El Camino Francés - A francia út

Elmegyek és végigjárom

Előkészületek - EU TB kártya, biztosítások beszerzése

2017. április 25. 09:02 - Pellegrino

Mi az az EU TB kártya és hogyan jutok hozzá? Milyen biztosítást kössek?

Fizetem a TB-t, és az EU egyik tagállamába utazok. Ezért kiváltom az Uniós TB kártyát, biztos ami biztos, semmibe nem kerül és 3 évig érvényes! Ráadásképpen én eléggé biztonsági játékos vagyok, ezért sosem indulok külföldre biztosítás nélkül.

utasbiztositas_el_camino_eu_tb_kartya_igenylese_2.jpg

Sokféle van belőlük sokféle áron, de melyiknek van értelme?

Tovább
Szólj hozzá!

Előkészületek - Edzés, fizikai felkészülés

2017. április 24. 07:30 - Pellegrino

Az El Camino-ra készülni szórakoztató is lehet!

Nem vagyok rossz bőrben, szeretek és szoktam is gyalogolni. Nem szoktam például 1-2(-3-4) megállókra felszállni Budapesten villamosra vagy buszra (gyakran metróra sem), ha épp nem sietős a dolgom és jó az idő. Inkább sétálok, nézelődök és gondolkozom.

el_camino_tippek_felkeszules_tanacsok_blog_2.jpg

Nem árt azonban felkészülni a rám váró napi 25-35 kilométeres túrákra, de nem kell közben megszakadni, lehet élvezni az előkészületeket némi helyi turistáskodással összekötve!

Tovább
5 komment

Előkészületek - A szükséges ruházat összeállítása

2017. április 20. 11:54 - Pellegrino

Vagyis mi kerüljön a hátizsákba?

Mint említettem, nekem gyakorlatilag semmi túracuccom nincsen, ezért mindenfélét be kell szereznem az El Camino-hoz. Most épp akad némi szabadidőm, ezért alaposan körüljárok minden lehetőséget, hogy a lehető legjobb ár/érték/súly arányú felszerelést rakjam össze, ami megkönnyíti majd a zarándoklatot. 

_e1b1998.jpg

A három talán legfontosabb felszerelésemről, vagyis a lábbelikről (zokni, bakancs, sportszandál), a túrabotokról, a hálózsákomról és a hátizsákról már írtam ezelőtt, most lássuk a többit.

Tovább
Szólj hozzá!

Előkészületek - A hálózsákok fajtái

2017. április 11. 08:44 - Pellegrino

Hogyan válasszak megfelelő hálózsákot az útra?

Az El Camino-n, bár minden este szállásokon alszom majd, ezek azonban nem felszerelt hotelek lesznek. Matracot és ágyat kapok majd mindenhol, de ágyneműről magamnak kell gondoskodnom. Kell tehát vinnem egy jó hálózsákot, mivel azonban ezt végig cipelnem kell az úton, egyáltalán nem mindegy, hogy milyet választok!

selk_halozsak_el_camino_turacucc_felszereles_tippek.jpg

Női, férfi vagy uniszex zsák? Szintetikus vagy tollpihe töltetű? 1, 2, 3 vagy 4 évszakos? Múmia vagy szögletes forma a jobb? Na és milyen méretű kell, milyen hőmérsékletre? Milyen extrákat kaphatok, és milyen árakon?

Mindnek utánajártam!

Tovább
1 komment

Előkészületek - A Túrabot kiválasztása

2017. március 29. 21:36 - Pellegrino

Mire jó a túrabot? Kell nekem olyan egyáltalán a Camino-n?

Sokat agyaltam rajta, hogy vajon kell-e nekem túrabot. Nyugdíjas dolognak tartottam, meg hát gyerekkoromban is jól megvoltam nélküle a kirándulásokon. :)

Pár tapasztaltabb ismerőssel beszélgetve kiderült, hogy igen, biztosan szükségem lesz rá. Anna ugyanis nem vitt magával, végül mégis szerzett egyet út közben, és nagy hasznát vette a zaránodklaton. Már csak azt kell kitalálni, hogy a rengeteg fajta közül milyet válasszak magamnak az El Camino-ra?

turabot_valasztas_el_camino_rugos_antishock_csuklopant_komperdell.jpg

Tovább
2 komment

Előkészületek - Az El Camino-s bakancsom kiválasztása

2017. március 27. 17:48 - Pellegrino

Lábápolás, zoknik és egyéb lábbelikkel kapcsolatos dolgok

A bakancs biztosan a jóbarátom lesz, annak kell lennie, mert nagyon sok múlik rajta. Ezért is fordítottam különös gondot a kiválasztására, és alaposan körüljártam ezt a témát is.

el_camino_bakancs_salomon_ltr_gtx_1.jpg

Salomon Authentic LTR GTX túrabakancs

Tovább
1 komment

Előkészületek - A megfelelő hátizsák

2017. március 27. 15:46 - Pellegrino

Amit 8-900 kilométeren át cipelek majd az El Camino-n

A megfelelő hátizsák kiválasztása is döntő fontosságú lehet. Nem mindegy, hogy mekkora, mennyi a súlya, milyen kényelmes, vagy mennyire izzasztó viselni stb. Ezek miatt tehát a zsákokból is kipróbáltam jópárat, mielőtt emellett döntöttem:

fjaellraeven-friluft-45-turahatizsak_el_camino_francia_ut_2.jpg

Fjallraven Abisko Friluft 45 literes túrahátizsák

Tovább
4 komment

Előkészületek - Az utazás megszervezése, biztosítás

2017. március 27. 00:07 - Pellegrino

Az El Camino Francés, vagyis a Francia út hagyományosan a franciaországi Saint Jean Pied de Port-ból indul (a név jelentése: Szent János a hegyi hágó lábánál), majd szinte rögtön átmegy a Pireneusokon keresztül Spanyolországba, és ott pedig Santiago de Compostela-ig tart. Azért "Francia út" a neve, mert a francia zarándokok ezen az útvonalon mentek Santiago-ba (a Portugál út pedig a portugál zarándokok útvonala). Ez összesen 800 kilométer, ha lemegyünk az óceánig, az pedig még plusz 90 (ami sétálva még további kb. 3 nap), de természetesen nem kötelező ezt az utat járni. Bárhol be lehet csatlakozni, több részletben is meg szokták tenni, én mégis ezt a klasszikus útvonalat választottam. A kis francia falu azonban elég messze van Budapesttől, odajutni sem kevés, (kocsival 2100) kilométer, ami sok idő és nem utolsó sorban sok pénz.

Hacsak nem stoppal megy az ember - vagy stílszerűen gyalog.

el_camino_frances_odautazas.png

Tovább
5 komment

Előkészületek - Egy kis matek

2017. március 27. 00:07 - Pellegrino

Mennyibe kerül vajon az El Camino? Mennyi költőpénzt vigyek?

A Camino nem olcsó mulatság. Bár gyalogolni nem kerül semmibe, de már az oda- illetve a hazajutás is kemény pénz, még ha a lehető legracionálisabban is intézi azt az ember. A szállás és az étel is pénz (enni pedig bizony rendesen kell egy ilyen fizikai terhelésnél), plusz a szükséges felszerelés egyes részeit is mindenképpen meg kell vennünk. Például a bakancsot nem lehet kölcsönkérni, abból pedig jó kell, mert az egészségünk és a zarándoklat sikere is múlhat egy rossz lábbelin.

buen-camino-santiago-men-s-premium-t-shirt.jpg

Tovább
2 komment