Nehézségekkel is teljes életet élő zarándokok

2018. március 18. 10:08 - Pellegrino

Kerekesszékkel, betegen vagy látássérültként végig a Camino-n

A Camino-n találkoztam néhány olyan emberrel, akik bár mindenkinél keményebben küzdöttek a nehézségekkel, de mindenkinél boldogabbak is voltak az Úton, pedig nekik sokkal nehezebb volt a terep. Ők a fogyatékkal vagy komoly betegséggel élő-, illetve a mozgáskorlátozott zarándokok. Hazatérve aztán beleástam magamat a témába.

kerekesszekes_zarandok_el_camino.jpg

Először azzal a családdal futottam össze, akik autista kislányukkal járták a zarándoklatot. Egyikük a gyerkőcöt tolta egy spéci nagykerekű sport babakocsiban, a másik pedig a másik egészséges kisgyerekkel ment. Másnap aztán cseréltek.

1495481094431.jpg

Velük később is találkoztam, a szomszéd emeletes ágyakon aludtak egy zarándokszálláson. Meghatottan néztem hogy milyen szeretetteljesen, kedvesen és könnyeden viselkedtek egymással és másokkal, ahogy élvezték az életet. Beszélgettem a feleséggel pár mondatot, aki elmondta, hogy szinte mindent meg lehet csinálni gyerekekkel is, mert fejben dől el, hogy mire képes az ember.

A GER Camino Team 

A mozgás- és hallássérült magyar srácok, név szerint Máthé Gergő és Király Róbert Belián 2017 őszén (augusztus 20. és szeptember 28. között) tették meg az Utat Gergő szüleinek segítségével, akik egy lakóautóval kísérték őket. 

Az El Camino zarándokút teljesítése nem kis vállalás. A  GER Camino Team négy tagja egy 3 éves álom megvalósításának rugaszkodik neki 2017. augusztusában. Belián (siketként) gyalogosan, míg Gergő (mozgáskorlátozottként) elektromos kerekes székkel vág neki a túlnyomó részben Spanyolországban húzódó, nem kevesebb, mint 900 kilométeres útnak.

gercamino_team_magyar_mozgasserult_zarandok.jpg

A csapat másik két tagja Márti és Csaba, (Gergő szülei) akik mindent megtesznek, hogy az út gördülékeny legyen. Lakóautó biztosítja a szállást, főzést, tisztálkodást, illetve ők ketten, ha kell, szerelnek, mosnak vagy aktív tagként az úton kísérik a két főszereplőt.

Weboldaluk itt van, Facebook oldaluk pedig itt található

I'll Push You

Két jóbarát, név szerint Justin Skeesuck és Patrick Gray együtt mentek végig Az Úton. Justin kerekesszékes, izomsorvadással küzd, Patrick pedig a legjobb barátja, aki mindent megtett, hogy együtt csinálják végig a zarándoklatot.

Nagyon kemény menet lehetett, mert Justin egyáltalán nem tud mozogni, kerekesszéke sem elektromos, így minden pillanatban barátja cipelte, tolta, húzta maga után. Gyönyörű és megható ez a kapcsolat, amiben egy barát igyekszik mindent megadni egykor egészséges társának.

Látássérült zarándokok

 A holland Voyagebeyond csapata azzal foglalkozik, hogy látássérült zarándokokat kísérnek a Camino 200 kilométeres szakaszán egészséges emberek. Alapítója Gert-Jan de Hoon rengeteg helyen megfordult és túrázott a világban, olyan alapítványt is vezet ahol sérült embereknek szerveznek tevékenységeket és segítenek nekik a sikeres végrehajtásban hogy emeljék az önbecsülésüket, önmaguk és a helyzetük elfogadását és hogy észrevegyék, hogy vannak lehetőségeik az életükben. Ilyen ez a nagyszerű kezdeményezés a "Voyage Beyond" is.

norbi_a_vak_zarandok_es_segitoje_el_camino.jpg

Fóris Norbert egy magyar srác, aki vakként született, mégis teljes életet él. Elvégezte például a Testnevelési Egyetemet és aktívan sportol. 2016 szeptemberében Géza nevű kísérőjével némi összecsiszolódás után legyalogolták a Francia Utat Pamplonától Santiago-ig.

norbi_a_vak_zarandok_es_segitoje_el_camino_francia_ut.jpg

A 720 kilométert napi 20-30 kilométeres szakaszokban tették meg összesen 26 nap alatt, a vízhólyagokon kívül különösebb probléma nélkül. Itt olvashatsz róluk bővebben!

Phil's Camino

Ismerd meg Phil-t, aki egy szerető férj, túrafanatikus, veterán katona, apa és egyben hívő katolikus. Egyébként végső stádiumú rákja van.

Phil évek óta álmodott arról, hogy végigzarándokolja a 800 kilométeres Camino-t Santiago de Compostelába, de heti kemoterápiás kezelései miatt nem tudott elindulni az Útra. Ez azonban nem állíthatta meg, Seattle mellett a Vashon szigeten lévő 40.000 négyzetméteres birtokán megalkotja a saját Camino útvonalát. Minden egyes 0,88 kilométeres köre után bejelölte a Camino térképén a haladását, így közeledett virtuálisan Santiago felé anélkül, hogy akár egy percre is elhagyta volna a saját hátsókertjét. Útja közben ráébredt, hogy a sétálás ritmusa egy egészen másféle gyógymódot ad neki, mint amire valaha is gondolt volna. 

A gyaloglás közben rájött, hogy a rákkal való harc helyett inkább a lelki, spirituális és érzelmi gyógyulásra kell fókuszálnia. Egy tiszta vizsgálati eredménye után azonban az orvosok megengedték, hogy kihagyjon egy sorozatnyi kezelést, így 28 napos "kemó szabadsága" alatt tényleg el tudott utazni Spanyolországba, és immár a valóságban is megkezdhette a Camino-t .

A "Phil's Camino" 25 tengerentúli filmfesztiválon indult, amiből 16-ot meg is nyert, többnyire a rövid dokumentumfilm kategóriában.

+1: Négykerekű Bob 

Bár Bob nem a Camino-n megy, de nem hagyhattam ki a felsorolásból, annyira inspiráló a története. Bob Coomber, azaz "Négykerekű Bob" olyan fanatikus túrázó, akit nem akadályoz semmi abban, hogy elérje céljait. Még az sem, hogy cukorbetegként egy kerekesszékben éli az életét.

negykereku_bob_kerekesszekes_turazo.jpg

Bob, a 60 éves kalandor San Francisco környékének összes túraútvonalát bejárta már, és ő volt az első, aki kerekesszékével meghódította a Sierra Nevada legmagasabb hegyének, a White mountain-nek 4400 méteres csúcsát. Egyébként civilben észak-kaliforniai kerekesszékes sorstársait tanítja a vadonnal kapcsolatos dolgokra, tájékozódásra és a helyben előforduló állatokra s növényekre.

Ezek az emberek és a történeteik megtanítanak arra, hogy határainkat saját magunknak állítjuk fel, de valójában sokkal többre vagyunk képesek, mint hisszük!

Kösznöm a megosztást!

Ez is érdekelhet:

Inspiráló filmek és videók

Camino del Norte videók

A túrautánfutók

A túrabotokról

A Camino del Norte 0. napja

A Francia út 0. napja

Portugál Út útinapló Lisszabontól

Angol Út Ferroltól

Camino Finisterra

Norte felkészülés

Caminós Tippek, trükkök

A blog legeleje

Csatlakozz hozzám Facebook-on, Instagramon és a Youtube-on is!

Ha szereted, amit csinálok és támogatnád az utamat, vagy meghívnál egy szállásra, szendvicsre, üdítőre, sörre vagy egy kávéra virtuálisan, mostantól megteheted ide-, vagy az alábbi képre kattintva:

become-a-patron-button-1_1.pngHa tetszett, nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr3213726378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása