem lesz annyira jó a folyékony, de a krémesebb szappanok általában jók szoktak lenni erre a célra.

Hasonló téma:

Környezettudatos túratippek

Szóval hajrá, nem kell hozzá semmi extra felszerelés, sem szaktudás és még sok idődet sem veszi el, de spórolhatsz vele és a környezetedet is kíméled!

Osztani is ér!

Csatlakozz hozzám Facebook-on, Instagram-on és iratkozz fel Youtube csatornámra is, hogy ne maradj le a következő érdekességekről sem!

become-a-patron-button-1_1.png

 

 

Ha tetszett, nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr8215468262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása