Zarándokutak Santiago de Compostela felé

2018. február 11. 19:25 - Pellegrino

Milyen spanyol zarándokutak vannak, honnan indulnak és milyen hosszúak?

Sokféle úton lehet eljutni a spanyolországi Santiago de Compostelába. A legnépszerűbb a Francia út, de nagyon sok másik útvonal is létezik, én magam is többet végigjártam már közülük. Ezek általában kevésbé ismertek, ezáltal nem annyira zsúfoltak, de legalább annyira csodálatosak, mint a leghíresebb útvonal.

zarandokutak.jpg

 "Camino de Santiago de Compostela" jelentése "(zarándok)út Santiago de Compostela-ba", ősi zarándoklat Szent Jakab földi maradányaihoz. Szent Jakab útnak is nevezik.

 A zarándokolni bárhonnan lehet: mindenki ott kezdheti, ahol kedve tartja. Elindulhat Magyarországból is (például a Mária úton), vagy akár Norvégiából, a lényeg, hogy önerőből tegye meg a vándor az utat. Ez hagyományosan leginkább gyaloglást jelent, de vannak, akik lovon vagy kerékpáron mennek végig rajta. Nem feltétlenül kell vallásosnak lenni hozzá, manapság a legtöbben ugyanis nem vallási okokból mennek végig az Úton. Az utak általában azokról az országokról, régiókról vagy városokról lettek elnevezve, ahonnan indulnak.

A zarándoklat jelképe a fésűkagyló, ami sok útjelzőn is szerepel, illetve a zarándokok visznek is magukkal egyet a hagyomány szerint. Az útvonalakat általában sárga nyilakkal jelölik, de egyes szakaszokon előfordulhatnak más jelölések is. A santaiagoi a harmadik legjelentősebb keresztény zarándokút a római és a jeruzsálemi után.

legnepszerubb_caminok_zsufoltak_terkep_2.jpg

 A Francia út népszerűsége már-már zavaró, időnként elég sokan vannak rajta egyszerre. 2016-ban 176.000(!)-nél is több compostelát (vagyis a zarándoklatot igazoló oklevelet) adtak ki az utat végigjáró zarándokoknak, ez a szám pedig évről-évre növekszik. Sokan vannak ezen felül még, akik nem kapnak ilyen oklevelet, mert nem mennek végig mondjuk betegség miatt, vagy csak szimplán azért, mert több év alatt részletekben teljesítik az utat. Vannak mások, akik pedig csak az utolsó 100 kilométert gyalogolják le (ezek jellemzően a turisták, vagy azok az emberek akik nem tudnak hosszabb időre elszakadni a munkájuktól), ugyanis ennyi gyaloglás a minimális feltétele annak, hogy Santiago-ban oklevelet kaphasson valaki. Emiatt az utak vége általában zsúfoltabb, mint a többi része, gyakran drágábbak a szállások (már ha épp nem teltházasak) érdemes tehát erre felkészülni.   

el_camino_francia_ut_terkep_2.jpg

A Camino Francés Franciaországból indul, hiszen a zarándokok ebből az országból ilyen irányban haladtak Santiago felé. Hagyományosan Saint Jean Pied de Port után található a hely, ahol átkeltek a spanyol országhatáron. Ez egy kis falu a francia Pireneusokban, ami nagyon közel van Spanyolországhoz. Innen szoktak a legtöbben elindulni, majd nagyjából 800 kilométeren át vezet Észak-spanyolországban nyugat felé ez az út. Saint Jean-be három főbb zarándokút is vezet Franciaországon át, amik itt egyesülnek.

francia_zarandokutak_el_camino.png

Ezek a Via Podiensis (Le Puy-ból indul), a Via Lemovicensis (Vézelaynél kezdődik) és a Via Turonensis (a Tours-on át Párizs felől haladó) utak. Erről érkeztek a francia és más európai zarándokok.

camino_europai_utak_terkepei.png

Rengeteg útvonal jön Európából

Camino Aragonés: A via Tolosane nem Saint Jean-ba érkezik, hanem Somportnál lépnek be Spanyolországba a rajta járó zarándokok. Folytatása a Camino Aragonés, ami Puente la Reiná-nál csatlakozik bele a Francia útba, 160 kilométer hosszú. Innen további 685 kilométer vár még a zarándokra Santiago-ig.

el_camino_del_norte_eszaki_ut_terkep.jpg

Az Északi út (azaz Camino del Norte) hagyományosan a francia-spanyol határnál található Irún nevű baszk városból indul és a Vizcayai öböl mentén halad végig az ország északi partján, 825 kilométer hosszan vezet Santiago-ig. Nehezebb terep, mint a Francia út, mert errefelé gyakorlatilag folyamatosan hegyre fel-hegyről le halad az ember, ezért érdemes rá hosszabb időt szánni és felkészülni a nagyobb fizikai megterhelésre. Errefelé elég változékony (=esős) lehet az időjárás is a nagy víznek köszönhetően, cserébe viszont szép zöld a táj. Nyáron sincs túlzottan meleg, úgyhogy egész szezonban járható, de az esősebb tavasz és ősz miatt jobbak lehetnek a nyári hónapok. Nehezebb mivolta miatt kevésé népszerű, ezért egyes szállások nem is nyitnak ki június előtt, én is június közepétől mentem rajta végig. A kevesebb útba eső település (és bolt) miatt érdemes lehet némi élelmet magunkkal vinni a biztonság kedvéért, de nem kell túlzásokba esni. 

camino_de_la_costa_terkep.jpg

A Camino de la Costa, azaz a Parti út a Norte része, nem is igen szokták külön emlegetni. Összesen 676 kilométer hosszú, Irún-tól Ribadeo-ig tart. Arzúá-nál csatlakozik be a zarándok a Francia útba és jut el Santiago-ig.

camino_de_la_costa_a_parti_ut_oviedo.jpg

A Camino Primitivo egy rövidebb zarándokút. Oviedo-ból, az asturiai régió fővárosából indul a Kantábriai hegységen át és "csak" 322 kilométer hosszú. Ez a legősibb útvonal, már a 9. századtól jártak rajta zarándokok, II. Alfonz király erre indult el megnézni Szent Jakab maradványait, emiatt emlegetik "Eredeti út" néven is. Az esősebb tavasz miatt nyáron talán ideálisabb az időjárás erre a túrára. A terep elég vegyes és szép, szállások tekintetében pedig nincs probléma.

camino_primitivo_camino_del_salvador_terkep_2.jpg

A Camino del Salvador Leon-tól Oviedo-ig tart a Kordillerákon át 120 kilométeren keresztül, onnantól a Primitivo-n keresztül Santiago-ig haladva a zarándoklat összesen 460 kilométer hosszú lesz. Szállások elég szerencsétlen időközönként vannak rajta, érdemes tájékozódni indulás előtt. Megeshet, hogy egy éjszakára vissza kell buszozni Leónba, majd másnap reggel újra buszra pattanva viszatérni és folytatni az utat. A Kordillerák túlsó oldalán nagyban más lehet az időjárás, mint a Francia úton, szóval nem árt, ha vannak rendes ruháink meglepetés esetére.

camino_utak_diagramon.jpg

Az utak között több helyen átkötések találhatók, például az Északi útról Villaviciosa után Oviedo-nál rátérhetünk a Primitivo-ra, majd Palas de Rei-nél a Francia út végére. Ilyen még a Vasco is, ami Irúntól Burgosig haladva köti össze az Északi utat a Franciával.

1280px-caminos_santiago_actuales_03_rutas_jacobeas_del_norte_svg.pngAz északi Camino útvonalak hálózata

el_camino_portugal_ut_terkep_2.jpg

Camino Portugués vagyis a Portugál út (vagyis utak, mert több útvonalból választhatunk) a portugál zarándokok útvonala. Hagyományosan Lisszabonból indul, majd Portón keresztül éri el Santiago-t, nagyjából 620 kilométer hosszú. Sokan csak Portótól mennek rajta, innen 240 kilométerre van Santiago. Portóig leginkább drágább magánszállások (panziók, hostelek, hotelek) vannak, érdemes erre számítani anyagilag. Fizikailag könnyebb, mint a Francia út, mert jóformán végig sík terepen halad az út, nincsenek benne nagy szintkülönbségek. Portótól kétféle útvonalon lehet menni, van aki a parti utat választja, de van aki a belsőn megy, a parttól beljebb, a szárazföldön. A vége környékén pedig ismét kettéválik az út, itt a nagyjából 30 kilométerrel hosszabb, de nagyon szép partmenti "Variante Espiritual" változaton is ballaghatunk, ha akarunk. A legkedveltebb hónapok a július és az augusztus, ilyenkor mennek a legtöbben a Portugál úton (én májusban mentem), de rettentő meleg is lehet az időjárás. Az ősz errefelé relatíve száraznak mondható, ezért az is jó választás lehet, de mindig fel kell készülni a változékony időjárásra, mert bármikor lehet itt hideg vagy akár forróság is. Ajánlom még az ország déli csücskéből Sagrestől induló parti Rota Vicentina túraútvonalat, ami csodaszép, tájvédelmi körzeten át halad az Óceánparton, de néha a homokos talaj miatt elég nehéz és itt-ott kissé drágák a szállások. Melides és Tróia között pedig Európa leghosszabb egybefüggő Óceánpartját találod, én végigmentem rajta, itt láthatod milyen.

portugal_ut_el_camino_utvonalak_reszletes_terkep.jpg

A Portugál útvonalak

camino_torres_terkep.png

A Camino Torres Salmanca-ból indul és 567 kilométer múlva éri el Santiago-t. Kétszer kel át rajta az erre haladó zarándok a Portugál-Spanyol határon: először Almeidá-nál majd újra Tui-nál. A nevét egy Don Diego de Torres Villarroel nevű matematikaprofeszorról kapta, aki a salmancai egyetemen tanított és 1737-ben ezen a hosszabb úton vándorolt Santiago-ba az Ezüst út helyett.

el_camino_inles_angol_ut_terkep.jpg

Az angol utak

A Camino Inglés az angol zarándokok útját jelöli. Két tradícionális kiindulópontja van: La Coruna és Ferrol városai, mert errefelé értek partot annak idején az angolok. Innen vezet ezután déli irányban Santiago de Compostela felé. Mindössze 75 és 110 kilométer hosszúak ezek az utak, ezáltal a legrövidebb zarándokútnak számítanak. Oda kell figyelni, hogy La Couna-ból indulva nem érik el az oklevélhez szükséges minimális 100 kilométeres távot a zarándokok, így ha ez a cél, érdemes inkább Ferrolt választani kiindulási pontnak és napi minimum 2 pecsétet szerezni.

Camino de Finisterre és Camino Muxía: 90 (Santiago-tól) és 29 kilométer (egymástól) hosszú utak, sokan megteszik még a Santiago-ba érkezésük után. Csodás látvány tárul elénk a partjukról, érdemes kimenni, ha belefér az időbe. Tipp: Muxiában a Delfín nevű albergue magyar tulajdonban van. 

camino_de_la_plata_camino_mozarabe_terkep_2.jpg

Via de la Plata, ismertebb nevén az Ezüst út 1000 kilométeres hosszával az egyik leghosszabb zarándokútvonal. (Vannak, akik szerint egy hibából ered a neve, a "plata" ugyanis az arab "balath" szó félrefordítása lehet, ami eredetileg köves utat jelentett.)  Andalúziától Galíciáig átszeli egész Spanyolországot délről észak felé. Emiatt jóval változatosabb terepen halad, mint a Francia út, plusz sokkal kevesebb zarándok gyalogol rajta. Ajánlott inkább tavasszal vagy ősszel indulni, a július-augusztus hónapokban ugyanis gyakori a 40 fok körüli hőmérséklet Spanyolország déli- és középső részein.

camino_mozarabe_sanabres.jpg

A Camino Mozárabe nagyjából 406 kilométer hosszú Granadától indul (néha Almeríából vagy Malagából is indulnak rajta zarándokok, persze így hosszabb az út), átszeli Cordobát és később Méridánál becsatlakozik az Ezüst útba. 1999-ben jelölték ki ezt az útszakaszt.

camino-mozarabe_sanabres.jpg

A Camino Sanabrés Az Ezüst út egyik állomásától, Zamorától Santiagoig vezet kikerülve a Francia utat. Nagyjából 400 kilométer hosszú. A Mozárabe folytatásának is mondják, de a Levante (lásd lejjebb) folytatásaként is járhat rajta, aki akar.

The Tunnel Route/Via de Bayona/Camino Vasco del Interiór vagy Baszk belső út Hendaye (Irún melett) vagy Bayonne városától indulva ér Burgosba mintegy 260 kilométer hosszan. Annak idején a fosztogató vikingek miatt kezdtek el erre járni a zarándokok. Jól kijelölt szép út még nem túl sok szállással. Eső előfordulhat a hegyek és az öböl közelsége miatt.

A Camino del Sureste útvonal szintén Alicantéból indul, innen egyenesen Albaceté-be megy, majd innen a Levante és a Sanabrés útvonalakon jut el Santiago-ba. Nagyjából 800 kilométer hosszú és nagyon vegyes tájon de könnyű terepen halad keresztül. Nyáron a nagy meleg miatt ez sem egyszerű út, egyes részei kerékpárral nem, vagy csak nagyon nehezen járhatók.

Camino del Ebro: Tortosá-ban kezdődik nagyjából 15 kilométerre a Földközi tengertől. Logrono-nál csatlakozik be a Francia útba. Hossza 338 kilométer, innen pedig további 500 kilométert kell megtenni Santiago-ig. Az időjárás miatt érdemes tavasszal menni. Az első 30 kilométere hegymászás, utána alagutak is következnek, ezért a fejlámpa ajánlott. Később már könnyű terepen folytatódik az Ebro folyó mellett haladva komolyabb szintkülönbségek nélkül.


camino_terkepek.jpg

A Camino de Madrid Sahagúnnál találkozik a Francia úttal, Segovián keresztül Valladoid mellet halad és mint a neve is mutatja, Madridból indul. Hossza 321 kilométer, de ekkor még csak Sahagúnnál tartunk, onnan pedig még messze van Santiago, további 370 kilométert kell még menni. Az út kitűnően ki van jelölve sárga nyilakkal. Az időjárás nyáron extrém meleg lehet, a hegyekben májusig hó is előfordul, ezért érdemes ősszel indulni rajta. Szállások vannak bőven, de nem az olcsó fajtából. A 2015-ös évben összesen 516 compostelát állítottak ki madridi indulással.

Camino de Levante: Valenciából indul (de Alicanté-ban is lehet kezdeni és Albaceté-nél rácsatlakozni a fő útvnalra) és az Ezüst útba csatlakozik be Zamoránál. 900 kilométeres hossza igen tekintélyes, főleg, ha beleszámoljuk az Ezüst úton Santiago-ig ránk váró további 300-at. 2015-ben 134 zarándok ment ezen az útvonalon, ami elenyésző a Francia úthoz képest, de mégiscsak valami.

La Ruta de la Lana, azaz a gyapjú út Alicantéból indul és Burgos-nál csatlakozik a Francia úthoz. Eddig 700 kilométer hosszú, majd további 500 vár ránk Santiago-ig. Vannak szállások, de előre kell gondolkodni és telefonon foglalni. Itt nem a tömeg az ok, hanem inkább a kevés zarándok miatt csak alkalmanként kinyitó hostelek miatt kell szólni, hogy megyünk. Sok kis elnéptelnedő közép-spanyolországi falun halad keresztül a nyilakkal egyébként jól kijelölt út. A nyári nagy meleg miatt érdemesebb tavasszal vagy ősszel elindulni rajta. A nagyon kevés turista miatt itt még inkább igaz, hogy meg kell tanulni az alap dolgokat spanyolul.

Különböző útvonalak kapcsolódási pontjai

fb_img_1518380745549.jpg

Még akad pár szakasz, összesen nagyjából 80.000 kilométer jelölt út Európaszerte, nem beszélve a 26.000 kilométernyi vízi útról 13 országból:

A Camino szlovák szakaszán is jártunk 2020 nyarán egy rövid szakaszon, erről itt mesél az út egyik kidolgozója, Cástor.

Bár a lista természetesen nem teljes, azért remélem találtál érdekes új útvonalakat! 2017-ben megjártam a Francia utat, 2018-ban az Északi Utat és a Camino Fisterrát, 2019-ben pedig a Portugál- és az Angol Utakat, ezekről itt olvashatsz:

A Camino del Norte 0. napja

A Francia út 0. napja

Portugál Út útinapló Lisszabontól

Angol Út Ferroltól

Camino Finisterra

Norte felkészülés

Caminós Tippek, trükkök

A blog legeleje

Ha szereted, amit csinálok és támogatnád az utamat, vagy meghívnál egy szállásra, szendvicsre, üdítőre, sörre vagy egy kávéra virtuálisan, mostantól megteheted ide-, vagy az alábbi képre kattintva:

Csatlakozz hozzám Facebook-on, Instagramon és a Youtube-on is!

become-a-patron-button-1_1.png

Ha tetszett, nyomd meg a gombot!

arrow_outline_yellow_down.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminofrances.blog.hu/api/trackback/id/tr1813642796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása