Túracuccok waxolása

2018. június 11. 18:23 - Pellegrino

Hogyan oldhatod meg otthon?

Egyes szövetek vízhatlanításához nem az igaziak (és nem túl környezetbarátak) a különféle impregnáló spray-k, hanem wax segítségével szerzik meg - és tartják meg - kedvező tulajdonságaikat. Waxolni otthon is lehet, mutatjuk, hogy hogyan!

fjallraven-greenland-wax-0904_1.jpg

A ruhák felületére felhordott méhviasz és parafin keverékéből készült wax a használat és a tisztítás során idővel lekophat, így már kevésbé védi meg az anyagot a külsö behatásoktól és ami a legfontosabb: a víztől. Ha már érezzük, hogy már nem elég vízhatlan a felszerelésünk, ideje újrawaxolni azt.

Mi is ez a spéci wax?

 A Fjallraven cég alapítója a hatvanas években az első Greenland dzsekije prototípusát tesztelve nem volt elégedett annak vízhtlanságával. Megfigyelte azonban, hogy a barátaival a síugrósánc tetején ücsörögve nem csak a léceiket waxolták le, hogy jobban csússzanak, de a nadrágjuk fenekét is, hogy az ne ázzon át a sáncon ülve várakozás ideje alatt. Ez adta az ötletet a fejlesztésre, így kezdődött az azóta is változatlan formában és helyen (svédországban) gyártott Greenland Wax karrierje.

fjallraven-greenland-wax_2.jpg

A waxolás előnye továbbá a fenntarthatóság is, hiszen csak természetben is megtalálható anyagokkal érik el azt, amit sok cég még különféle le nem bomló anyagokkal. Ez rendkívül jól illeszkedik a cég törekvéseihez, hogy teljesen karbonsemlegessé váljanak legkésőbb 2025-re.

Melyik részeket érdemes waxolni?

waxolasi_otletek_outdoor_ruhazat_fjallraven.jpg

A ruhákat nem kell teljesen egyenletesen waxolni, érdemes oda nagyobb mennyiséget tenni, ami jobban igénybe van véve a fizikai behatásoknak. Ilyen a nadrágok (A) térde, ülepe, vagy (B) lábszára, ahol a vizes aljnövényzettel érintkezhet. vagy a (C) kabátok válla és kapucnia illetve az első része. A hátrész ülepi oldala (D) is hasznos lehet, de a komplett hátrészt praktikusan nem érdemes vastag waxréteggel ellátni. A hátizsák úgyis védi azt, viszont így nem izzadunk majd be azon a részen. A vastagabb waxréteg ugyanis jobban vízhatlanít, de rontja a lélegző tulajdonságot, szóval nem érdemes az egész ruhát vastagon waxolni, hacsak nem ez a kifejezett cél és igény.

Hogyan vigyük fel a waxot az anyagra?

fjallraven_g1000_waxolas_turaruha_lepesei.png

  • 0, Először tisztítsuk meg a ruhát, ha mosógépben mossuk, akkor öblítőszer nélkül alacsony centrifuga fordulattal, majd utána még egy tisztavizes öblítőprogramot futtassunk le, hogy biztosan minden kemikália kijöjjön a ruha anyagából. Várjuk meg, míg a ruha megszárad.
  • 1, A waxot dörzsöljük rá a kívánt felületre és egyenletesen oszlassuk el. 
  • 2, Vasalóval alcsony hőfokon (!) olvasszuk bele az anyagba a waxot. Szükség szerint megismételhető a folyamat - például a jobban igénybevett helyeken - amíg el nem érjük a kellő vízhatlanságot. 
  • 3, A vasalót ezután alaposan tisztítsuk meg, ne használjuk más ruhákon. Nekem erre egy külön régi fajta (nem gőzölős) waxolós vasalóm van, amit hókori és snowboard waxolásához is használok.

Ha nincs ilyesmi kéznél, akkor egy hajszárító is megteszi, de lehet akár hőlégfúvó vagy sima gázfőző lángja is. A lényeg az alacsony hőfok és a kellő távolság a hőforrástól, ha ilyesmivel dolgozunk, mert a waxnak nem kell nagy meleg az olvadáshoz, a láng pedig a ruhát is károsíthatja!

Nem bonyolult és környezetbarát módszer, kedvelem!

Köszi a megosztást!

become-a-patron-button-1_1.png

 

 

Ha tetszett, nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr1314019988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása